Έρχεται η εκταμίευση των 1,7 δισ.€ – Η παράμετρος Ντράγκι για το χρέος (video)

16:15 21/10/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Η Αθήνα επιμένει ότι είναι απαραίτητη η απομείωση του χρέους για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Η κυβερνητική εκπρόσωπος,αναφερόμενη στη δεύτερη αξιολόγηση, σημειωσε πως η κυβέρνηση τρέχει ταχύτατα για την επιτυχή ολοκλήρωση της και υπογράμμισε τη σημασία της δήλωσης του Μάριο Ντράγκι για την ανάγκη διευθέτησης του ελληνικού χρέους, εν αναμονή και της έκθεσης βιωσιμότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Πηγές της ελληνικής

πλευράς ανέφεραν ότι η συνάντηση που σηματοδότησε την έναρξη της δεύτερης αξιολόγησης «έγινε σε καλό κλίμα«, προσθέτοντας ότι «ενημέρωσε τους θεσμούς ως προς την ολοκλήρωση των τεχνικών εκκρεμοτήτων με κάλυψη του στόχου«.

Η Ελλάδα είχε λάβει 7,5 δισ. ευρώ τον περασμένο Ιούνιο εκ των οποίων 1,8 δισ. ευρώ θα έπρεπε να κατευθυνθούν για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.

Ο στόχος δεν είχε εκπληρωθεί όταν συνεδρίασε το Eurogroup στις 8 Οκτωβρίου με αποτέλεσμα οι υπουργοί Οικονομικών να ζητήσουν από το EWG να πιστοποιήσει στις 24 Οκτωβρίου ότι η Ελλάδα εκπλήρωσε την υποχρέωση της.

Μετά την σημερινή εξέλιξη, οι θεσμοί αναμένεται να γνωστοποιήσουν στο Euro working Group (EWG) που συνέρχεται στις 24 Οκτωβρίου ότι η Ελλάδα εκπλήρωσε τον στόχο για τις πληρωμές των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Μετά από αυτό θα γίνει εφικτή η εκταμίευση του υπολοίπου των 1,7 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), ανεβάζοντας στα 10,3 δισ. ευρώ που έλαβε η χώρα με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Στη σημερινή συνάντηση δρομολογήθηκε επίσης η διαδικασία που θα καταστήσει εφικτή την λειτουργία του υπερταμείου μέχρι το τέλος του 2016 εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά.

Ειδικά για το θέμα της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (υπερταμείο), οι πηγές του υπουργείου Οικονομικών υπογράμμιζαν ότι καθορίσθηκαν τα βήματα που θα ακολουθηθούν σχετικά με:

– Τη διαμόρφωση του εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας της εταιρείας.
– Τη σύσταση και στελέχωση του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας με στόχο, βάσει των συμφωνηθέντων, να έχει ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία μέχρι το τέλος του χρόνου.

Σ’ αυτά τα πλαίσια συμφωνήθηκε όπως το εποπτικό συμβούλιο του υπερταμείου που διορίσθηκε πριν λίγο καιρό προσλάβει σύμβουλο για τη σύνταξη διεθνούς προκήρυξης και εν συνεχεία της μικρής λίστας των υποψηφίων για την στελέχωση του ΔΣ του Ταμείου.

Σημειώνεται πως το υπερταμείο θα πρέπει να είναι λειτουργικό μέχρι τα τέλη του 2016 με βάση την συμφωνία.

Σχετική είδηση: Σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση για τη 2η αξιολόγηση – Η παράμετρος Ντράγκι για το χρέος (video)

Keywords
Τυχαία Θέματα