Εμείς και οι «άλλοι» στη διαδικτυακή έρευνα «Generation What?»

10:02 30/10/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Χαρακτηριστικό της εποχής μας, σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες που ασχολούνται με την Κοινωνιολογία και την Ψυχολογία, είναι η εσωστρέφεια και η τάση του σύγχρονου ανθρώπου να κοιτάζει κυρίως τον εαυτό του, να κατηγορεί εύκολα τους άλλους και να καταδικάζει συμπεριφορές που δεν ταιριάζουν με τις δικές του, ενώ παράλληλα δείχνει αποστροφή σε ξένες κουλτούρες (ιδίως της Ανατολής). Παρουσιάζουμε το κομμάτι της ευρωπαϊκής διαδικτυακής έρευνας, Generation What?, όπου οι Έλληνες μιλούν για τους «άλλους».

Της Τζένης Χαραλαμπίδου

Όταν οι κοπέλες φορούν μαντήλα στον δρόμο

ή στη δουλειά, πώς τις βλέπουμε; Και πώς νιώθουμε όταν συναντάμε στον δρόμο ένα ζευγάρι ομοφυλόφιλων να φιλιέται; Οι Έλληνες έχουμε φίλους στους οποίους μπορούμε να στηριχτούμε;

Στη διαδικτυακή πλατφόρμα του «Generation What?» (μια παραγωγή των France Télévisions, Upian και Yami 2, σε συνεργασία με την EBU καθώς και με 18 ευρωπαϊκούς ραδιοτηλεοπτικούς οργανισμούς), Έλληνες ηλικίας 18-34 ετών δίνουν άκρως ενδιαφέρουσες απαντήσεις σχετικά με το πώς «βλέπουν» τους άλλους. Τα στατιστικά στοιχεία που πηγάζουν από τις απαντήσεις τους στοιχειοθετούν και ένα κομμάτι από το κοινωνικό πορτρέτο των Ελλήνων της νέας γενιάς.

Στην πρόταση «Οταν κάποιος σφυρίζει στις κοπέλες, στο δρόμο…» η πλειοψηφία των συμμετεχόντων στην έρευνα δηλώνει ότι ενοχλείται από αυτό.

Στην πρόταση «Όταν οι κοπέλες φορούν μαντήλα στον δρόμο ή στη δουλειά…» η συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων στην έρευνα δηλώνει ότι δεν ενοχλείται καθόλου.

Στην πρόταση «Ένα ομοφυλόφιλο ζευγάρι φιλιέται στο δρόμο…» η πλειοψηφία των συμμετεχόντων στην έρευνα δηλώνει ότι δεν ενοχλείται.

Στην πρόταση «Όταν κάποιος φοράει το παντελόνι τόσο χαμηλά, ώστε να φαίνεται το εσώρουχό του…» οι απαντήσεις μάλλον είναι μοιρασμένες…

Στην πρόταση «Η μετανάστευση μας εμπλουτίζει πολιτιστικά» η πλειοψηφία (μικρή, πάντως) των συμμετεχόντων στην έρευνα δηλώνει ότι συμφωνεί με αυτό.

Keywords
Τυχαία Θέματα