Χανιά: Διχάζει η χρήση των κτιρίων στον λόφο Καστέλι (audio)

19:57 6/7/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Συνεχίζεται ο κύκλος της αντιπαράθεσης μετά από την γνωστοποίηση της συμφωνίας της Πρυτανείας του Πολυτεχνείου Κρήτης με μεγάλο ξενοδοχειακό όμιλο να εκμισθώσει για 25 χρόνια τα κτίρια και την πλατεία (!) στον λόφο Καστέλλι, που δεσπόζει πάνω από το Ενετικό Λιμάνι Χανίων.

Η απόφαση έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση φοιτητικών παρατάξεων, φορέων και συλλογικοτήτων, ενώ παράλληλα αναδεικνύει για άλλη μια φορά τον «αμελή» τρόπο που διαχειριζόμαστε ιστορικά κτίρια.

Το θέμα είναι πολυδιάστατο, αφού αρκετοί πολίτες εκφράζουν

τον έντονο σκεπτικισμό τους γύρω από τη μετατροπή ενός ιστορικού, ανεκτίμητης αξίας και θέσης χώρου σε ξενοδοχείο που θα διαθέτει εστιατόρια, καφέ κλπ. Εύλογα μπορεί κανείς να αναρωτηθεί εάν αυτό που πραγματικά λείπει από την πιο όμορφη περιοχή των Χανίων είναι ένα πολυτελές ξενοδοχείο και επομένως, ένας ιδιωτικός χώρος.

Η δεύτερη πτυχή αφορά στην κατάληψη της Rosa Nera, αφού υπάρχουν έντονες αντιδράσεις γύρω από την ενδεχόμενη εκκένωση του χώρου. Μετά την παραχώρηση της ιδιοκτησίας του κτιρίου στο Πολυτεχνείο Κρήτης από το Υπουργείο Αμύνης το 1986, το κτίριο αφέθηκε στην εγκατάλειψη του μέχρι το 2003 όπου και στεγάστηκε η κατάληψη Rosa Nera, έκτοτε λειτουργεί ως ανοιχτός πολιτικός κοινωνικός και πολιτιστικός χώρος.

Η Ιστορία του κτηρίου

Το κτήριο της πρώην Μεραρχίας στα Χανιά χτίστηκε, γύρω στο 1890 από τους τούρκους για χρήση του πασά. Ο πασάς έφυγε με την επανάσταση του 1897-8 και στο ίδιο κτήριο θρονιάστηκε ο «πρίγκιπας» Γεώργιος ως ύπατος αρμοστής. Έφυγε κι αυτός νύχτα, κρυφά και με βάρκα από τα Ταμπακαριά με την επανάσταση του 1905. Επί κατοχής εγκαταστάθηκε εκεί η Κομαντατούρ και η Γκεστάπο και στα υπόγεια κελιά του βασανίστηκαν πολλοί άνθρωποι. Επί χούντας, εγκαταστάθηκε η Στρατιωτική διοίκηση και η Ε.Σ.Α. κι έλαβαν χώρα πολλά ακόμα βασανιστήρια.

Αμετάπειστος ο Πρύτανης

Από την πλευρά του, ο Πρύτανης υποστηρίζει ότι το Πολυτεχνείο θα αξιοποιήσει χωρίς να πουλήσει την ακίνητη περιουσία του, προκειμένου να ανταπεξέλθει στις οικονομικές του υποχρεώσεις, ενώ εμφανίζεται ανυποχώρητος σε οποιαδήποτε συζήτηση ακύρωσης της εκμίσθωσης.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ Χανίων,και στην Κατερίνα Πολύζου, επικαλέστηκε την επικινδυνότητα του κτιρίου –μετά και το σχετικό πόρισμα της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Πολιτισμού. Παράλληλα, υπενθύμισε ότι η Πρυτανεία θα θεωρηθεί υπεύθυνη για οποιοδήποτε ατύχημα σημειωθεί στους συγκεκριμένους χώρους.


Ακούστε τη συνέντευξη του κ. Διγαλάκη:

Το Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών

Στο μεταξύ, Μέλη του Κοινωνικού Στεκιού – Στεκιού Μεταναστών, πραγματοποίησαν παρέμβαση χθες το μεσημέρι στο στούντιο της ΕΡΤ Χανίων και στην εκπομπή της Σοφίας Θεοδωράκη και αναφέρθηκαν στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες και μετανάστες, που παραμένουν στο κτίριο της παλιάς ηλεκτρικής από την περασμένη Παρασκευή, όταν το ιστιοφόρο που τους μετέφερε, με προορισμό την Ιταλία, κατέπλευσε ρυμουλκούμενο στα Χανιά.Τόνισαν ότι ο Δήμος πρέπει να φροντίσει για έναν ανοιχτό χώρο φιλοξενίας για τους πρόσφυγες και όχι κάθε φορά που έρχονται πρόσφυγες να επικαιροποιείται τελευταία στιγμή το αίτημα για την παραχώρηση του παλιού ψυχιατρείου.

Περιέγραψαν, επίσης, το δυσανάλογο βάρος που επωμίζονται οι αλληλέγγυες δομές της πόλης.Τα μέλη του Στεκιού τάχθηκαν επίσης υπέρ της κατάληψης Ρόζα Νέρα και γνωστοποίησαν ότι χθες το βράδυ 21 μετανάστες από την παλιά ηλεκτρική που είχαν χαρτιά από την αστυνομία ότι είναι ελεύθεροι να πάνε όπου θέλουν, φιλοξενήθηκαν στην κατάληψη στο λόφο Καστέλι, καθώς δεν υπήρχε καμιά δομή διαθέσιμη να τους δεχτεί στα Χανιά. Αλληλέγγυοι πολίτες και μέλη της κατάληψης μαγείρεψαν και φρόντισαν για το που θα κοιμηθούν οι 21 αυτοί άνθρωποι.

Ακούστε την παρέμβαση των μελών του Κοινωνικού Στεκιού – Στεκιού Μεταναστών:

Η Ενωτική Πρωτοβουλία Φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης

Τέλος, σε συνέντευξή του στην Κατερίνα Πολύζου, ο εκπρόσωπος της Ενωτικής Πρωτοβουλίας Φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης Γιώργος Τζίμας, αναφέρθηκε στις κινητοποιήσεις που συμμετέχουν οι φοιτητές, προκειμένου να αποτραπεί η ιδιωτικοποίηση του χώρου.

Ακούστε τη συνέντευξη:

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Πολύζου – Ηλεκτρονική Επεξεργασία: Άρτεμις Κατράκη

Keywords
Τυχαία Θέματα