ΕΡΤ : Κομοτηνής Δελτίο ειδήσεων

10:36 10/4/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Ειδήσεις ΕΡΤ Κομοτηνής 10-04-2017

Επέτειοι

Η επέτειος της μάχης στα Οχυρά της Θράκης γιορτάστηκε με μήνυμα αντιφασιστικό
Με κάθε κάθε επισημότητα γιορτάστηκε σε Νυμφαία και Εχίνο η επέτειος της Μάχης των Οχυρών, τον Απρίλιο του 1941, υπό την διοργάνωση του Δ’ Σώματος Στρατού.
Η κεντρική τελετή πραγματοποιήθηκε στη Νυμφαία Ροδόπης παρουσία των αρχών της περιοχής όπου ο Διοικητής του Δ’ΣΣ Αντιστράτηγος Γεώργιος Καμπάς στην ομιλία του τόνισε τη σημασία της μάχης για την έκβαση του Δευτέρου Παγκοσμίου

Πολέμου, την παροιμιώδη γενναιότητα των Ελλήνων αλλά και το σαφή αντιφασιστικό χαρακτήρα της αντίστασης απέναντι στους ναζί κατακτητές. Ακολούθησε επίσκεψη των επισήμων και των ανθρώπων της περιοχής στο οχυρό, όπου τους ξενάγησε ο Διοικητής του Δ’ ΣΣ.
Στον Εχίνο της Ξάνθης πραγματοποιήθηκε η αντίστοιχη τελετή στο ηρώο που βρίσκεται στον οικισμό, παρουσία των αρχών της περιοχής. Τους κυβερνητικούς βουλευτές Ξάνθης εκπροσώπησε ο Δημήτρης Φώτης ενώ στην τελετή παρέστη ο Βουλευτής Έβρου της ΝΔ Αναστάσιος Δημοσχάκης.
Κυβέρνηση-Εξωτερική Πολιτική
Ελλιπής η διεξαγωγή έργων διαπλάτυνσης στο βουλγαρικό τμήμα της διάβασης λέει το ΥΠΕΞ
Ευθύνες στη Βουλγαρία, αποδίδει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς για τη μη διέλευση λεωφορείων από το μεθοριακό σταθμό Νυμφαίας-Μακάζα. Αυτό προκύπτει από την απάντηση του υπουργού Εξωτερικών κυρίου Νίκου Κοτζιά, στην δεύτερη ερώτηση που κατάθεσε ο βουλευτής της ΔΗΜ.ΣΥΜ., Ιλχάν Αχμέτ μέσα σε ένα χρόνο σχετικά με το άνοιγμα του σταθμού διαβατηριακών ελέγχων της Νυμφαίας-Μακάζα, σε τουριστικά λεωφορεία.
Σύμφωνα με το κείμενο της απάντησης, το ελληνικό ΥΠΕΞ, θεωρεί ως αποκλειστικά υπεύθυνη για την παρατηρούμενη καθυστέρηση τη Βουλγαρία, καθώς τα έργα διαπλάτυνσης επί του βουλγαρικού εδάφους δεν έχουν γίνει μέχρι σήμερα και δρουν αποτρεπτικά για το άνοιγμα της συνοριακής διόδου στο πέρασμα λεωφορείων.

