ΕΡΤ1 – 28 φορές Ευρώπη: «Το πληγωμένο νησί»

02:49 12/3/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

«Το πληγωμένο νησί» είναι ο τίτλος του επεισοδίου της εκπομπής «28 φορές Ευρώπη – 28 Europe», που επιμελείται και παρουσιάζει ο Κώστας Αργυρός και μεταδίδεται από τη συχνότητα της ΕΡΤ1, την Κυριακή 12 Μαρτίου 2017 και ώρα 17:00.

Το Μάρτιο του 2013 η Κυπριακή Δημοκρατία ζούσε τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση της ιστορίας της. Τράπεζες κατέρρευσαν, περιουσίες χάθηκαν, επιχειρήσεις έκλεισαν. Σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά, η οικονομία

δείχνει σταδιακά να ανακάμπτει, χωρίς ωστόσο να έχει φτάσει στα προ κρίσης επίπεδα. Η ανεργία παραμένει σε διψήφια νούμερα και οι πληγές που άφησε εκείνο το μεγάλο σοκ μπορεί να μην αιμορραγούν, αλλά δεν έχουν επουλωθεί ακόμα.

Μεγάλα τμήματα των Ελληνοκυπρίων ζουν στα όρια της φτώχειας, ενώ διάχυτο είναι το αίσθημα ότι η πολιτική της Ευρώπης στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν εξαιρετικά σκληρή, σε μεγάλο βαθμό άδικη. Έχει περάσει οριστικά ο κίνδυνος μιας «υποτροπής»; Μπορεί η Κύπρος να βρει ένα νέο παραγωγικό μοντέλο; Μπορεί ο ενεργειακός τομέας να δώσει την απαιτούμενη ώθηση στους δείκτες ανάπτυξης; Πώς μπορεί να κερδηθεί η εμπιστοσύνη των περιζήτητων ξένων επενδυτών; Τι διδάγματα έβγαλε η κοινωνία και η πολιτική από εκείνες τις δραματικές ημέρες; Έχει δικαίωμα η Λευκωσία να κοιτάει με εμπιστοσύνη προς τις Βρυξέλλες, σε μια περίοδο μάλιστα, που οι συζητήσεις για το Κυπριακό κρέμονται από μια κλωστή; Οι «28 Φορές Ευρώπη» ταξίδεψαν στη Λευκωσία και συνομίλησαν με εκπροσώπους κομμάτων και συνδικάτων, με οικονομολόγους και δημοσιογράφους επιχειρώντας να ρίξουν φως σε όλα τα παραπάνω ερωτήματα.

Σενάριο-παρουσίαση: Κώστας Αργυρός.

Σκηνοθεσία: Γιώργος Μουκάνης.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Κωνσταντίνος Τάγκας.

Δημοσιογραφική ομάδα: Κώστας Παπαδόπουλος, Ωραιάνθη Αρμένη, Ελένη Κορόβηλα, Δήμητρα Βεργίνη.

Keywords
Τυχαία Θέματα