«ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΩΝ ΣΠΟΡΩΝ – ΠΕΛΙΤΙ», στο «ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΙΟ» στην ΕΡΤ3 (trailer)

11:35 10/10/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Το Αντιδραστήριο της ΕΡΤ3 παρουσιάζει, την Τετάρτη 12/10 στις 23.00, την κοινότητα «Πελίτι». Επισκεπτόμαστε τη 2η γιορτή καρπών που έγινε στη Γη του Πελίτι στο Μεσοχώρι Παρανεστίου στη Δράμα, και συνομιλούμε με τα μέλη της κοινότητας για την ελευθερία των σπόρων, τη διατήρηση των παραδοσιακών ποικιλιών και το δικαίωμα της κοινωνίας να επιλέγει ελεύθερα πώς θα παράγει την τροφή της.
Με τη γιορτή, το «Πελίτι» καλεί σε λαϊκές συνελεύσεις για το μέλλον

της διατροφής, επισημαίνοντας ότι τα ολιγοπώλια που ελέγχουν τη διακίνηση των σπόρων προωθούν ένα μοντέλο γεωργίας που εκπέμπει το 1/3 των ανθρωπογενών αερίων θερμοκηπίου και συμβάλει στην εξάντληση του εδάφους και των υδάτινων πόρων, στη μείωση της βιοποικιλότητας και στον εκτοπισμό εκατομμυρίων μικρών αγροτών σε όλο τον κόσμο, για να θρέψει μόλις το 30% του παγκόσμιου πληθυσμού.
Στο κάλεσμα σημειώνεται ότι αυτό το μοντέλο προωθεί τη συγκέντρωση της αγροτικής παραγωγής στα χέρια των λίγων, επηρεάζοντας τη νομοθεσία για να βγάλει τους παραδοσιακούς σπόρους από την αγορά και ανεβάζοντας τις τιμές των εμπορικών σπόρων, προσθέτοντας περισσότερες δυσκολίες στον μικρό και μεσαίο αγρότη. Για το θέμα αυτό είναι σε εξέλιξη δράσεις σε όλο τον πλανήτη, που θα κορυφωθούν στις 16 του μήνα στη Χάγη με την εικονική δίκη των ολιγοπωλίων διακίνησης σπόρων.

Δημοσιογραφική επιμέλεια: Πάνος Κάσαρης, Στέλιος Νικητόπουλος
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καραθανάσης
Διεύθυνση παραγωγής: Γιώργος Τζιρμάκης

Keywords
Τυχαία Θέματα