«Επτά επί Θήβας» και «Μήδεια» στο πρώτο θεατρικό διήμερο της Επιδαύρου

13:11 25/6/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Το πρώτο θεατρικό διήμερο του Φεστιβάλ Επιδαύρου ξεκινά στις 30 Ιουνίου. Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος επαναλαμβάνει την επιτυχία του περσινού καλοκαιριού, «Επτά επί Θήβας», -σε σκηνοθεσία Τσέζαρις Γκραουζίνις με τον Γιάννη Στάνκογλου στον κεντρικό ρόλο- την Παρασκευή 30 Ιουνίου και το

Σάββατο 1 Ιουλίου στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου.

Το Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου εγκαινιάζεται με μία πρωτότυπη «Μήδεια», στην οποία τρεις άνδρες ερμηνεύουν όλους τους ρόλους του έργου. Ο Δημήτρης Καραντζάς σκηνοθετεί τους Γιώργο Γάλλο, Χρήστο Λούλη και Μιχάλη Σαράντη.

Και οι δύο παραστάσεις θα έχουν αγγλικούς υπέρτιτλους.

«Επτά επί Θήβας»«Επτά επί Θήβας»

Παρασκευή 30 Ιουνίου & Σάββατο 1 Ιουλίου, στις 21:00

Η παράσταση του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος επανέρχεται στο αργολικό θέατρο, μετά την επιτυχία που σημείωσε το περσινό καλοκαίρι. Η δυνατή πολιτική τραγωδία του Αισχύλου, σε σκηνοθεσία του διεθνούς φήμης Λιθουανού Τσέζαρις Γκραουζίνις και σε μετάφραση του ποιητή Γιώργου Μπλάνα, αποτελεί την εναρκτήρια παράσταση του φετινού Φεστιβάλ Επιδαύρου.

Ο Γιάννης Στάνκογλου ερμηνεύει τον ρόλο του Ετεοκλή, η Κλειώ Δανάη Οθωναίου την Αντιγόνη, η Ιώβη Φραγκάτου την Ισμήνη, ο Γιώργος Καύκας τον Άγγελο, ο Αλέξανδρος Τσακίρης τον Κήρυκα, ο Γιώργος Παπανδρέου τον Πολυνείκη και μαζί τους ένας 14μελής χορός ηθοποιών.

«Επτά επί Θήβας»

«Φαίνεται πως όλοι μας –όχι μόνο οι Έλληνες αλλά όλοι όσοι μένουμε στην Ευρώπη– ζούμε με την αίσθηση πως κάποιοι εξαιρετικά απειλητικοί εχθροί στέκονται έξω από τα εύθραυστα τείχη της συνηθισμένης, μίζερης αλλά βολικής –ακόμη– ζωής μας.

Δεν γνωρίζουμε το όνομα του εχθρού – ο εχθρός έχει πολλά προσωπεία, πολλά ονόματα. Μερικές φορές μοιάζει πως ο χειρότερος εχθρός μας έχει το δικό μας πρόσωπο, το δικό μας όνομα.

Χρειαζόμαστε μια τραγωδία, προκειμένου να ανακαλύψουμε ξανά ότι είμαστε άνθρωποι και ότι μας ενώνει η κοινή ανθρώπινη μοίρα. Το σίδερο και το ατσάλι θα γίνουν σκόνη, εμείς θα παραμείνουμε.

Όλοι οι συντελεστές των Επτά επί Θήβας αντιμετωπίζουμε την εξής πρόκληση: προσπαθούμε να ερευνήσουμε πώς το κοινό μας ένστικτο επιβίωσης μπορεί να συμβαδίσει με την ανάγκη που έχουμε κληρονομήσει από τους προγόνους μας και είμαστε υποχρεωμένοι να περάσουμε στα παιδιά μας, την ανάγκη να παραμείνουμε άνθρωποι, παρά τον φόβο, την ανασφάλεια, την απελπισία», σημειώνει ο σκηνοθέτης Τσέζαρις Γκραουζίνις.

Μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας

Σκηνοθεσία: Τσέζαρις Γκραουζίνις

Σκηνικά-κουστούμια: Κέννυ ΜακΛέλλαν

Μουσική: Δημήτρης Θεοχάρης

Χορογραφία-κίνηση: Έντι Λάμε

Φωτισμοί: Αλέκος Γιάνναρος

Μουσική διδασκαλία: Παναγιώτης Μπάρλας

Διανομή: Γιάννης Στάνκογλου, Γιώργος Καύκας, Αλέξανδρος Τσακίρης, Κλειώ-Δανάη Οθωναίου, Ιώβη Φραγκάτου, Γιώργος Παπανδρέου.

ΧΟΡΟΣ: Λουκία Βασιλείου, Μομώ Βλάχου, Δημήτρης Δρόσος, Ελένη Θυμιοπούλου, Δάφνη Κιουρκτσόγλου, Χρήστος Μαστρογιαννίδης, Βασίλης Παπαγεωργίου, Σταυριάννα Παπαδάκη, Γρηγόρης Παπαδόπουλος, Αλεξία Σαπρανίδου, Πολυξένη Σπυροπούλου, Γιώργος Σφυρίδης, Ευανθία Σωφρονίδου, Κωνσταντίνος Χατζησάββας.