Κόμματα
«Αποποινικοποίηση» του ελεύθερου κάμπινγκ ζητούν οι 38 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ
«Αποποινικοποίηση» του ελεύθερου κάμπινγκ ζητούν 38 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων οι βουλευτές Ξάνθης Στάθης Γιαννακίδης και Γρηγόρης Στογιαννίδης .Μεταξύ άλλων τονίζουν στο κείμενο της ερώτησής τους πως, «η διασφάλιση της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος, δεν αποτελούν ισχυρά επιχειρήματα που να οδηγούν στην απόλυτη απαγόρευση της ελεύθερης κατασκήνωσης. Εξάλλου, σε κάθε λειτουργία και δραστηριότητα της κοινωνίας εμφανίζονται ασυνείδητες συμπεριφορές-από την οδήγηση του αυτοκινήτου, μέχρι την απόλαυση της μουσικής.
«Να καταργηθούν οι επίμαχες διατάξεις περί απαγόρευσης της ελεύθερης κατασκήνωσης και να θεσμοθετηθεί ένα πλαίσιο οριοθέτησης της» ζητούν τονίζοντας την αυστηρότητα του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου. Οι βουλευτές απευθύνονται στα συναρμόδια υπουργεία Δικαιοσύνης και του Τουρισμού.
Πρωτογενής Τομέας
Ξύπνησε το ενδιαφέρον για την καλλιέργεια σουσαμιού
Ξύπνησε το ενδιαφέρον για την καλλιέργεια του σουσαμιού στην Ροδόπη και στην περιφέρεια γενικότερα.
Αυτό αποτυπώθηκε στην ενημερωτική εκδήλωση για την καλλιέργεια σουσαμιού, που πραγματοποίησε η Τοπική Οικονομία Ροδόπης Αλλά-ΖΩ(ΤΟΡΑ), μετά από πρωτοβουλία του πάντα ενεργού Πολίτη-Γεωπόνου,-πρωην Δ/ντη ΕΛΓΟ Δήμητρα Κομοτηνής- Κώστα Μπούντα. . Ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο επίσης πρώην Δ/ντης ΕΛΓΟ Δήμητρα Δράμας, Αβραάμ Νικολαΐδης.
Οι ερωτήσεις αφορούσαν τους τρόπους συγκομιδής και κυρίως τις ρυθμίσεις στη μηχανή συλλογής-κομπίνα- στην οποία θα πρέπει να τοποθετηθεί το μαχαίρι της ελαιοκράμβης. Επίσης οι τιμές πώλησης του προϊόντος και η διάθεση κυριάρχησαν ως ερωτήματα βασικά για την επανεκκίνηση της καλλιέργειας του σουσαμιού.
Όπως τόνισε ο κ. Νικολαΐδης στα 2 ευρώ κυμαίνεται η τιμή πώλησης του σουσαμιού, τιμή ικανοποιητική για τους παραγωγούς ,οι οποίοι θα πρέπει να εξετάσουν σοβαρά το ενδεχόμενο της σύστασης ομάδας παραγωγών, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της αγοράς, ως προς την ποσότητα, ποιότητα, προδιαγραφές που θα πρέπει να είναι σταθερές.
«Τα βασικά που θα πρέπει να κρατήσουμε είναι πως στις Βόρειες χώρες της Ευρώπης το σουσάμι δεν μπορεί να παραχθεί. Οι συγκεκριμένες χώρες αλλά και η Ελλάδα κάνουν εισαγωγές από Ινδία, Σουδάν, Τουρκία. Πιο συγκεκριμένα η Ελλάδα κάνει εισαγωγές που αγγίζουν τους 40.000 τόνους.
Είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για την Ελλάδα να επανεκκινήσει το σουσάμι και να είναι κι αυτή ανάμεσα στις χώρες που θα μπορεί να κάνει και εξαγωγή του προϊόντος στις Βόρειες χώρες της Ευρώπης», τόνισε ο κ. Νικολαΐδης.

Δικό της μπραντ στα παράγωγα του σουσαμιού η Κομοτηνή
Από την πλευρά του ο κ. Μπούντας στάθηκε στα παράγωγα του σουσαμιού, που εξακολουθούν να παραμένουν στην αγορά και η Κομοτηνή να αποτελεί ως πόλη σήμα κατατεθέν για το ταχίνι, το χαλβά, το παστέλι…χωρίς όμως αυτές οι μικρές αυτές βιοτεχνίες να αναγράφουν τη χώρα προέλευσης της πρώτης ύλης η οποία θα είναι, ή Τουρκία, το Σουδάν ή Ινδία, όπου πριν από αρκετά χρόνια κατασχέθηκε παρτίδα σουσαμιού, λόγω ανεύρεσης σαλμονέλας…
«Θα μπορούσε ωστόσο η Κομοτηνή να δημιουργήσει ένα δικό της προϊόν –το δικό της μπραντ – στο σουσάμι με καθετοποιημένη την καλλιέργεια-παραγωγή-μεταποίηση-τυποποίηση και τη δική της σφραγίδα ποιότητας; Θα μπορούσε αρκεί να ξεκινήσει ένας διάλογος μεταξύ των επαγγελματιών της αγοράς και των παραγωγών σουσαμιού», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μπούντας.
Αυτοδιοίκηση
Απόφαση ελπίδας από το Ειρηνοδικείο Κομοτηνής
Την καταβολή τμήματος των αποδοχών 19 συμβασιούχων καθαριότητας του Δήμου Αρριανών, αποφάσισε με προσωρινή διαταγή του το Ειρηνοδικείο Κομοτηνής. Επεδίκασε τμήμα αποδοχών από πλευράς 19 συμβασιούχων του Δήμου Αρριανών, με την απόφαση να ορίζει ότι 40% των απαιτήσεων τους θα πρέπει να τους καταβληθεί άμεσα, ενώ εκκρεμεί η υπόθεση της προσφυγής τους για το σύνολο των αποδοχών, που θα εκδικαστεί στις αρχές Μαΐου. Να σημειωθεί ότι έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη το σύνολο των συμβασιούχων καθαριότητας των δήμων της Ροδόπης που παραμένουν απλήρωτοι για διάστημα τριών και πλέον μηνών.

