Ένα αιολικό πάρκο στα ορεινά της Ροδόπης

09:25 5/6/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Ένα τεράστιο αιολικό πάρκο δημιουργείται στα ορεινά της Ροδόπης. Στην περιοχή του Κέχρου ( στα σημεία: Γραμματικάκη, Κύμη, Σμιγάδα), στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, αυτόν τον καιρό τοποθετούνται ανεμογεννήτριες ύψους 140 μέτρων. Συνολικά μέχρι τώρα έχουν τοποθετεί στην ορεινή περιοχή 250 ανεμογεννήτριες αλλάζοντας τελείως την εικόνα της ορεινής Ροδόπης.

Η σύγχρονη τεχνολογία φαίνεται να μην αγγίζει, ωστόσο, τις συνήθειες των παραγωγών της περιοχής, καθώς οι αγρότες επιμένουν στην καλλιέργεια καπνού καθώς δεν έχουν άλλες επιλογές, όπως χαρακτηριστικά τονίζουν.

Αντιθέτως

αλλαγές τα τελευταία χρόνια δρομολογεί η Κρίση στις ζωές των ορεσίβιων κατοίκων, καθώς η νεολαία της περιοχής παίρνει το δρόμο της μετανάστευσης βρίσκοντας δουλειά στα ναυπηγεία της Γερμανίας. «Εκεί ετοιμάζουν τα «φτερά» των ανεμογεννητριών, είναι δύσκολη κι ανθυγιεινή δουλειά» δηλώνει Χουσεϊν Μουσταφά Ισμαήλ, περιφερειακός σύμβουλος κι εργολάβος δημοσίων έργων και αποκαλύπτει ότι στον Εχίνο της Ξάνθης άπλωσαν τα «δίχτυα» τους 40 «εταιρείες» απασχολώντας συνολικά 1500 ανθρώπους στα ναυπηγεία της Γερμανίας.

Από την περιοχή της Ροδόπης; ρωτάμε τον, ορεσίβιο επίσης, περιφερειακό σύμβουλο για να απαντήσει « στην Ροδόπη δεν έχουν συγκροτηθεί ακόμη «εταιρείες», αλλά τουλάχιστον 15-20 άτομα από κάθε χωριό πηγαίνουν κι εργάζονται εκεί». Με αποτέλεσμα οι νέοι να έχουν φύγει από χωριά όπως: Εσοχή, Ραγάδα, Σμιγάδα, Κέχρο, Οργάνη, αλλά και από την Κομοτηνή.

Keywords
Τυχαία Θέματα