«Επτά επί Θήβας»INFO

Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου 2017

Επίδαυρος, Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

«Επτά επί Θήβας»

Παρασκευή 30 Ιουνίου και Σάββατο 1 Ιουλίου, στις 21:00

Σημεία προπώλησης:

Εκδοτήρια Ελληνικού Φεστιβάλ Τ. 210 32 72 000 (Δευτέρα-Κυριακή) 9:00 – 21:00, www.greekfestival.gr

Κεντρικά Εκδοτήρια Πανεπιστημίου 39 (εντός στοάς Πεσμαζόγλου) Δευτέρα – Παρασκευή: 09:00 – 16:00, Σάββατο: 10:00 – 15:00

Ωδείο Ηρώδου Αττικού (Καθημερινά: 9:00 – 14:00 & 18:00 – 21:00)

Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου(Δευτέρα-Πέμπτη:9:00-19:00,Παρασκευή-Σάββατο:9:00-21.00)

Σε ημέρες παραστάσεων, μία ώρα πριν από την προβλεπόμενη έναρξή τους, τα Εκδοτήρια των συγκεκριμένων θεάτρων εξυπηρετούν μόνο την παράσταση της ημέρας

Τιμές εισιτηρίων:

ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΖΩΝΗ: 45€

Α ΖΩΝΗ: 40€, Β ΖΩΝΗ: 20€, Β ΖΩΝΗ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ*: 13€, ΑΝΩ ΔΙΑΖΩΜΑ: 8€, ΑΜΕΑ/ΑΝΕΡΓΟI: 5 € (στο άνω διάζωμα με την επίδειξη της σχετικής κάρτας)

*Ισχύει και για τους κατόχους της Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων.

«Μήδεια»@Μαριλένα Σταφυλίδου«Μήδεια» του Ευριπίδη

Παρασκευή 30 Ιουνίου, 21:30 & Σάββατο 1 Ιουλίου, 21:00 & 24:00

Η παράσταση -τη σκηνοθεσία της οποίας υπογράφει ο Δημήτρης Καραντζάς- επιχειρεί να ανασύρει και να τοποθετήσει το ζήτημα «Μήδεια» στο επίκεντρο. Τρεις άντρες βρίσκονται πάνω στη σκηνή προκειμένου να αναρωτηθούν, να επανεξετάσουν, να επιχειρήσουν να δώσουν απαντήσεις στον «θρύλο» της Μήδειας από αντρική σκοπιά. Σε ποια σημεία η Μήδεια «υποκρίνεται», σε ποια σημεία επιχειρηματολογεί επαρκώς, ποια μέρη του έργου είναι αμιγώς λογικά και δικαιολογημένα και πού σφάλλει; Πώς τρία πρόσωπα αντίθετου φύλου από αυτό του ρόλου μπορούν να δικαιολογήσουν και να αθωώσουν την πράξη της Μήδειας; Η παράσταση επανέρχεται στο έργο για να θέσει όλα αυτά τα ζητήματα σε έναν πάγκο ανατομικής μελέτης της ρυθμολογίας και της επιχειρηματολογίας του, σε μια «ψιθυριστή» παράσταση που προσπαθεί να αγγίξει το «σύμπτωμα» της Μήδειας.

«Μήδεια» Μαριλένα Σταφυλίδου

Το κείμενο της παράστασης –εκτός από τη Μήδεια του Ευριπίδη σε μετάφραση Μίνου Βολανάκη– περιέχει και χωρία από το έργο Μήδεια του Χάινερ Μύλλερ (μτφ. Νίκου Φλέσσα), το σενάριο της ομώνυμης ταινίας του Πιέρ Πάολο Παζολίνι (μτφ. Δημήτρη Αρβανιτάκη – εκδ. Καστανιώτη) και το ομώνυμο έργο του Ζαν Ανούιγ (μτφ. Φώντα Κονδύλη-εκδ. Δωδώνη).

Μετάφραση: Μίνως Βολανάκης

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καραντζάς

Διασκευή-δραματουργική επεξεργασία: Δημήτρης Καραντζάς, Θεοδώρα Καπράλου

Μουσική: Ανρί Κεργκομάρ

Σκηνικά: Ελένη Μανωλοπούλου

Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη

Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου

Κίνηση: Χρήστος Παπαδόπουλος

Παίζουν: Γιώργος Γάλλος (Μήδεια), Χρήστος Λούλης (Ιάσων, Κρέοντας, Παιδαγωγός, Αιγέας,), Μιχάλης Σαράντης (Χορός, Άγγελος,Τροφός)

Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Καραντζάς αναφέρει στο video της παράστασης:

INFO

Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2017

Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου

«Μήδεια» του Ευριπίδη

30 Ιουνίου, 21:30 – 1 Ιουλίου, 21:00 & 24:00

Τιμές εισιτηρίων:

Κανονικό: Από 20€ έως 25€, Φοιτητικό: 10€, ΑΜΕΑ-Ανέργων: 5€

Keywords
Τυχαία Θέματα