Καμπάνια του Δήμου Ξάνθης για τα αδέσποτα
Ξεκίνησε ήδη να διανέμεται σε κάθε σπίτι μέσω των ειδοποιητηρίων κατανάλωσης νερού της ΔΕΥΑΞ το ενημερωτικό έντυπο που δημιούργησε η Δ/νση Περιβάλλοντος του Δήμου Ξάνθης για τα αδέσποτα ζώα.
Το όλο εγχείρημα αποβλέπει στην ενημέρωση των κατοίκων για τις ενέργειες που υλοποιούνται έτσι ώστε να μειωθεί ο αριθμός των αδέσποτων ζώων, αλλά και για την περαιτέρω ενημέρωση των πολιτών, την ευαισθητοποίηση, καθώς και τις υποχρεώσεις κάθε αναδόχου. Παράλληλα, ο Δήμος Ξάνθης υλοποιεί πρόγραμμα διαχείρισης και περισυλλογής αδέσποτων ζώων συντροφιάς βάσει της κείμενης νομοθεσίας. Παρόλα αυτά η συνδρομή όλων μας είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση του φαινομένου, καθώς η προστασία των ζώων είναι υπόθεση όλων μας.
Εκπαίδευση
Πέντε χιλιάδες φυτά στην εκδήλωση του Πελίτι
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση προβολής των ντόπιων ποικιλιών από τον Πελίτι. Με συμμετοχή δεκάδων σχολείων (νηπιαγωγείων, δημοτικών, εργαστηρίου ειδικούς αγωγής) οι μικροί μαθητές, οι δάσκαλοι τους και η «ψυχή» της διοργάνωσης, το ΠΕΛΙΤΙ με το δάσκαλο Νίκο Δομπάζη εντυπωσίασαν το κοινό που έσπευσε να αγκαλιάσει την εκδήλωση. Για 16η χρονιά διενεμήθησαν 5.000 φυτά με την ντομάτα της Άνω Βυρσίνης να ξεχωρίζει.

Σύλλογοι

Δωρεά βιβλίων από τους ΑΧΕΠΑΝΣ στη Δημοτική Βιβλιοθήκη
Οι ΑΧΕΠΑ Ορφεύς Κομοτηνής δώρισαν δεκάδες βιβλία στη δημοτική βιβλιοθήκη Κομοτηνής. Στην παράδοση, εκ μέρους του τμήματος ΑΧΕΠΑ Ορφεύς Κομοτηνής παρευρέθησαν οι Τζαμπάζης Ιωάννης, Βατίτσης Χρήστος, Βαρελάς Χρήστος και Αλατάκης Μιχαήλ. «Ευχαριστούμε θερμά την διεύθυνση της βιβλιοθήκης για την υποδοχή και τον συγγραφέα Γρηγοράκη Νικόλαο για την συνεισφορά του», αναφέρουν οι ίδιοι.

Ντοκιμαντέρ για το Πάσχα στον Ίασμο
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ιάσμου εν όψει της εορτής του Πάσχα προχωρά, στην καταγραφή των Πασχαλιάτικων εθίμων μέσω ενός ντοκυμαντέρ, με τίτλο: «Πάσχα στον Ίασμο». Δεδομένης της συνεχούς και τακτικής παρουσίας των πιστών στις Ακολουθίες του Νυμφίου την Μεγάλη Εβδομάδα, αλλά και του ιδιαίτερου κατανυκτικού κλίματος της εποχής, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με μια σειρά εθίμων αποφασίστηκε η δρομολόγηση ενός θρησκευτικού ντοκιμαντέρ, ούτως ώστε, να μείνει ως παρακαταθήκη για τις επόμενες γενεές, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ιάσμου.

Πολιτισμός
Με Δύναμη…από το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής
Συνεπήρε το φιλοθεάμων κοινό η Δύναμη της παράστασης «Με Δύναμη… από την Κηφισιά…» των Χαβαριά –Κεχαΐδη, που ήταν η παραγωγή της κεντρικής σκηνής του ΔΗΠΕΘΕ για φέτος, η πρεμιέρα της οποίας έγινε την Παρασκευή το βράδυ.
Η σκηνοθεσία είναι της Μυρσίνης Λαντζουράκη, η οποία και πάλι έκανε τις 4 ηρωΐδες του έργου, Αλέκα, Φωτεινή, Μάρω και Ηλέκτρα, με τις σκηνοθετικές της οδηγίες να αναδείξουν τον καλύτερο εαυτό τους ερμηνευτικά.
Οι παραστάσεις θα συνεχισθούν από τις 20 έως τις 24 Απριλίου.
Παίζουν οι ηθοποιοί: Ασπασία Πιτιλάκη, Ρίτα Μοσχίδου, Χρύσα Ιωαννίδου,Αθανασία Πουπουζή. Σκηνικά-Κοστούμια Ιωάννης Καραγκιουλμέζης. Μουσική Νίκος Ντεκούνης. Επιμέλεια Βίντεο Μιχάλης Δανιήλ Βαμβακάς. Φωτισμός Γιάννης Τζατζανάς. Ρύθμιση ήχου Πάνος Αναστασίου.
Στις 21-23 η φετινή Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής στην Ξάνθη
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ξάνθης ‘Οι Βάτραχοι’ , για 6η συνεχή χρονιά διοργανώνουν την Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής στην Ξάνθη στις 21 με 23 Ιουνίου 2017 με σκοπό να γεμίσει πλατείες και δρόμους με ήχους, χρώματα και ελπίδα, προσφέροντας δωρεάν μουσική σε όλους.
Το κάλεσμα απευθύνεται σε όλους όσοι επιθυμούν να παρουσιάσουν τη δουλειά τους στο ευρύ κοινό, υποστηρίζοντας την μουσική τους ταυτότητα. Η Γιορτή που ενώνει καταξιωμένους επαγγελματίες, φιλόδοξους ερασιτέχνες και κοινό σε μια μεγάλη και μοναδική μουσική στιγμή.
Αστυνομικό Δελτίο
Συνελήφθησαν 3 υπήκοοι Βουλγαρίας οι οποίοι προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας 24 μη νόμιμους μετανάστες
Συνελήφθησαν στην παλαιά Εθνική Οδό Αλεξανδρούπολης – Κομοτηνής, από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Σαπών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης, τρεις (3) αλλοδαποί, υπήκοοι Βουλγαρίας, ηλικίας 48, 45 και 42 ετών, οι οποίοι προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας είκοσι τέσσερις (24) μη νόμιμους μετανάστες. Έντεκα (11) από τους διακινούμενους ήταν υπήκοοι Παλαιστίνης, επτά (7) υπήκοοι Συρίας, τέσσερις (4) υπήκοοι Υεμένης και δύο (2) υπήκοοι Ιράκ.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στην κα Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ροδόπης, ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Σαππών Ροδόπης.

Keywords
ΕΡΤ, ιλχάν αχμέτ, ειδήσεις, λεωφορεια, συριζα, ελλαδα, κομοτηνη, συμβασιουχοι, μαΐου, συμμετοχή, σχολεια, αχεπα, πασχα, δηπεθε, ξανθη, ιουνίου, υεμένης, κινηση στους δρομους, βιβλια, δωρο πασχα, ηλεκτρα γαλανου, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, Καλή Χρονιά, υπουργειο δικαιοσυνης, πασχα 2012, δωρο πασχα 2012, ανοιγμα σχολειων, αστυνομικο τμημα, γιορτη σημερα, δημος ξανθης, βουλευτες, χωρες της ευρωπης, αδεσποτα, βιντεο, χωρες, αβρααμ, αχεπα, βουλγαρια, δουλεια, δωρεαν, εθνικη, ζωα, ηθοποιοι, ηλεκτρα, ινδια, ιρακ, μουσικη, ντοκιμαντερ, ντοματα, οικονομια, πλαισιο, προγραμμα, φυτα, χρωματα, αγορα, αθανασια, αχμετ, βαμβακας, βραδυ, βρισκεται, δημητρα, γινει, γρηγορης, διαστημα, διευθυνση, δυναμη, δημος, δηπεθε, δικη, διοικητης, εγινε, εγχειρημα, ευκαιρια, ευρω, εκβαση, ελπιδα, εβδομαδα, ενημερωση, εργα, επτα, επιτυχια, ετων, ζωων, εικοσι, υποθεση, ιλχάν αχμέτ, ομιλια, καμπινγκ, κειμενο, κοστουμια, λειτουργια, μαΐου, μεγαλη εβδομαδα, ναζι, νικο, παντα, οδηγηση, οχυρο, ποιοτητα, ρυθμισεις, ρυθμιση, συγκεκριμενα, σειρα, σουσαμι, συμμετοχή, σκηνοθεσια, σπιτι, σφραγιδα, ταυτοτητα, ταχινι, τιμη, τμημα, τουρκια, υεμένης, χρηστος, ιωαννης, δημητρης, ερωτησεις, γιορτη, χωρα, ιουνίου, μεινει, σημα, σκηνικα, υγειας, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα