Ενισχύθηκε ο κλάδος της μεταποίησης στην Ευρωζώνη τον Αύγουστο

12:40 1/9/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

H δραστηριότητα του μεταποιητικού τομέα της Ευρωζώνης επιταχύνθηκε τον Αύγουστο, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη αύξηση στις παραγγελίες για εξαγωγές από τον Φεβρουάριο του 2011 παρά την ενίσχυση του ευρώ, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας IHS Markit.

Μαζί με την ένδειξη ότι αυξάνεται σταδιακά η δυνατότητα αύξησης των τιμών από τις επιχειρήσεις, τα στοιχεία της έρευνας είναι πιθανόν να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για να σχεδιάσει και να προωθήσει την κατάργηση του προγράμματος αγορών ομολόγων αργότερα φέτος.

Ο Δείκτης Υπεύθυνων Προμηθειών (PMI) της IHS Markit για τον μεταποιητικό τομέα της Ευρωζώνης αυξήθηκε στις 57,4 μονάδες τον Αύγουστο από 56,6 τον Ιούλιο. Αντίστοιχη τιμή είχε καταγράψει ο PMI τον Ιούνιο, η οποία είναι η υψηλότερη από τον Απρίλιο του 2011 και πολύ πάνω από το όριο των 50 μονάδων που υποδηλώνει μηδενική μεταβολή της δραστηριότητας.

Ισχυρή ανάπτυξη σημειώθηκε στη μεταποίηση όλων των μεγάλων οικονομιών της Ευρωζώνης, με τη δραστηριότητα των γερμανικών εργοστασίων να αυξάνεται επίσης στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2011.

«Η εντυπωσιακή άνοδος της μεταποίησης στην Ευρωζώνη ανάκτησε τη δυναμική της τον Αύγουστο, με μία θερινή αύξηση της δραστηριότητας των εργοστασίων που υποδηλώνει ότι η αύξηση της παραγωγής αγαθών θα στηρίξει και στο τρίτο τρίμηνο μία ισχυρή αύξηση του ΑΕΠ», δήλωσε ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit, με ανακοίνωσή του, προσθέτοντας: «Οι παραγωγοί σε όλη την περιοχή επωφελούνται από την αύξηση της εγχώριας ζήτησης, καθώς η ανάκαμψη των οικονομιών αποκτά δυναμική, και από την αύξηση των εξαγωγών».

Ο δείκτης που μετρά τη μεταποιητική παραγωγή εκτινάχθηκε στις 58,3 μονάδες από 56,5 τον Ιούλιο. Η φετινή στερεή ανάπτυξη της Ευρωζώνης έχει δημιουργήσει προσδοκίες ότι η ΕΚΤ θα απομακρυνθεί από την πολύ χαλαρή πολιτική της και έχει οδηγήσει σε ανατίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου πάνω από 12% από την αρχή του έτους.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα