Γίνε παιδί ξανά με μια ταινία animation

10:16 28/10/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Κινούμενου Σχεδίου (28 Οκτωβρίου), εστιάζουμε στα σύγχρονα κινούμενα σχέδια. Στόχος μας είναι να ψυχαγωγηθούμε συντροφιά με τα παιδιά μας, να χρωματίσουμε την καθημερινότητά μας και να απογειώσουμε τη φαντασία μας.


Η Διεθνής Ημέρα Κινούμενου Σχεδίου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 28 Οκτωβρίου, για να φέρει στο προσκήνιο το έργο των ανθρώπων της Ένατης Τέχνης. Καθιερώθηκε το 2002 με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης Δημιουργών Κινούμενου Σχεδίου (ASIFA), μιας οργάνωσης εταίρου της UNESCO. Στις 28 Οκτωβρίου

του 1892, στο Παρίσι, προβλήθηκε η δεκαπεντάλεπτη ταινία του Εμίλ Ρενό Ο φτωχός κλόουν, που θεωρείται η πρώτη ταινία κινούμενων σχεδίων.

Τα κινούμενα σχέδια είναι ταινίες στις οποίες πρωταγωνιστούν ζωγραφιστές φιγούρες αντί για ηθοποιούς. Οι ήρωές τους είναι συνήθως ζώα ή φανταστικά πλάσματα, με αστεία μορφή. Μιλούν και συμπεριφέρονται σαν άνθρωποι. Η δημιουργία των ταινιών αυτών βασίζεται, όπως ο κινηματογράφος, στο μεταίσθημα.

Αρχικά οι σκηνές της ταινίας ζωγραφίζονται ξεχωριστά η καθεμία. Για να δημιουργηθεί ένα κινούμενο σχέδιο, τα αρχικά σκίτσα ζωγραφίζονται σε διάφανες επιφάνειες και μετά ζωγραφίζονται. Κάθε σχέδιο διαφέρει ελάχιστα από το προηγούμενο. Στη συνέχεια τα σχέδια φωτογραφίζονται με τη σειρά και δημιουργείται ένα ενιαίο φιλμ. Όταν το φιλμ προβάλλεται με ταχύτητα, οι φιγούρες των σχεδίων φαίνονται σαν να κινούνται.

Στις περισσότερες ταινίες κινούμενων σχεδίων του 20ού αιώνα εφαρμοζόταν η παραδοσιακή τεχνική απόδοσης της κίνησης στο σχέδιο. Σήμερα, τα σχέδια των δημιουργών και τα φόντα «σαρώνονται» ή ζωγραφίζονται απευθείας σε ένα υπολογιστικό σύστημα.

Animation στην ΕΡΤ

Ο μικρός πρίγκιπαςΟλίβιαΜάγια η μέλισσαΚυνηγοί δράκωνΟ μικρός ΝικόλαςΜια αγελάδα και μια γάτα στον ωκεανόΟ Λούκι Λουκ σε νέες περιπέτειες

Επί της μεγάλης οθόνης

Με πέντε ταινίες κινούμενων σχεδίων μπήκε το φθινόπωρο του 2016, οι οποίες προβάλλονται στις κινηματογραφικές αίθουσες μέχρι και σήμερα:

Ψάχνοντας την ΝτόριΠελαργοίΜπάστε σκύλοι αλέστεΗ Barbie στην Περιπέτεια του ΔιαστήματοςΟ Κούμπο και οι Δυο ΧορδέςΗ Εποχή των Παγετώνων: Σε Τροχιά Σύγκρουσης
Keywords
Τυχαία Θέματα