Ελλήνων δρώμενα: «Γεια σας Χαλιγιάννηδες!» στην ΕΡΤ1

04:21 6/8/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Η εκπομπή της ΕΡΤ1 «Ελλήνων δρώμενα», μας ταξιδεύει στους δρόμους και στους τόπους όπου γεννιέται η μουσική. Συγκεκριμένα, το Σάββατο 6 Αυγούστου 2016, στις 12:30, η εκπομπή ταξιδεύει στον Παρακάλαμο της Ηπείρου, για να συναντήσει μία μεγάλη μουσική οικογένεια, την ξακουστή οικογένεια των «Χαλιγιάννηδων».

Στον Παρακάλαμο συντελείται ένα μουσικό θαύμα. Είναι ο τόπος όπου γεννήθηκε και συντηρήθηκε μια μουσική παράδοση, η οποία έχει κατακτήσει την ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου και έχει επεκταθεί σε όλη την

Ελλάδα, χάρη στη μουσική παιδεία και αγωγή αρκετών οικογενειών του χωριού αυτού. Μία από τις κύριες μεγάλες μουσικές οικογένειες του Παρακάλαμου είναι οι Χαλιγιάννηδες. Πέντε γενιές τουλάχιστον από την οικογένεια των Χαλιγιάννηδων είναι αφιερωμένες στη μουσική! Μικροί και μεγάλοι, με τα μουσικά όργανα στα χέρια τους, έχουν διασκεδάσει πόλεις και χωριά της Ηπείρου, δοξάζοντας τη μουσική ταυτότητα της περιοχής τους, μαζί με το όνομά τους, ώσπου έγινε ξακουστό σε όλη την Ήπειρο.

Ο φακός της εκπομπής ερευνά διεισδυτικά στους χώρους όπου δημιουργείται αυτή η μουσική συντέλεια, για να αναδείξει τις διαστάσεις αυτού του σημαντικού μουσικού γεγονότος. Εισβάλλει σε κάθε μία από τις πολλές οικογένειες των Χαλιγιάννηδων, για να καταγράψει από τους ίδιους, τόσο τις ιστορικές αναφορές για την εξέλιξη της τέχνης τους, όσο και τις μοναδικές εκτελέσεις τους στους ονομαστούς δρόμους του «Χαλιγιαννέικου» και του «Παρακαλαμιώτικου» παιξίματος. Εκείνων των στοιχείων και των ηχοχρωμάτων που τους κάνει να ξεχωρίζουν και να διαφοροποιούνται από πολλούς άλλους.

Η εκπομπή ερευνά ακόμη την κοινωνική διάσταση της προσφοράς των Χαλιγιάννηδων στις εκδηλώσεις της κοινωνικής ζωής, αφού χάρη στη δημιουργία τους, συντηρούνται και αναγεννιούνται μουσικές εκφράσεις οι οποίες αποτελούν αναπόσπαστα στοιχεία της δημιουργικής προβολής μας στο μέλλον.

Η κάμερα της εκπομπής αποτυπώνει συνδυαστικές εικόνες του τόπου που καθρεφτίζει τη μουσική, καθώς και των ανθρώπων που τη γεννούν, συμπληρώνοντας έτσι μια σύνθεση ολοκληρωμένη για τη «μουσική γεωγραφία» της Ηπείρου.

Σκηνοθεσία-έρευνα-σενάριο: Αντώνης Τσάβαλος

Φωτογραφία: Γιώργος Χρυσαφάκης

Μοντάζ: Διονύσης Τσιρώνης, Γιώργος Χρυσαφάκης

Οργάνωση παραγωγής: Μαρία Τσαντέ

Παραγωγή: filmellon

Keywords
Τυχαία Θέματα