Ένα ραδιόφωνο λειτουργεί χάρη στον ιδρώτα μας

12:28 26/6/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Ένα ραδιόφωνο που μπορεί να «παίζει» για δύο μέρες, χρησιμοποιώντας τον ιδρώτα του σώματος, προκειμένου να τροφοδοτείται με ρεύμα δημιουργήθηκε από μηχανικούς στις ΗΠΑ.

Όπως αναφέρεται στο «New Scientist», το ραδιόφωνο τροφοδοτείται από ένα είδος βιολογικής μπαταρίας με τη μορφή ενός εύκαμπτου επιθέματος (τσιρότου) μεγέθους λίγων εκατοστών, το οποίο προσκολλάται πάνω στο δέρμα.

Η κυψέλη βιοκαυσίμων, που με απλά λόγια μπορεί να περιγραφεί ως ένα τσιρότο-μπαταρία, περιέχει ένζυμα που αντικαθιστούν τα μέταλλα της συμβατικής μπαταρίας

και αλληλεπιδρούν με τον ιδρώτα για να παράγουν ηλεκτρισμό.

Οι ερευνητές των Τμημάτων Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Νανομηχανικών του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο, με επικεφαλής τον Τζόζεφ Γουάνγκ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση για την εφεύρεσή τους, στο περιοδικό ενεργειακής και περιβαλλοντικής επιστήμης «Energy & Environmental Science».

Αυτό το τεχνολογικό επίτευγμα των ερευνητών αποτελεί ένα από τα πρώτα βήματα για την… επένδυση στην παραγωγή συσκευών, που δεν θα είναι απλώς φορητές, αλλά φορετές. Θα φοριούνται δηλαδή επάνω στο σώμα και, όταν είναι δυνατό θα παίρνουν ενέργεια από αυτό.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ / www.newscientist.com

Keywords
Τυχαία Θέματα