Έναρξη υλοποίησης του περιφερειακού σχεδιασμού διαχείρισης απορριμμάτων ΑΜΘ

13:30 29/12/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

«Σημαντική χρονιά» για την πορεία υλοποίησης του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων της Αν. Μακεδονίας- Θράκης χαρακτηρίζεται το 2017.
Ο Περιφερειακός Σχεδιασμός εγκρίθηκε από τα συναρμόδια υπουργεία και δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ, ανοίγοντας τον δρόμο για την υλοποίηση έργων που παρουσιάζουν σχετική ωριμότητα, όπως είναι ο ΧΥΤΑ και η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων της Αλεξανδρούπολης και οι ΧΥΤΑ

Καβάλας και Ξάνθης. Οι βασικοί στόχοι του σχεδιασμού είναι η πρόληψη και μείωση της παραγωγής αστικών αποβλήτων, η επαναχρησιμοποίηση και η ανακύκλωση. Ο νέος περιφερειακός σχεδιασμός προβλέπει τη λειτουργία τριών κεντρικών Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων, σε Ορεστιάδα, Αλεξανδρούπολη και Καβάλα και 8 περιφερειακών, για τους 230.000 τόνους απορριμμάτων που παράγονται ετησίως στην Αν. Μακεδονία- Θράκη. Σήμερα, μόλις το 10% των συνολικά παραγόμενων απορριμμάτων ανακτώνται μέσω του προγράμματος ανακύκλωσης που υλοποιείται στους 22 δήμους της Περιφέρειας, ενώ σε 20 από αυτούς εφαρμόζεται το πρόγραμμα διαλογής γυαλιού στην πηγή, με τους κώδωνες που έχουν τοποθετηθεί. Παράλληλα, εφαρμόζεται πιλοτικά η ανακύκλωση χαρτιού/χαρτονιού στους δήμους της Ροδόπης και σε αυτούς της Ορεστιάδας και του Διδυμοτείχου, στον Έβρο. Στόχος είναι, μέχρι το 2020, το 35% των απορριμμάτων να ανακτάται στην «πηγή», μέσω ανακύκλωσης, και μηχανικά, μέσω των μονάδων επεξεργασίας. «Πρέπει να έχουμε ευαισθητοποιημένους και συμμέτοχους στην προσπάθεια αυτή τους 610.000 πολίτες της περιφέρειας», ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο γενικός διευθυντής της ΔΙΑΑΜΑΘ Α.Ε, Γιώργος Βογιατζής, τονίζοντας πως «στόχος είναι η μείωση των παραγόμενων ποσοτήτων απορριμμάτων και η αύξηση του ποσοστού ανακύκλωσης».

Συντάκτης: Χρυσούλα Σαμουρίδου

Keywords
Τυχαία Θέματα