Εντυπωσιασμένοι οι Ουκρανοί από τα Φάρσαλα

14:12 28/9/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Ικανοποιημένη και εντυπωσιασμένη από την φιλοξενία του Δήμου Φαρσάλων δήλωσε η Ουκρανική αποστολή από την πόλη Κίλια που φιλοξενήθηκε για πέντε ημέρες στην Θεσσαλική πόλη, στο πλαίσιο της συνεργασίας και της αδελφοποίησης που προωθούν οι δυο πόλεις που συνδέονται με την ιστορία του Ομηρικού ήρωα Αχιλλέα, που γεννήθηκε στα Φάρσαλα και ετάφη στην Ουκρανική πόλη.

Κατά την αποχώρηση τους τα μέλη της Ουκρανικής αποστολής παραχώρησαν συνέντευξη τύπου όπου εξέφρασαν την ικανοποίηση τους και την βούληση τους να συνεργαστούν οι δυο πόλεις, εκτός από το ιστορικό και σε οικονομικό,

πολιτιστικό, τουριστικό και επιστημονικό επίπεδο.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στα Φάρσαλα είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν ιστορικούς, αρχαιολογικούς χώρους, τόσο στην γενέτειρα του Αχιλλέα όσο και στη Θεσσαλία, να συναντηθούν με τους τοπικούς φορείς και επιχειρηματίες του νομού και της Θεσσαλίας.

Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και από την πλευρά του Δήμου Φαρσάλων που θα φιλοξενηθεί στην Ουκρανική πόλη στα τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου. Στο διάστημα εκείνο θα πραγματοποιηθεί και η αδελφοποίηση των δυο πόλεων που θα σημάνει και την έναρξη της συνεργασίας μεταξύ των Φαρσάλων και της Κίλια, που αποτελεί παραφθορά του ονόματος Αχιλλεία.

Σύμφωνα με εκδοχή που αναφέρει ο Πίνδαρος ο Ποσειδώνας, ακούγοντας τον θρήνο της θέτιδας για τον τραγικό χαμό του Αχιλλέα, βγήκε από τη θάλασσα και τη διαβεβαίωσε ότι ο γιός της θα ζήσει σε ένα νησί, όπου ζουν μόνο ήρωες, τα Ηλύσια Πεδία. Εκεί ο Αχιλλέας, πράγματι, συνέχισε να ασχολείται με τις πολεμικές του συνήθειες του. Το αρχαίο νησί Λευκή ανήκει τώρα στην επικράτεια του Ουκρανικού κράτους και υπήρξε η σκέψη να καταστεί σημείο αναφοράς της Έλληνο -Ουκρανικής φιλίας. Έτσι, ξεκίνησε η προσπάθεια για αδελφοποίηση των δυο πόλεων.

Όπως, δήλωσε στην ΕΡΤ Λάρισας ο δήμαρχος Φαρσάλων Άρης Καραχάλιοη «η αδελφοποίηση των δυο πόλεων, υπακούει και εκπορεύεται από τις θεμελιώδεις πολιτικές και επιχειρησιακές αρχές του Δήμου Φαρσάλων, συνάδει δε, με την πολιτιστική πολιτική που υλοποιείται την τελευταία εξαετία και περιλαμβάνει έργα και δράσεις που αφορούν:

– Την εξωστρέφεια της φαρσαλινής κοινωνίας και το άνοιγμά της σ’ έναν δυνάμει κοσμοπολιτισμό.
– Την εξοικείωσή της με το διαφορετικό και την εκπαίδευσή της στην αποδοχή και την ανεκτικότητα του διαφορετικού.
– Τη γνωριμία της φαρσαλινής κοινωνίας με την πολιτιστική πολυμορφία.
– Τη δημιουργία νέων πολιτιστικών προϊόντων ως απότοκο της ώσμωσης των δύο διαφορετικών λαών και κοινωνιών.
– Τη δημιουργία πολυσχιδών δικτύων πολιτιστικού και επιχειρηματικού χαρακτήρα.
– Την ενεργό συμμετοχή των πολιτών σε τοπικό επίπεδο βάσει στοχευμένης συνεργασίας.
– Την ανταλλαγή απόψεων και πρακτικών επί τοπικών θεμάτων.
– Την προβολή των τοπικών προϊόντων σε μεγαλύτερες αγορές.
– Την ευόδωση επιχειρηματικών σχεδίων.
– Την ανάδειξη ευκαιριών απασχόλησης – πρακτικής άσκησης.

Τέλος, η αδελφοποίηση των δύο πόλεων θα δώσει το έναυσμα για:

– Τη συνεργασία μεταξύ των σχολείων των δύο περιοχών.
– Την ανταλλαγή επισκέψεων μαθητών
– Τη δημιουργία θερινών camp στην κάθε πόλη.
Συμπερασματικά, η αδελφοποίηση των δύο πόλεων θα προσφέρει αμφότερα θετικά αποτελέσματα σε πολιτιστικό, επιχειρηματικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο και μόνο ως ευοίωνη μπορεί να εκληφθεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα