Ένας σύλλογος στη Γαλλία βοηθά τους νέους μετανάστες να εξασκήσουν το επάγγελμα τους

14:02 17/5/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Στη Γαλλία, η επαγγελματική αποκατάσταση των νέων μεταναστών είναι συχνά μια χρονοβόρα διαδικασία, καθώς η πρόσβαση στην απασχόληση είναι συχνά δύσκολη λόγω της γλώσσας ή της περίπλοκής γραφειοκρατίας.

Με αυτό το σκεπτικό, πριν από έναν χρόνο, η Ινές Μεσμάρ μια Γαλλοτυνίσια ανθρωπολόγος ίδρυσε το Νομαδικό εργοστάσιο, (Fabrique nomade) έναν σύλλογο που βοηθά τους νέους μετανάστες που έρχονται στη Γαλλία, να αξιοποιήσουν

τις δεξιότητές τους και να μπορέσουν να ενταχθούν επαγγελματικά στη νέα τους πατρίδα.

Η Ινές είχε την ιδέα αυτή όταν ανακάλυψε τυχαία πως η μητέρα της ήταν μοδίστρα στην πατρίδα της την Τυνησία. Όταν όμως μετανάστευσε στη Γαλλία, δεν μπόρεσε να εξασκήσει το επάγγελμά της, άλλαξε δουλειά και δεν μίλησε ποτέ για αυτό στα παιδιά της.

Η Ινές συνειδητοποίησε ότι η μητέρα της δεν ήταν μια μεμονωμένη περίπτωση όταν έτυχε να γνωρίσει τον Γιασίρ που καλλιεργούσε λαχανικά στην περιφέρεια του Παρισιού, στο πλαίσιο ενός κρατικού προγράμματος επαγγελματικής αποκατάστασης. Όταν εκείνη έμαθε ότι ο Σουδανός μετανάστης ήταν αγγειοπλάστης στην πατρίδα του, τον παρακίνησε να βρει μια δουλειά όπου θα μπορεί να χρησιμοποιήσει τις γνώσεις του. Συνειδητοποιώντας όμως τις τεχνικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν πολλοί μετανάστες σε συνδυασμό με το πρόβλημα της ανεργίας στη Γαλλία, η Ινές αποφάσισε να ιδρύσει το Νομαδικό εργοστάσιο. Σύντομα, δύο άλλοι πρόσφυγες εντάχθηκαν στον σύλλογο, ο Αμπού Ντουμπάεβ που ήταν σοβατζής και ο Αμπλάιγ Μαρ, ένας κεντητής από τη Σενεγάλη.

Η δράση του συλλόγου που εστιάζει στην επαγγελματική αποκατάσταση των μεταναστών, κινείται γύρω από τρείς άξονες: την υποστήριξη, την ενίσχυση και την προώθηση των τεχνιτών. Ουσιαστικά τους βοηθά να ξεκινήσουν ένα πρότζεκτ και να έρθουν σε επαφή με εταιρίες που θα μπορούσαν να τους προσλάβουν.

Τον περασμένο Απρίλιο μέσω μιας συνεργασίας με Γάλλους σχεδιαστές, το Νομαδικό εργοστάσιο παρουσίασε μια έκθεση με τίτλο «Ενωτικά» προβάλλοντας τα έργα των τριών τεχνιτών. Ενώ οι δημιουργίες του Γιασέρ Αμπού και του Ablaye εκτίθενται αυτόν το μήνα στο Joseph Gallery στο Παρίσι, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Design.

ΠΗΓΗ:

Keywords
Τυχαία Θέματα