Ένα παιχνίδι με τις πέντε αισθήσεις.

13:17 17/2/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Κυριακή 19 Φεβρουαρίου, 20:30

Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος

Προβολή της βωβής ταινίας του Vertov
με συνοδεία ζωντανής μουσικής
(νέο μουσικό score του Αλέξανδρου Μούζα,
σε πρώτη παρουσίαση στην Ελλάδα).

H τελευταία από τις τέσσερις εκδηλώσεις που εξερευνούν τη σχέση της μουσικής με μορφές έκφρασης της τέχνης οι οποίες αντιπροσωπεύουν την αφή, την όσφρηση, τη γεύση και την όραση

H ταινία του Dziga Vertov (Τζίγκα Βερτόφ), που πρόσφατα ανακηρύχθηκε από το Βρετανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου ως το «Καλύτερο ντοκιμαντέρ όλων των εποχών», παρουσιάζει

την καθημερινή ζωή στην Οδησσό και σε άλλες πόλεις της Σοβιετικής Ένωσης. Η κάµερα εστιάζει τόσο σε άψυχα πράγµατα, όπως οι µηχανές και οι λειτουργίες τους, όσο και σε έµψυχα, όπως ζώα και άνθρωποι µε τις δραστηριότητές τους.

Η μουσική συνοδεία σε ταινίες βωβού κινηματογράφου αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της εκάστοτε προβολής, όχι μόνο συμπληρώνοντας το κενό που αφήνει η έλλειψη ομιλίας, αλλά και αναδεικνύοντας ταυτόχρονα «κρυμμένες» πτυχές της εικόνας, που και ο ίδιος ο δημιουργός της δεν θα μπορούσε να έχει προβλέψει. Οι σύγχρονες μουσικές συνθέσεις παρουσιάζουν πάντα ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς η χρήση των νέων τεχνολογικών δυνατοτήτων προσφέρει σε δημιουργό και θεατή τη δυνατότητα αναπάντεχων αισθητικών ερεθισμάτων.

ΣΥΝΘΕΣΗ, LIVE ELECTRONICS, ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Αλέξανδρος Μούζας

Κώστας Τζέκος Kλαρινέτο

Κώστας Παναγιωτίδης Bιολί

Αλέξανδρος Μποτίνης βιολοντσέλο

Χρήστος Σακελλαρίδης πιάνο

+ Αισθήσεις: Η συνολική αντίληψη καταστάσεων και συναισθημάτων είναι ένα αποτέλεσμα αρμονικής (ή και όχι!) συνεργασίας όλων των ανθρώπινων αισθήσεων, αφού καμία από τις πέντε δεν λειτουργεί ποτέ ανεξάρτητα.

Ο κύκλος +Αισθήσεις (Συν-αισθήσεις) προτείνει στους φίλους του Mεγάρου εκδηλώσεις όπου η μουσική, η οποία παραπέμπει φυσικά στην ακοή, συνεργάζεται με μορφές έκφρασης της Τέχνης που αντιπροσωπεύουν τις υπόλοιπες τέσσερις αισθήσεις. Έτσι, οι ακροατές θα μπορέσουν, μέσα από ένα παιχνίδι ακοής, αφής, όσφρησης, γεύσης και όρασης, να ανακαλύψουν πώς η αντίληψή μας μεταβάλλεται, ανάλογα με τους παράγοντες που διεγείρουν κάθε φορά μιαν άλλη αίσθηση.

17, 18 και 19 Φεβρουαρίου: «Mizaru». 17 Φεβρουαρίου: «Narcissus», μια παράσταση με μουσική κι αρώματα, 18 Φεβρουαρίου: « Ροσσίνι… σε δείπνο: μια διαφορετική εμBEERία!», 19 Φεβρουαρίου Dziga Vertov: «Man with a movie camera».

Γενική είσοδος: 15€ – Φοιτητικό, άνεργοι, παιδιά: 8€.

Χορηγός Επικοινωνίας είναι η ΕΡΤ Α.Ε.

Keywords
Τυχαία Θέματα