Επίθεση Σπίρτζη στη ΝΔ για το «πάρτι των εισιτηρίων» στην ΣΤΑΣΥ

00:13 13/6/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Δριμύτατη επίθεση στη Νέα Δημοκρατία και προσωπικά στον τότε πρόεδρο και διευθύνοντα Σύμβουλο Νίκο Παπαθανάση, για παραλείψεις που έγιναν στη διαχείριση της ΣΤΑΣΥ, εξαπέλυσε ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης από το βήμα της Βουλής.

Στα πεπραγμένα της διοίκησης του νυν Γενικού διευθυντή της Ν.Δ Νικόλαου Παπαθανάση στάθηκε ο υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης, απαντώντας σε επίκαιρη επερώτηση

της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με τον έλεγχο της διαδικασία είσπραξης και απόδοσης χρηματικών ποσών στη ΣΤΑ.ΣΥ, από διάθεση εισιτηρίων.
«Δεν αισθάνεστε την ανάγκη να απολογηθείτε όχι μόνο για τα πεπραγμένα αλλά και για τα μη πεπραγμένα της διοίκησης Παπαθανάση στην ΣΤΑΣΥ;», αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά ο κ. Σπίρτζης, εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση γιατί με την αδράνεια των στελεχών της, όπως υπογράμισε, σχεδόν συγκάλυπταν το «πάρτι των εισιτηρίων» με αποτέλεσμα να χάνονται εκατομμύρια επί σειρά ετών.

«Περιμένω να απολογηθείτε για το πως υπήρχαν τέτοια κυκλώματα καταλήστευσης της περιουσίας του ελληνικού λαού για τόσα χρόνια», τόνισε απευθυνόμενος στην Νέα Δημοκρατία ο υπουργός Υποδομών.

Ο υπουργός απαντώντας στην επερώτηση της ΝΔ κατέθεσε τα πορίσματα τόσο των ελεγκτών δημόσια διοίκησης που διαπίστωναν απώλεια εκατομμυρίων ευρώ από κλοπές και καταχρήσεις στα εισιτήρια μιας και όπως είπε δεν υπήρχαν μηχανισμοί ελέγχου, ούτε και σύγχρονο λογισμικό αποθήκης με αποτέλεσμα ο έλεγχος να γίνεται ζυγίζοντάς τα με το κιλό.

Κατέθεσε επίσης το πόρισμα του εσωτερικού ελέγχου της ΣΤΑΣΥ αλλά και της ανεξάρτητης KPMG. Κι όλα αυτά -όπως είπε ο υπουργός- έχοντας καταστραφεί στοιχεία ώστε να μην είναι δυνατόν να γίνουν αντιπαραβολές και χωρίς να μπορούν να υπολογιστούν οι απώλειες από τις κάρτες ούτε φυσικά το ακριβές κόστος του δεύτερου παρακυκλώματος που εντοπίστηκε που τύπωνε και διέθετε πλαστά εισιτήρια.
Μάλιστα ανέφερε περίπτωση στελέχους της ΣΤΑΣΥ το οποίο, την ώρα που διεξάγονταν οι έλεγχοι επικοινώσησε με συγκεκριμένους σταθμούς και έδωσε εντολή να καταστραφούν στοιχεία.

Όπως δήλωσε ο υπουργός, τα πορίσματα των επιθεωρητών δημόσιας διοίκησης έχουν ήδη διαβιβαστεί στις εισαγγελικές αρχές οι οποίες έχουν ασκήσει ποινικές διώξεις σε υπαλλήλους του κυκλώματος αλλά και στην τότε διοίκηση Παπαθανάση η οποία αν και ήταν ενήμερη με εσωτερικά πορίσματα για την ανυπαρξία ελέγχων το 2012 και το 2014 δεν έπραξε απολύτως τίποτα.

Η Νέα Δημοκρατία απάντησε στον υπουργό πως είναι πολιτικά έκπτωτος 1,3 εκατ. ζητώντας τις παραιτήσεις των μελών των διοικήσεων που ο ίδιος διόρισε. Επίσης δήλωσε πως τα έσοδα κατέρρευσαν επί των ημερών της παρούσας κυβέρνησης.
«Να βγούν όλα στο φώς αφήνοντας όμως κατά μέρος την σκανδαλολογία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο επερωτών βουλευτής Αχιλλέας Καραμανλής ο οποίος αναρωτήθηκε αν αυτό που αναζητά η κυβέρνηση είναι πολιτικά και μόνο οφέλη.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα