Έκτακτη συνάντηση Τσακαλώτου στις Βρυξέλλες με δανειστές, ΔΝΤ, ESM, ΕΚΤ

00:18 10/2/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Έκτακτη συνάντηση Τσακαλώτου με τον πρόεδρο της Ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ, τον ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλιγκ, το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ, και ίσως τον επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ευρώπη Πολ Τόμσεν, θα γίνει σήμερα Παρασκευή στις Βρυξέλλες

προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο των τελευταίων ημερών για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Δεν αποκλείεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να συναντηθεί τις επόμενες ημέρες και με την Καγκελάριο Μέρκελ.

Στο Euroworking Group της Πέμπτης έγινε αποτίμηση και καταγραφή της κατάστασης, χωρίς να γινει εκτεταμένη συζήτηση. Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο στο τραπέζι μπήκε και πάλι το θέμα της προληπτικής νομοθέτησης μέτρων.

Σε σχέση με τη σημερινή συνάντηση των Βρυξελλών το πρακτορείο Βloomberg μιλά για σχέδιο που θα παρουσιάσουν οι πιστωτές προς την ελληνική κυβέρνηση για την προ-νομοθέτηση μέτρων ίσων με το 2% του ΑΕΠ, με ρήτρα ακύρωσης εφόσον επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης στο LSE (London School of Economics) τόνισε ότι η κυβέρνηση μπορεί να εφαρμόσει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις. Σημείωσε ακόμη ότι «με το ΔΝΤ διαφωνούμε στο ύψος των πλεονασμάτων» και ότι «η ρίζα του προβλήματος είναι πόσο μεγάλη ελάφρυνση του χρέους προτίθενται να δεχτούν οι ευρωπαίοι εταίροι». «Καλύτερα μια χειρότερη λύση τώρα παρά μια καλύτερη σε πέντε μήνες», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χουλιαράκης.

Στην Ολλανδία διεξάγονται βουλευτικές εκλογές τον Μάρτιο, στη Γαλλία οι προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν τον Απρίλιο, ενώ η Γερμανία ετοιμάζεται για τις ομοσπονδιακές βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου. Αυτό είναι «ένας καλός λόγος για να ολοκληρώσουμε τις διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατόν παρά να παίξουμε το επικίνδυνο παιχνίδι της αναμονής για το αποτέλεσμα των εκλογών» στις χώρες αυτές, εξήγησε ο κ. Χουλιαράκης.

Πηγή: ΕΡΤ1
Σχετική είδηση: Πιέσεις και καλή θέληση παρά τις διαφωνίες στο τρίγωνο Βερολίνου-Ευρωπαίων-ΔΝΤ (video)

Keywords
Τυχαία Θέματα