Ένας χρόνος μετά το μακελειό στο Παρίσι

18:12 12/11/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Ένας χρόνος συμπληρώνεται από τις τυφλές τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι με τους 130 νεκρούς και τους εκατοντάδες τραυματίες, και η Γαλλία δεν ξεχνά. Την Παρασκευή τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στο Σταντ Ντε Φρανς, παρουσία του προέδρου Ολάντ, ενώ, απόψε θα πραγματοποιηθεί μεγάλη συναυλία του Στινγκ στο ανακαινισμένο εξ ολοκλήρου Μπατακλάν, εκεί όπου πέρυσι οι τρομοκράτες σκότωσαν ενενήντα ανθρώπους, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη συναυλία των Eagles of Death Metal.

Εκδηλώσεις για τα θύματα της τυφλής επίθεσης

«Πρέπει

να θυμόμαστε: 130 νεκροί, εκατοντάδες τραυματίες. Αρχικά για τη μνήμη τους αλλά και για όλους αυτούς που επέζησαν, για τους οποίους οφείλουμε αυτή την πράξη μνήμης αλλά και εμψύχωσης, υποστήριξης, αλληλεγγύης», δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ, πριν αρχίσει ο ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ Γαλλίας και Σουηδίας στο πλαίσιο των αναμετρήσεων για το Μουντιάλ του 2018.

Ο Φρανσουά Ολάντ, η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό και ο δήμαρχος του Σεν-Ντενί Ντιντιέ Παγιάρ θα μεταβούν την Κυριακή σε κάθε σημείο που επλήγη από τις επιθέσεις, την ευθύνη των οποίων ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος: στο Σταντ ντε Φρανς, στα καφέ και στα ρεστοράν le Carillon, le Petit Cambodge, la Bonne Bière, le Cosa Nostra, le Comptoir Voltaire και la Belle équipe, και, τέλος, στο Μπατακλάν.

Ανήμερα, 13 Νοεμβρίου θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια πλακών στη μνήμη των νεκρών, με τα ονόματα των θυμάτων.

Το Μπατακλάν επαναλειτουργεί το βράδυ του Σαββάτου με συναυλία του Στινγκ. Χίλια εισιτήρια, η διάθεση των οποίων άρχισε την Τρίτη, πουλήθηκαν μέσα σε μισή ώρα. Κάποια εισιτήρια για τις τελευταίες θέσεις πουλήθηκαν χθες. Η αίθουσα, μέγιστης χωρητικότητας 1.497 ατόμων, θα είναι γεμάτη, με πολλούς προσκεκλημένους – κυρίως τις οικογένειες των θυμάτων και ελάχιστους επίσημους.

Το βράδυ, ο ουρανός θα γεμίσει μπαλόνια, όπως έχει προγραμματίσει η οργάνωση Life for Paris, και φανάρια, «σύμβολα της ελπίδας και της ζωής», θα αφεθούν πάνω στο κανάλι Σεν-Μαρτέν, πολύ κοντά στους υπαίθριους χώρους όπου έγιναν οι επιθέσεις.

Η οργάνωση των θυμάτων «13η Νοεμβρίου: Αδελφοσύνη και αλήθεια» κάλεσε τους Γάλλους να βάλουν ένα κερί στα παράθυρά τους.

Ο Στινγκ δεν θα πάρει χρήματα από τη συναυλία, και τα έσοδα θα διατεθούν σε δύο οργανώσεις που εκπροσωπούν τα θύματα των επιθέσεων.

Ο 65χρονος Βρετανός τραγουδιστής, ο οποίος είχε δώσει συναυλία στο Μπατακλάν με τους Police το 1979 η οποία έμεινε στα χρονικά, δήλωσε ότι «θα σεβαστεί τη μνήμη αυτών που χάθηκαν».

Πηγές: ΕΡΤ1, Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα