Η Google αναλαμβάνει δράση για την προστασία από ψευδείς διαφημίσεις

17:06 27/1/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Οι διαφημίσεις στο διαδίκτυο, όταν είναι ψευδείς, δηλαδή όταν προωθούν παράνομα προϊόντα και μη ρεαλιστικές προσφορές, μπορούν να κάνουν δυσάρεστη την πλοήγηση των χρηστών στο ίντερνετ ξεγελώντας τους, ωθώντας τους να μοιραστούν προσωπικές πληροφορίες, ενώ μπορεί ακόμα και να μολύνουν τις συσκευές τους με κακόβουλο λογισμικό.

Μέσα στο 2016, η Google αφαίρεσε τουλάχιστον 1,7 δισεκατομμύρια διαφημίσεις που παραβίαζαν τις πολιτικές της. Συγκεκριμένα,

μέσα σε διάστημα 6 μηνών, η εταιρεία αφαίρεσε πάνω από 5 εκατομμύρια διαφημίσεις που προωθούσαν τα λεγόμενα πρόσκαιρα δάνεια (payday loans), αφού αυτά κατέληγαν σε υπέρογκους λογαριασμούς για τους χρήστες.

Στο πλαίσιο της προστασίας όσων χρησιμοποιούν τα διάφορα εργαλεία της, η Google ενδυνάμωσε την τεχνολογία της ώστε να είναι άμεσος και πιο αποτελεσματικός ο εντοπισμός και η απενεργοποίηση των ψευδών διαφημίσεων. Για παράδειγμα, οι διαφημίσεις «trick-to-click» εμφανίζονται συχνά ως ειδοποιήσεις συστήματος με στόχο να πείσουν τους χρήστες να κάνουν κλικ επάνω τους, χωρίς αυτοί να συνειδητοποιούν ότι στην πραγματικότητα κατεβάζουν εν αγνοία τους κακόβουλο λογισμικό. Το 2016, τα συστήματα της Google εντόπισαν και απενεργοποίησαν συνολικά 112 εκατομμύρια διαφημίσεις «trick-to-click», 6 φορές περισσότερες σε σχέση με το 2015.

Οι διαφημίσεις, που μοιάζουν με τίτλους ειδησεογραφικών ιστοτόπων, είναι ένα καινούριο είδος απάτης που παραπλανεί τους χρήστες. Κάνοντας «κλικ» επάνω τους, ο κάθε ενδιαφερόμενος μεταφέρεται τελικά σε μια ιστοσελίδα -που πουλάει διάφορα προϊόντα, όπως π.χ. διαιτητικά χάπια- και όχι σε ένα πραγματικό, ενημερωτικό άρθρο. Μέσα στο 2016 αναστάλθηκαν τουλάχιστον 1.300 λογαριασμοί για tabloid cloacking.

Πολλοί ιδιοκτήτες ιστοσελίδων χρησιμοποιούν την πλατφόρμα AdSense της Google, για να καταχωρήσουν τις διαφημίσεις τους. Για το λόγο αυτό η εταιρεία έχει θεσπίσει αυστηρές πολιτικές με στόχο να διατηρηθεί το περιεχόμενο της Google και των δικτύων αναζήτησης καθαρό για διαφημιστές, χρήστες και εκδότες.

Σε ανακοίνωση της εταιρείας, αναφέρεται ότι ίδια έλαβε δράση εναντίον 340 εκδοτών ή ιδιοκτητών ιστοσελίδων που παραβίασαν την πολιτική της. Υπολογίζεται ότι 200 εκδότες εκδιώχθηκαν από το δίκτυο της εταιρείας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα