Εν αναμονή ανακοινώσεων για την τελική νίκη στη Μοσούλη

22:23 8/7/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Τις επόμενες ώρες αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση από τη Βαγδάτη σχετικά με την πλήρη ανακατάληψη της Μοσούλης, το προπύργιο των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ τα τελευταία τρία χρόνια.

Δεκάδες στρατιώτες γιόρταζαν το Σάββατο στα ερείπια στις όχθες του ποταμού Τίγρη, χωρίς να περιμένουν την επίσημη ανακοίνωση της νίκης.

Οι τζιχαντιστές που βρίσκονται ακόμη στη Μοσούλη έχουν «απελπιστεί»και πολεμούν μέχρι θανάτου σε μια μικρή περίμετρο δύο (οικοδομικών) τετραγώνων στην καρδιά της παλιάς

πόλης, κοντά στον ποταμό Τίγρη, δήλωσε ο Αμερικανός στρατηγός Ρόμπερτ Σοφτζ στο AFP.

Ορισμένοι προσποιούνται ότι είναι νεκροί, φορούν γιλέκα γεμάτα εκρηκτικά και ανατινάζονται καθώς πλησιάζουν οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας.

Γυναίκες που πολεμούν στις τάξεις του ΙΚ ανατινάχθηκαν ανάμεσα σε πλήθη εκτοπισμένων αμάχων.

Μερικοί τζιχαντιστές προσπαθούν να διαφύγουν, και αφού ξύρισαν τη γενειάδα τους και άλλαξαν ρούχα αναμιγνύονται στο κύμα των προσφύγων.

Το κλίμα είναι λιγότερο εορταστικό ανάμεσα στο σχεδόν ένα εκατομμύριο κατοίκους της Μοσούλης, εκτοπισμένους έπειτα από μήνες μαχών, πολλοί από τους οποίους ζουν σε καταυλισμούς έξω από την πόλη, υπομένοντας και τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες του Ιουλίου.

Η μάχη της Μοσούλης άρχισε στις 16 Οκτωβρίου 2016.

Πηγές: Reuters, ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Keywords
Τυχαία Θέματα