Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την εκκρεμότητα του πόθεν έσχες των δικαστών

10:57 4/10/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ των οποίων η κυρία Αφροδίτη Σταμπουλή για τον υπουργό Δικαιοσύνης, σχετικά με την εκκρεμότητα του πόθεν έσχες των δικαστών.

Όπως επισημαίνουν οι βουλευτές εν αναμονή της εκκρεμούς απόφασης του ΣτΕ επί της κύριας προσφυγής, το Υπουργείο Οικονομικών, σε συνεννόηση με το Υπουργείο Δικαιοσύνης,

έδωσαν δύο τρίμηνες παρατάσεις στην υποβολή των δηλώσεων «πόθεν έσχες» για το έτος 2016. Η δεύτερη παράταση έληξε στις 30 Ιουνίου 2017 κι επειδή είχε περάσει εύλογος χρόνος τα αρμόδια Υπουργεία αποφάσισαν να μην δώσουν και τρίτη παράταση. Τον Ιούλιο 2017, λίγες μέρες μετά τη λήξη και της τελευταίας παράτασης, το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σε ημερίδα του με τίτλο, «Για την καταπολέμηση της διαφθοράς», έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία που έδειχναν ότι υπό την κάλυψη της εκκρεμούς απόφασης του ΣτΕ, λιγότεροι από το 10% των υπόχρεων σε δήλωση «πόθεν έσχες» δικαστικοί υπέβαλαν δήλωση «πόθεν έσχες» για το έτος 2016. Συγκεκριμένα, από τους 4.189 υπόχρεους στο σύνολο δικαστικούς, δήλωση «πόθεν έσχες» υπέβαλαν για το έτος 2016 μόνον οι 352, από τους 220 υπόχρεους δικαστές του Ελεγκτικού Συνεδρίου μόνον οι 57 και από τους 395 υπόχρεους του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους μόνον οι 37.

Οι βουλευτές ρωτούν τον υπυοργό εάν η καθυστερηση αυτή συμβαδίζει με την εκφρασμένη απαίτηση του ελληνικού λαού για διαφάνεια και έλεγχο όλων των υπόχρεων, μηπως καποιοι επιχειρούν να κλονίσουν την εμπιστοσύνη του Έλληνα πολίτη στην εφαρμοζόμενη από την κυβέρνηση πολιτική διαφάνειας και εξυγίανσης και αν οι καθυστερησεις αυτές εκθέτουν την Ελληνική Δικαιοσύνη.

Keywords
Τυχαία Θέματα