Έντονη κινητικότητα ενόψει της επανέναρξης του διαλόγου για το Κυπριακό

01:27 28/6/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Έντονη είναι η κινητικότητα σε διπλωματικό επίπεδο ενόψει της έναρξης την Τετάρτη της Διάσκεψης της Γενεύης για το Κυπριακό με θέμα την Ασφάλεια και τις Εγγυήσεις.

Μετά την άφιξή τους στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο ειδικός απεσταλμένος του γγ του ΟΗΕ Έσπεν Αιντε είχαν συνάντηση με θέμα τα οργανωτικά και διαδικαστικά της Διάσκεψης.

Στη συνέχεια, ο Έλληνας ΥΠΕΞ συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, προκειμένου να συζητηθεί η κοινή γραμμή

Αθήνας-Λευκωσίας για θέματα που απαιτούν κοινό συντονισμό, υπό το φως των νέων δεδομένων που σηματοδοτεί η απόσυρση του εγγράφου Άιντε για τα θέματα των Εγγυήσεων και της Ασφάλειας.

Νωρίτερα, ο κ. Αναστασιάδης είχε καλέσει τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, να κατανοήσει ότι όσο παραμένουν οι εγγυήτριες δυνάμεις και ο στρατός στην Κύπρο, τόσο πιο εύκολες θα είναι οι παρεμβάσεις από εκείνους, που θα ελέγχουν τον στρατό.

Σε συνέντευξη στο ΡΙΚ, ο κ. Αναστασιάδης χαρακτήρισε απαράδεκτο και αδιανόητο το γεγονός ότι ακούγονται απειλές πως «εάν δεν λυθεί τώρα το Κυπριακό, δεν πρόκειται να λυθεί ποτέ».

Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε επίσης ότι δεν θα σχολιάσει οτιδήποτε αφορά ένα έγγραφο (σ.σ: του Έσπεν ‘Αιντε) που δεν έχει υπόσταση, αλλά θα επικεντρώσει την προσοχή του στις προσπάθειες και στην ελπίδα ότι «επιτέλους έφθασε η ώρα επανένωσης της πατρίδας».

Αναφερόμενος στους υδρογονάνθρακες στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επανέλαβε ότι ο φυσικός πλούτος της Κύπρου ανήκει σε όλο τον κυπριακό λαό, Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους.

Διαμήνυσε, επίσης, ότι δεν μπορεί να υπάρξει ενδιάμεση λύση γιατί, όπως εξήγησε, «υπάρχει ο κανόνας ότι τίποτε δεν συμφωνείται εάν δεν συμφωνηθούν όλα».

Την ίδια ώρα έκκληση στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων της Κύπρου και στις εγγυήτριες δυνάμεις «να συνεργαστούν πλήρως και να προσέλθουν στο τραπέζι των συνομιλιών με ειλικρινές πνεύμα καλής θέλησης και συμβιβασμού» απευθύνουν οι ΗΠΑ.

Την έκκληση διατύπωσε η Αμερικανίδα πρέσβειρα στην Λευκωσία, Κάθλιν Ντόχερτι.

Ανάλογη έκκληση απηύθυνε και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Σε γραπτή δήλωσή του, ο κ. Γκουτέρες καλεί όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές να αδράξουν αυτή την ευκαιρία, κυρίως για την Κύπρο, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Πηγή: Α’Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα