Εποικοδομητικές οι συνομιλίες του ΥΠΕΘΑ, Πάνου Καμμένου στο Βελιγράδι

14:12 25/5/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Με τον Σέρβο πρωθυπουργό και νεοεκλεγέντα πρόεδρο Δημοκρατίας, Αλεξάνταρ Βούστιτς συναντήθηκε σήμερα στο Βελιγράδι ο ΥΠΕΘΑ Πάνος Καμμένος, ο οποίος από εχθές πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στη Σερβία. Στην συνάντηση αυτή χαρακτηρίστηκε ανησυχητική η κατάσταση στα δυτικά Βαλκάνια εκφράστηκε ωστόσο η αποφασιστικότητα των δύο χωρών να συνεχίσουν και να εμβαθύνουν την συνεργασία σε όλα τα επίπεδα για να εδραιωθεί η σταθερότητα στην περιοχή. Ο κ. Βούτσιτς ευχαρίστησε τον κ. Καμμένο

για την υποστήριξη που παρέχει η ελληνική κυβέρνηση στην διαδικασία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της Σερβίας ενώ δήλωσε ότι η Σερβία εκτιμά ιδιαίτερα την στάση που τηρεί η Ελλάδα στο ζήτημα του Κοσόβου. Οι δύο πολιτικοί αντάλλαξαν απόψεις και για τα θέματα διεθνούς τρομοκρατίας και συμφώνησαν ότι απαιτείται συντονισμός της δράσης για την πάταξη του φαινομένου δίδοντας έμφαση στην διακοπή του δικτύου χρηματοδότησης των τρομοκρατικών οργανώσεων.

Εχθές, πρώτη ημέρα της επίσκεψης στο Βελιγράδι, ο ΥΠΕΘΑ Πάνος Καμμένος συναντήθηκε με τον ομόλογο του της Σερβίας Ζόραν Τζόρτζεβιτς και τον υπουργό εξωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς. Τις συνομιλίες αυτές απασχόλησαν θέματα διμερούς συνεργασίας, η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, η αύξηση των εθνικισμών, ο ισλαμικός εξτρεμισμός και η τρομοκρατία.

Κατά την συνάντηση με τον υπουργό Άμυνας της Σερβίας εξετάστηκαν οι δυνατότητες ανάπτυξης της στρατιωτικής, αμυντικής συνεργασίας και οι δύο υπουργοί υπέγραψαν σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ της Σερβίας και του Πολυεθνικού Συντονιστικού Κέντρου Στρατηγικών Θαλασσίων Μεταφορών. Συμφωνήθηκε επίσης να υπογραφεί συμφωνία αμυντικής συνεργασίας κατά την επίσκεψη του Σέρβου Υπουργού Άμυνας στην Αθήνα.

Οι δύο υπουργοί συμμετείχαν επίσης στις εργασίες τις πρώτης ημερίδας κρατικών και ιδιωτικών αμυντικών βιομηχανιών Ελλάδας και Σερβίας που πραγματοποιήθηκε στο Βελιγράδι. Η ημερίδα αυτή ήταν άκρως ενδιαφέρουσα, αναφέρουν σερβικές κυβερνητικές πηγές, επισημαίνοντας ότι δημιουργούνται νέες προοπτικές για συνεργασία των στρατιωτικών βιομηχανιών των δύο χωρών ώστε να καταστούν ανταγωνιστικές στην παγκόσμια αγορά.

Κατά την συνάντηση του ΥΠΕΘΑ, Πάνου Καμμένου με τον υπουργό Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τα Βαλκάνια και συμφωνήθηκε να συνεχιστεί η συνεργασία των δύο χωρών για την διατήρηση της σταθερότητας στην περιοχή. Διαπιστώθηκε από κοινού ότι είναι ανάγκη να αποφεύγονται ακρότητες και αλυτρωτισμοί για να καταστούν τα Βαλκάνια όαση ειρήνης και όχι πεδίο αντιπαραθέσεων. Εξετάστηκε επίσης η ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας και ο κ. Καμμένος εξέφρασε την αμέριστη υποστήριξη της Ελλάδας.

Ο ΥΠΕΘΑ μετά την ολοκλήρωση των πολιτικών επαφών έγινε δεκτός, εχθές το απόγευμα, από τον Πατριάρχη των Σέρβων κ. Ειρηναίο με τον οποίο είχαν εγκάρδια συνομιλία.

Νωρίτερα ο κ. Καμμένος κατέθεσε στεφάνι στον ανδριάντα του Ρήγα Φεραίου που δεσπόζει στο κέντρο του Βελιγραδίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα