Εναλλακτικές θεραπείες, με βακτήρια εναντίον βακτηρίων, δοκιμάζουν οι επιστήμονες

11:40 25/11/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Άλλα μικρόβια που θα συμβάλλουν στο να περιοριστεί η χρήση των αντιβιοτικών – και θα καταπολεμούν τα ανθεκτικά βακτήρια- σκέφτονται να χρησιμοποιούν στο μέλλον οι γιατροί.

Προκειμένου να «καθαρίσουν» λοιμώξεις σε πειραματόζωα, επιστήμονες στη Βρετανία χρησιμοποίησαν επιθετικά βακτήρια για να εξοντώσουν παθογόνους μικροοργιανισμούς.

Οι ερευνητές από τα πανεπιστήμια Imperial College του Λονδίνου και Νότιγχαμ έδειξαν, σε πρώτη φάση, σε κυτταρικές καλλιέργειες στο εργαστήριο, ότι οι «βακτηριοφάγοι» οδήγησαν σε δραστική μείωση

κατά 4.000 φορές του πληθυσμού του υπερ-μικροβίου «Σιγκέλλα».

Οι δοκιμές των «βακτηριοφάγων» σε ψάρια, που είχαν «μολυνθεί» και με το Bdellovibrio bacteriovorus εκτός από «Σιγκέλλα», έδειξαν ότι το 60% αυτών επιβίωσαν, έναντι ποσοστού επιβίωσης μόνο 25% σε εκείνα τα ψάρια όπου δεν είχε εισαχθεί ο βακτηριοφάγος.

Μέχρι στιγμής, η ασυνήθιστη θεραπεία δεν φαίνεται να παρουσιάζει ανησυχητικές παρενέργειες. Σύμφωνα με το BBC, ο επικεφαλής της έρευνας, δρ Σερτζ Μοστόβι, μιλά για «σημαντικό ορόσημο στη χρήση ενός ζωντανού αντιβιοτικού, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε ζώα και σε ανθρώπους».

Οι ειδικοί επισημαίνουν πάντως ότι, θα χρειασθούν πολλές περισσότερες δοκιμές, προτού επιδιωχθεί η χρήση ζωντανών αντιβιοτικών για θεραπευτικούς σκοπούς σε ανθρώπους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα