Γαλλία: Εισαγγελική έρευνα και για τη σύζυγο του Φρανσουά Φιγιόν

07:56 29/3/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Οι γάλλοι εισαγγελείς άνοιξαν επίσημη έρευνα για την σύζυγο του συντηρητικού υποψήφιου της γαλλικής προεδρίας Φρανσουά Φιγιόν χθες, με την κατηγορία ότι πληρώθηκε εκατοντάδες δεκάδες ευρώ δημόσιου χρήματος για εργασία που δεν έκανε. Η αγγλικής καταγωγής Πενέλοπι Φιγιόν θα ερευνηθεί λόγω της υποψίας κατάχρησης δημοσίου χρήματος, σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, που λαμβάνεται δύο εβδομάδες μετά την έναρξη έρευνας για τον ίδιο τον Φιγιόν για την ίδια υπόθεση.

Ο Φιγιόν, 63, ο κύριος συντηρητικός υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές

της Γαλλίας που θα διεξαχθούν σε δύο γύρους τον Απρίλιο και Μάιο, είχε το προβάδισμα νίκης μέχρι την αποκάλυψη στο τέλος Ιανουαρίου των κατηγοριών πλασματικής εργασίας και αργομισθίας της συζύγου του.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν πρώτη φορά στο εβδομαδιαίο σατιρικό περιοδικό Le Canard Enchaine, η κυρία Φιγιόν είχε πληρωθεί με μισθό περίπου 500.000 ευρώ σε διάστημα οκτώ χρόνων ως βοηθός του συζύγου της όταν ήταν βουλευτής, και αργότερα ως βοηθός του διαδόχου του.

Ο Φιγιόν, οπαδός της εκλιπούσης βρετανίδας πρωθυπουργού Μάργκαρετ Θάτσερ, διολίσθησε στην τρίτη θέση των δημοσκοπήσεων, οι οποίες δείχνουν ότι δεν θα καταφέρει να φθάσει στον δεύτερο γύρο.

Ενώ αρνείται τις κατηγορίες ότι έδρασε παράνομα, ο Φιγιόν παραδέχθηκε ότι πήρε λάθος αποφάσεις και για το θέμα της συζύγου του και για την αποδοχή «ακριβών κοστουμιών ραμμένων στα μέτρα του που δέχθηκε ως δώρο από έναν δικηγόρο γνωστό για το ρόλο του σε διακανονισμούς στην Αφρική».

Ο Φιγιόν έχει κατηγορήσει τον σοσιαλιστή πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ ότι διεξάγει έναν βρώμικο πόλεμο εναντίον του, και έχει αντισταθεί σε πιέσεις από το ίδιο του το κόμμα να αποσυρθεί από τον προεκλογικό αγώνα.
Η Πενέλοπι Φιγιόν, 61, απέφυγε να κάνει δηλώσεις χθες. Είπε σε συνέντευξή της σε εφημερίδα αυτή την εβδομάδα ότι όντως εργαζόταν για τον σύζυγό της.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα