Επίτιμος δημότης Λαρισαίων ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος

16:02 6/6/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

«Η Λάρισα και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λαρισαίων, σας υποδέχεται με αισθήματα σεβασμού, χαράς και συγκίνησης. Αναμφίβολα αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για την πόλη μας, η επίσκεψή σας εδώ, στην πρωτεύουσα της Θεσσαλίας, με την ιστορία των 8000 χρόνων».

Τα παραπάνω λόγια ανήκουν στον Δήμαρχο Λαρισαίων Απόστολο Καλογιάννη ο οποίος στην προσφώνηση επεσήμανε ακόμη ότι «η Πόλη μας είναι μια ανοικτή πόλη, γεωγραφικά και πολιτισμικά. Η γεωγραφική θέση και η δυναμική του απέραντου κάμπου διαμόρφωσαν

μια ανοικτή πολυπολιτισμική κοινωνία με εργατικούς, δημιουργικούς και αγωνιστές κατοίκους. Αυτή η πόλη σας υποδέχεται σήμερα.


Είναι απολύτως σαφές σε όλους μας, τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και τους συμπολίτες μας, πως η Λάρισα απονέμει την ιδιότητα του Επίτιμου Δημότη, σε μια μεγάλη και ξεχωριστή μορφή με διεθνή ακτινοβολία και τεράστιο ιεραποστολικό και κοινωνικό έργο, σε έναν Ιεράρχη που έχει αφιερώσει τη ζωή του στην εκκλησιαστική, ιεραποστολική, ανθρωπιστική, επιστημονική και συγγραφική διακονία, θέτοντας στο επίκεντρο τον άνθρωπο που βρίσκεται σε ανάγκη».


Βαθιά συγκινημένος δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και Πάσης Αλβανίας κ.κ. Αναστάσιος ο οποίος υποστήριξε ότι «σε πολλές πόλεις είχα την ευκαιρία αυτή, αλλά σήμερα αισθάνομαι λίγο περισσότερο βαθιά συγκινημένος. Όλα είναι τόσο πολύ φωτεινά και γεμάτα από την ευγένεια, τη λεπτότητα και τη δυναμικότητα που διακρίνει τους Λαρισαίους. Αισθάνομαι αμηχανία γιατί υπάρχει ένας κατακλυσμός ευγένειας και λεπτότητας».


Αναφορικά στις εξελίξεις στα Βαλκάνια ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και Πάσης Αλβανίας κ.κ. Αναστάσιος σημείωσε, πώς «άλλοι χτίζουν τείχη, εμείς πιστεύουμε στις γέφυρες, γιατί οι γέφυρες έχουν ομορφιά και προοπτική. Είμαστε σε μία εποχή δύσκολη. Και σ’ αυτή την εποχή πρέπει να γίνει μία αντίσταση στην παρακμή. Και η αντίσταση δεν είναι τίποτε άλλο από την ποιότητα. Και αυτή την ποιότητα την υπηρετείτε με τον καλύτερο τρόπο σε πολλούς τομείς».
Στο τέλος της τελετής αναγόρευσης ως επίτιμου δημότη του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστάσιου, ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης επιφύλαξε μια έκπληξη, λέγοντας ότι θα εισηγηθεί στο δημοτικό συμβούλιο ώστε η μεγάλη κεντρική πεζογέφυρα του Πηνειού ποταμού να λάβει το όνομά του.


Στον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και Πάσης Αλβανίας κ.κ. Αναστάσιο ο κ. Καλογιάννης παρέδωσε αντίγραφα αρχαίων νομισμάτων της Λάρισας, ένα κλαδί ελιάς από τη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας καθώς και λεύκωμα με παλαιές φωτογραφίας της Λάρισας του αείμνηστου Τάκη Τλούπα.


Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και Πάσης Αλβανίας κ.κ. Αναστάσιος απένειμε κείμενα και κωδικούς των Ευαγγελίων από την Κορυτσά και ένα μικρό αντίγραφο του καμπαναριού.


Το απόγευμα ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος θα μιλήσει σε εκδήλωση – ομιλία του που θα πραγματοποιηθεί στις 8 το απόγευμα στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας.
Αύριο Τετάρτη 7 Ιουνίου θα επισκεφθεί την Ανοικτή Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων στο Κουτσόχερο Λάρισας, το Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας, στις 6.30 το απόγευμα θα Επίσκεψη – ξεναγηθεί η στο Αρχαίο Θέατρο και μια ώρα αργότερα στο ξενοδοχείο «ΔΙΒΑΝΗ» θα παρουσιάσει το βιβλίο του με τίτλο: «ΕΓΡΗΓΟΡΣΗ-ΧΡΕΟΣ ΤΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ».

Να σημειωθεί ότι η Λάρισα επιφύλαξε θερμή υποδοχή στον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και Πάσης Αλβανίας Αναστάσιο ενώ κατά την έλευση του στο Δημαρχείο στην είσοδο του τον ανέμεινε ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου Λαρισαίων.

Τέλος, στην τελετή αναγόρευσης ως επίτιμου δημότη του Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και Πάσης Αλβανίας Αναστάσιου παραβρέθηκαν ο φυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βασίλης Κόκκαλης ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, οι βουλευτές Νίκος Παπαδόπουλος, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Χρήστος Κέλλας, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνάτιος, οι δήμαρχοι του Νομού Λάρισας, οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, δημοτικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι των σωμάτων Ασφαλείας καθώς και η πρέσβειρα της Αλβανίας στην Ελλάδα κ. Ardiana Hobdari.

Πηγή:

Keywords
Τυχαία Θέματα