Ενέργειες για την αντιμετώπιση της αέριας ρύπανσης στη Θεσσαλία

09:46 29/11/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Η ατμοσφαιρική ρύπανση βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης του Περιφερειακού Συμβουλίου με αφορμή ερώτηση που κατέθεσε o Περιφερειακός Σύμβουλος της «Οικολογικής Θεσσαλίας» Νίκος Πουτσιάκας.

Στην απάντησή του ο Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός διευκρίνισε πως σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος εγκαταστάθηκαν το φετινό Οκτώβριο νέοι σταθμοί παρακολούθησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη Λάρισα

και το Βόλο. Οι μετρήσεις των σταθμών αυτών αναρτώνται στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας και είναι προσβάσιμες σε όλους. Παρά την καθυστέρηση στη διαδικασία καθώς ο διαγωνισμός ήταν κοινός για όλη την χώρα, και έγινε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος έχουμε πλέον σαφή και αξιόπιστα δεδομένα, έτσι ώστε να προβαίνουμε στη λήψη των απαραίτητων μέτρων, όποτε χρειαστεί..
Στο προσεχές μέλλον, συνέχισε ο κ. Αγοραστός, υπάρχει η πρόβλεψη να τοποθετηθούν αντίστοιχοι σταθμοί σε Τρίκαλα και Καρδίτσα, ενώ σύντομα θα γίνει η τοποθέτηση δυο «καπνόμετρων» ώστε να λαμβάνονται και σημειακές μετρήσεις. «Στόχος μας είναι να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία, το περιβάλλον και τον ίδιο τον άνθρωπο».

Ο κ. Κ. Αγοραστός επισήμανε πως σύντομα θα ξεκινήσει ενημερωτική καμπάνια στους πολίτες για την αέρια ρύπανση ενώ «έχουμε απευθύνει επανειλημμένα εκκλήσεις προς τους κατοίκους να χρησιμοποιούν νόμιμα προϊόντα προς καύση στις οικίες τους, καθώς παρουσιάζονται αυξημένες συγκεντρώσεις σωματιδίων, κυρίως τις βραδινές ώρες της ημέρας (20:00 έως 24:00). Παρά το γεγονός ότι ο μέσος όρος των μετρήσεων δεν έχει ξεπεράσει ακόμα τις τιμές λήψης έκτακτων μέτρων, τις ημέρες και ώρες που επικρατούν συνθήκες άπνοιας και υγρασίας οι σημειακές τιμές μπορούν να προσεγγίσουν το όριο αυτό.

-Όπως επεσήμανε ο κ. Αγοραστός υπάρχει συνεργασία «με την Εταιρεία Φυσικού Αερίου Θεσσαλίας για την αντικατάσταση των καυστήρων πετρελαίου και τα αποτελέσματα ήταν θετικά».

Keywords
Τυχαία Θέματα