Επίκαιρα όσο ποτέ άλλοτε τα μηνύματα του Πολυτεχνείου

20:36 17/11/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Κοινή ήταν η διαπίστωση ότι τα μηνύματα του Πολυτεχνείου παραμένουν επίκαιρα όσο ποτέ άλλοτε στις σημερινές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν για να τιμηθεί η 43η επέτειος εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Στη Λάρισα πραγματοποιήθηκαν τρεις συνολικά εκδηλώσεις, η πρώτη από τον δήμο Λάρισας στην κεντρική πλατεία, η δεύτερη από το ΠΑΜΕ και το Εργατικό Κέντρο Λάρισας στην πλατεία ταχυδρομείου και η τρίτη από τους φοιτητές

της Ιατρικής Σχολής και της Σχολής Βιοχημείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για το Πολυτεχνείο ολοκληρώθηκαν με πορείες στους κεντρικούς δρόμους της πόλης και κατέληξαν στην πλατεία Ρήγα Φεραίου στο κτίριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, όπου έγινε η κατάθεση των στεφάνων στο μνημείο του Ρήγα Βελεστινλή.

Ο δήμος Λαρισαίων
Στην εκδήλωση του δήμου Λαρισαίων κεντρικός ομιλητής ήταν ο αντιδήμαρχος Γ. Σούλτης, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία του: «Η δημοκρατία στη χώρα μας έχει σταθεροποιηθεί, αλλά τα οράματα της γενιάς του Πολυτεχνείου δεν δικαιώθηκαν! Η οικονομική κρίση ήρθε απειλητική για τη χώρα μας, και τα μνημόνια δημιουργούν σήμερα μια νέα μορφή κατοχής. Η ανεργία υψώνεται απειλητική πάνω από τη νέα γενιά, διώχνει τους νέους από τη χώρα μας και δημιουργεί μια νέα μετανάστευση και μια νέα γενιά φτωχών.
Ο αντιδήμαρχος Γ. Σούλτης πραγματοποίησε την κεντρική ομιλία στην εκδήλωση του δήμου ΛαρισαίωνΗ υγεία και η παιδεία υποβαθμίζονται συνεχώς και το κοινωνικό κράτος καταρρέει. Και το χειρότερο μέσα σε όλα αυτά είναι οι πολίτες έχουν χάσει την πολιτική τους προοπτική! Η απογοήτευση και ο αποπροσανατολισμός των πολιτών και κυρίως των νέων είναι η διαφορά της σημερινής εποχής από την εποχή του πολυτεχνείου. Το μιντιακό κατεστημένο δουλεύοντας χρόνια τώρα σε παγκόσμιο επίπεδο, κατάφερε να στείλει τους πολίτες και κυρίως τους νέους στα σπίτια τους. Να τους πείσει ότι για όλα φταίει η πολιτική και τα κόμματα, δημιουργώντας μια απολιτίκ κατάσταση, η οποία δημιουργεί το χώρο για να αναπτυχθεί ο φασισμός και ο ναζισμός, η νέα πολύ σοβαρή απειλή για όλο τον κόσμο.

Σαν δημοτική αρχή πιστεύουμε ακράδαντα στο ρόλο που μπορεί να παίξει η τοπική αυτοδιοίκηση στην προάσπιση της δημοκρατίας στην τοπική κοινωνία, αλλά και γενικότερα στην ανάπτυξη, στον πολιτισμό, στην κοινωνική αλληλεγγύη και στην ευαισθητοποίηση των πολιτών. Και αυτό γιατί είναι η πρώτη και πιο κοντά στον πολίτη πολιτική εξουσία.
Στα δύο χρόνια δημοτικής αρχής προσπαθήσαμε να ενεργοποιήσουμε τη διαβούλευση σε όλες τις μορφές της, τόσο σε θεσμικό επίπεδο, αλλά και πέρα από αυτό δημιουργώντας νέους θεσμούς διαβούλευσης. Θεωρούμε πρώτη προτεραιότητα μας τα προβλήματα της νεολαίας, την συνεργασία και την ενεργοποίησης των νέων σε κάθε επίπεδο. Αναβαθμίσαμε τις λέσχες της νεολαίας και δημιουργήσαμε βιβλιοθήκες σε όλες τις λέσχες. Η προσπάθεια μας είναι να κινητοποιήσουμε την νέα γενιά τους μαθητές και τους φοιτητές.
Σύντομα θα λειτουργήσει στέκι νεολαίας και κάνουμε για άλλη μια φορά έκκληση στους μαθητές και στους φοιτητές να προσέλθουν ετσι ώστε να μπορέσουμε να συγκροτήσουμε και να εκλέξουμε το Τοπικό Συμβούλιο Νεολαίας. Στη προσπάθεια αυτή εντάσσεται και η εξαγγελία από το δήμαρχο ότι στους αμέσους επόμενους μήνες θα δημιουργήσουμε Δημοτικό Οργανισμό Νεολαίας.
Πολλά μπορεί να είναι τα μηνύματα από την εξέγερση των φοιτητών στο Πολυτεχνείο το 73, το κεντρικό όμως και αδιαμφισβήτητο μήνυμα είναι ένα. Η κρίσεις στην Ιστορία ξεπερνιούνται μόνο με αγώνα, αγώνα συλλογικό και μαζικό. Αγώνα που προκύπτει οργανωμένα μέσα από πολιτικές διαφωνίες και συνθέσεις, πάντα όμως μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες».

Χαιρετισμό στην εκδήλωση του δήμου απηύθυναν επίσης ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ Λάρισας Δημ. Παπαποστόλου και ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Β. Ρίζος. Στην κεντρική πλατεία της Λάρισας παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός και οι αντιπεριφερειάρχες Χ. Καλομπάτσιος και Θ. Παιδής. Η εκδήλωση περιλάμβανε επίσης μουσική συναυλία και ολοκληρώθηκε με πορεία προς το μνημείο του Ρήγα και την κατάθεση των στεφάνων.

Το ΕΚΛ και το ΠΑΜΕ
Στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Λάρισας και το ΠΑΜΕ στην πλατεία ταχυδρομείου κεντρικός ομιλητής ήταν το μέλος του Δ.Σ. του ΕΚΛ Γιάννης Μπλέκος. Ο κ. Μπλέκος στην ομιλία του ανέφερε μεταξύ άλλων: Τα συνθήματα του πολυτεχνείου ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ-ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ-ΛΑΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ που παραμένουν ακόμα ανεκπλήρωτα.

ΨΩΜΙ σημαίνει: Ενωμένα μαζικά δυναμικά ταξικά προσανατολισμένα να απαιτήσουμε:
* Όχι στους μισθούς πείνας. Όχι στην απλήρωτη δουλειά, στην εκ’ περιτροπής εργασία, στις μειώσεις μισθών και στις ατομικές συμβάσεις. Κανένας εργαζόμενος κάτω από 751 ευρώ, κανένας χωρίς Σ.Σ.Ε και ανασφάλιστος.
* Επαναφορά των μισθών και συντάξεων στα επίπεδα του 2009! Κατάργηση όλων των αντεργατικών και αντιασφαλιστικών νόμων.
* Μέτρα προστασίας των ανέργων. Πλήρη και σταθερή εργασία για όλους.
* Κατάργηση των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ της Ε.Ε, να μην περάσουν τα μέτρα, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή.
* Κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας.
* Κατάργηση της φορολόγησης των μικρών ΕΒΕ, αγροτών με 26%. ΟΧΙ στην αύξηση της προκαταβολής και του ΦΠΑ. Κατάργηση των νόμων που επιταχύνουν κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.
Το μέλος του Δ.Σ. του Εργατικού Κέντρου Γ. Μπλέκος ήταν ο κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση του ΕΚΛ και του ΠΑΜΕΠΑΙΔΕΙΑ σημαίνει: Για να δικαιωθεί ο αγώνας χρειάζεται σήμερα ένα κοινό μέτωπο εργατών-αγροτών-ΕΒΕ-νεολαίας και εκπαιδευτικών να παλέψουμε για κατάργηση της παραπαιδείας και κάθε ιδιωτικής εκπαίδευσης, το σταμάτημα των ταξικών φραγμών στην μόρφωση για δημόσια δωρεάν παιδεία για όλα τα παιδιά.
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ σημαίνει: Κατάργηση κάθε μηχανισμού παρακολούθησης της συνδικαλιστικής δράσης, κατάργηση των τρομονόμων που στόχο έχουν τη δράση του συνδικαλιστικού κινήματος. Όχι στο νέο αντισυνδικαλιστικό νόμο. Διεκδικούμε πλήρη συνδικαλιστικά δικαιώματα, να περάσει η ελεύθερη συνδικαλιστική δράση τις πύλες των εργοστασίων.
ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ σημαίνει: Απεμπλοκή της χώρας μας από το ΝΑΤΟ την ΕΕ και κάθε ιμπεριαλιστικό οργανισμό που υπονομεύει την εθνική μας ανεξαρτησία και την εδαφική μας ακεραιότητα.

ΕΞΩ ΤΟ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΟΙ ΗΠΑ σημαίνει: Αυτοί που εμπνεύστηκαν και τροφοδότησαν την χούντα των συνταγματαρχών είναι ακόμα εδώ. Είναι απαίτηση να φύγουν οι φονιάδες των λαών, να ξηλωθούν οι νατοϊκές βάσεις του θανάτου, να φύγουν τα στρατηγεία από την χώρα μας.
ΛΑΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ: 43 χρόνια μετά το σύνθημα και η απαίτηση για λαϊκή κυριαρχία όχι μόνο δεν υλοποιήθηκε αλλά ούτε πρόκειται να υλοποιηθεί με την εναλλαγή στην εξουσία των κομμάτων του ευρωμονόδρομου γιατί είναι κόμματα που υπερασπίζονται τα συμφέροντα μιας χούφτας πλουτοκρατών.

Για να γίνουν πράξη τα οράματα του πολυτεχνείου πρέπει: Η εργατική τάξη μαζί με τους συμμάχους της, τους φτωχούς αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους, τις γυναίκες και τους νέους όπως τότε, έτσι και σήμερα μπορεί και πρέπει να παίξει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη εκείνων των αναγκαίων αγώνων που θα βάλουν τέρμα στην κυριαρχία των μονοπωλίων».
Από τη συγκέντρωση των φοιτητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στην πλατεία Ταχυδρομείου

Keywords
Τυχαία Θέματα