Έρευνα: Αύξηση σημειώνεται στους παιδικούς καρκίνους

12:36 12/4/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα, για την πραγματοποίηση της οποίας ελήφθησαν στοιχεία από 62 χώρες, τα περιστατικά παιδικών καρκίνων αυξήθηκαν κατά 13% μεταξύ 2001-2010.

Οι επιστήμονες αποδίδουν τη διαχρονική αύξηση των καρκίνων όχι απαραίτητα στην εξάπλωση της νόσου, αλλά στο γεγονός ότι αυτοί οι καρκίνοι μπορούν πλέον να διαγνωστούν ευκολότερα με την πρόοδο της ιατρικής τεχνολογίας και την ανάπτυξη νέων μεθόδων, καθώς και στο ότι έχει βελτιωθεί το προσδόκιμο ζωής των μικρών

ασθενών σε πολλές χώρες, ενώ σε άλλες οι παιδικοί καρκίνοι δεν διαγιγνώσκονται ποτέ.

Οι ερευνητές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ερευνών για τον Καρκίνο (IARC) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, αναφέρουν ότι στον κόσμο, κατά μέσο όρο, περίπου 140 παιδιά ανά ένα εκατομμύριο διαγιγνώσκονται με καρκίνο έως την ηλικία των 14 ετών. Ειδικότερα μεταξύ των εφήβων, 185 ανά εκατομμύριο εμφανίζουν καρκίνο, συνήθως λέμφωμα.

Ειδικότερα σχετικά με τις λευχαιμίες (που σχετίζονται με το ένα τρίτο περίπου των παιδικών καρκίνων, έως 15 ετών)παρόλο που οι ανισότητες διεθνώς, όσον αφορά την επιβίωση, έχουν μειωθεί κατά τα τελευταία χρόνια, παραμένουν σημαντικές αποκλίσεις από χώρα σε χώρα, καθώς σε μερικές χώρες το προσδόκιμο πενταετούς ζωής μετά από τη διάγνωση είναι σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με άλλες, σύμφωνα με μια δεύτερη διεθνή επιστημονική μελέτη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Όντρεϊ Μποναβέντσερ της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 90.000 παιδιά από 53 χώρες. Από τη μελέτη διαπιστώθηκε ότι διαχρονικά στις περισσότερες χώρες αυξάνεται το προσδόκιμο ζωής των ασθενών για τις δύο κυριότερες μορφές παιδικής λευχαιμίας, την οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία (ΟΛΛ) και την οξεία μυελογενή λευχαιμία (ΟΜΛ), αλλά οι αισθητές ανισότητες μεταξύ των χωρών παραμένουν. Η πρόοδος υπήρξε μεγαλύτερη στην ΟΛΛ από ό,τι στην ΟΜΛ, με την πενταετή επιβίωση για τη δεύτερη να κυμαίνεται από 33% στη Βουλγαρία έως 78% στη Γερμανία.

Οι γιατροί επισημαίνουν ότι, όταν η διάγνωση της ασθένειας γίνεται σε ηλικία ενός έως εννέα ετών, η επιβίωση είναι μεγαλύτερη από ό,τι αν η λευχαιμία διαγνωσθεί σε ηλικίες κάτω του ενός έτους ή μεταξύ δέκα έως 14 ετών.

Να σημειωθεί ότι περίπου το 80% των περιστατικών παιδικής λευχαιμίας συμβαίνουν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, που έχουν χαμηλότερο προσδόκιμο πενταετούς επιβίωσης.

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, οι παιδικοί καρκίνοι είναι σχετικά σπάνιοι και συνήθως έχουν γενετική αιτιολογία. Μπορεί ακόμα να οφείλονται σε λοιμώξεις και σε περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα