Γ. Γαρίνης: Πρωτεΐνες που επιδιορθώνουν DNA βλάβες (audio)

20:01 5/4/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Νέες λειτουργίες για πρωτεΐνες που επιδιορθώνουν DNA βλάβες ανακάλυψαν ερευνητές του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του Ιδρύματος Τεχνολογίας Έρευνας.

Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ Χανίων, ο Γιώργος Γαρίνης Καθηγητής στο τμήμα Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και συνεργαζόμενο μέλος ΔΕΠ στο Ινστιτούτο Μοριακής

Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας-Ιδρυμα Τεχνολογίας και Ερευνας, ξεδίπλωσε τον εντυπωσιακό χάρτη των νέων ερευνητικών αποτελεσμάτων, που η εφαρμογή τους είναι βέβαιο ότι θα αποτελέσει ένα εξαιρετικά σημαντικό εργαλείο διαχείρισης και πρόληψης σοβαρών νοσημάτων.

Tα ευρήματα αναμένεται να ανοίξουν νέους δρόμους για την πρόληψη ή την θεραπεία νοσημάτων που σχετίζονται με αναπτυξιακές ανωμαλίες, ενώ ρίχνουν ουσιαστικό φως στη διαδικασία της γήρανσης και σε μηχανισμούς καρκινογένεσης στον άνθρωπο. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ «οι ασθενείς που γεννιούνται με μεταλλαγές σε γονίδια που είναι υπεύθυνα για την επιδιόρθωση DNA βλαβών έχουν 2.000 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν καρκίνο του δέρματος, να γεράσουν πρόωρα ή να εκδηλώσουν σοβαρές αναπτυξιακές διαταραχές που προκαλούν τον θάνατο.
Στη συγκεκριμένη ερευνητική προσπάθεια συμμετείχαν επίσης η Tamara Aid-Παυλίδη, η Άννα Ιωαννίδου, η Ισμήνη Καρακασιλιώτη, ο Γιώργος Παπαδόπουλος, ο Μιχάλης Αϊβαλιώτης, η Μαρία Τσεκρέκου, ο Γιάννης Στρουμπούλης και ο Θεόδωρος Κωστέας.

Ακούστε τη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ Χανίων ο Καθηγητής Γαρίνης:

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Πολύζου

Keywords
Τυχαία Θέματα