Για τα νέα δεδομένα και το «μαύρο» παρελθόν στην υγεία μίλησε από τα Τρίκαλα ο Παύλος Πολάκης

01:04 6/5/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

«Λερώσαμε τα χέρια μας, αλλά όχι την καρδιά μας»

«Να διώξει ο τόπος τις 100 οικογένειες, που βυσσοδόμησαν και χρεοκόπησαν τη χώρα. Εμείς θα τη σώσουμε».

Με αυτές τις φράσεις ολοκλήρωσε την ομιλία του σήμερα το βράδυ στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Τρικκαίων ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Παύλος Πολάκης.

Στο πλαίσιο της ομιλίας του έδωσε ιδιαίτερο βάρος – ως ήταν αναμενόμενο – στον τομέα της υγείας, ενώ ανέλυσε την πολιτική που ασκήθηκε από την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ την διετία καθώς

και τα σχέδια για την επόμενη διετία.

Ο κ. Πολάκης, εξ αρχής, αναγνωρίζοντας την ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ σε ότι αφορά λάθος εκτιμήσεις και κινήσεις κατά τους πρώτους μήνες της ανάληψης των κυβερνητικών ευθυνών, εξαπέλυσε για ακόμη μια φορά βέλη προς το προηγούμενο πολιτικό σύστημα, κατηγορώντας κυβερνήσεις πολλών ετών για τη σημερινή κατάσταση, κάνοντας λόγο πολλές φορές κατά την ομιλία του για «μίζες», «πελατειακές σχέσεις» «υπερχρεώσεις».

Είπε χαρακτηριστικά ότι το ¼ του χρέους της χώρας είναι το «μαύρο χρήμα» στον τομέα της υγείας. Μίλησε για «μαύρο χρήμα» που κατευθύνθηκε σε γιατρούς, συνδικαλιστές και μέσα ενημέρωσης, εξειδικεύοντας στην περίπτωση του ΚΕΕΛΠΝΟ. Έκανε λόγο για «εγκλήματα», που θα σταματήσουν από αυτή την κυβέρνηση. Ειδικότερα χαρακτήρισε το ΚΕΕΛΠΝΟ ως την off shore του υπουργείου Υγείας των προηγούμενων κυβερνήσεων.

«Παρά τα ασφυκτικά πλαίσια – τόνισε χαρακτηριστικά – παρά ότι τους έχουμε όλους απέναντι, δώσαμε και δίνουμε έναν αγώνα στην πραγματική ζωή. Καταφέραμε να στηρίξουμε τους πιο αδύναμους. Ολοκληρώσαμε έργα που δεν ολοκληρώνονταν επί δεκαετίες γιατί δεν τα βρίσκανε στη μίζα».

Συνέχισε δε λέγοντας: «παραλάβαμε τη δημόσια υγεία με έλλειμμα 935 εκ ευρώ και το Δεκέμβριο του 2016 είχαμε πλεόνασμα 35 εκ ευρώ», ενώ έδωσε έμβαση στην θέσπιση της ελεύθερης πρόσβασης των μη ασφαλισμένων στα δημόσια νοσοκομεία.

Πρωτοβάθμια υγεία

Ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρθηκε στα επόμενα βήματα που σχετίζονται με την πρωτοβάθμια υγεία, τον τομέα του φαρμάκου και τη διοίκηση των δημόσιων νοσοκομείων. Παρουσίασε τη φιλοσοφία της λειτουργίας των ιατρείων της γειτονιάς, έδωσε έμφαση στη διαπραγμάτευση της τιμής των φαρμάκων, μέσω και της σύστασης της Ειδικής Επιτροπής και επεσήμανε ότι ήδη έχουν αλλάξει πολλά. Στην κατεύθυνση της ορθολογικοποίησης δε του συστήματος προμήθειας υλικών στα νοσοκομεία, τόνισε ότι πρώτη φορά θα ισχύσει κοινή λίστα ονοματοδοσίας των υλικών, ενώ σε διοικητικό επίπεδο, αλλάζει ο τρόπος λήψης αποφάσεων κάνοντας από τη μία πιο ευέλικτη τη δουλειά των διοικήσεων υγειονομικών περιφερειών και νοσοκομείων, οι οποίες όμως διοικήσεις από την άλλη, θα υπόκεινται σε αυστηρότερο έλεγχο. «Το νέο νομοσχέδιο για τις προμήθειες θα εξοικονομήσει 20-30% από τους αντίστοιχους πόρους, οι οποίοι θα επιστραφούν στην υγεία, με αυξήσεις μισθών, προσωπικού και ενίσχυση των υποδομών».

Έξοδος από επιτροπεία και μνημόνια

Ανοίγοντας την ομιλία του σε γενικά πολιτικά ζητήματα αναφέρθηκε στην αρχική συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές, μιλώντας για επώδυνο συμβιβασμό και οριοθέτησε τον στόχο της κυβέρνησης ο οποίος είναι η έξοδος της χώρας από την επιτροπεία και τα μνημόνια. «Η Ευρώπη – πρόσθεσε – βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε ένα δίλημμα: ή θα χαλαρώσει τη λιτότητα ή θα σταματήσει να υπάρχει και θα στραφεί στην ακροδεξιά».

Στο έργο της συγκυβέρνησης τη διετία περιέλαβε την απόδοση του πλεονάσματος στους συνταξιούχους, τα σχολικά γεύματα, την έναρξη του σχολικού έτους με βιβλία και καθηγητές στις θέσεις τους (παρότι παραδέχθηκε ότι είναι αυτονόητο), την ολοκλήρωση μεγάλων οδικών έργων, την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, την επαναπρόσληψη των καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών, την απλή αναλογική (η οποία βέβαια θα ισχύσει στις μεθεπόμενες εκλογές), την κινητικότητα στο δημόσιο.

Για τα επόμενα δύο χρόνια τόνισε ότι δεν θα ληφθούν νέα μέτρα, ενώ η νέα συμφωνία θα ισχύσει και θα εφαρμοστεί μόνο εάν ρυθμιστεί το χρέος. Για την ακρίβεια, τον σχεδιασμό για τα επόμενα δύο χρόνια συμπύκνωσε στο τρίπτυχο όχι νέα μέτρα – έξοδος από το μνημόνιο – επαναφορά συλλογικών συμβάσεων.

Τον αν. υπουργό υποδέχθηκαν, μεταξύ άλλων, στο Πνευματικό Κέντρο των Τρικάλων οι επιτυχόντες του ΑΣΕΠ του ’98, οι οποίοι τον ευχαρίστησαν, ενώ παρόντες, μεταξύ άλλων, ήταν οι βουλευτές Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ κ. Παναγιώτα Δριτσέλη, κ. Σάκης Παπαδόπουλος και κ. Χρήστος Σιμορέλης, ο βουλευτής Καρδίτσας κ. Λάππας, ο διευθυντής της 5ης ΥΠΕ κ. Νέστορας Αντωνίου, οι διοικητές των νοσοκομείων Τρικάλων, Λάρισας και Καρδίτσας και πολυπληθές ακροατήριο.

Το Σάββατο το πρωί ο κ. Πολάκης θα επισκεφθεί το Κέντρο Υγείας Καλαμπάκας και στη συνέχεια το Νοσοκομείο Τρικάλων.

Keywords
Τυχαία Θέματα