Έκρυθμη η κατάσταση στα Σκόπια – Έκκληση Ιβανόφ για ηρεμία

08:00 28/4/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Έκρυθμη είναι η κατάσταση στα Σκόπια μετά την εισβολή διαδηλωτών στο Κοινοβούλιο.

Έκκληση για ηρεμία απηύθυνε μέσω διαγγέλματός του ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβανόφ και κάλεσε τους πολιτικούς ηγέτες να συναντηθούν σήμερα για να συζητηθούν οι δυνατότητες επίλυσης της κρίσης.

«Σε αυτούς τους καιρούς της γενικής ανησυχίας σας καλώ να παραμείνετε ήρεμοι και να μην

υποκύψετε σε διάφορες προκλήσεις και χειραγωγήσεις. Για να εκτονωθεί η κατάσταση και να αποτραπεί η βία καλώ όλα τα αρμόδια θεσμικά όργανα να δείξουν υπεύθυνη συμπεριφορά και να υπακούσουν στους νόμους της χώρας. Οι βουλευτές είναι οι πιο υπεύθυνοι για να επανέλθει η κατάσταση σύμφωνα με το σύνταγμα, τους νόμους και τους κανόνες της βουλής οι οποίοι σήμερα παραβιάστηκαν. Ο καθένας είναι υπεύθυνος για τις πράξεις του και έχει επίγνωση των συνεπειών. Δεν υπάρχει πρόβλημα που δεν μπορεί να ξεπεραστεί. Καλώ τους ηγέτες σε μια συνάντηση αύριο Παρασκευή για να εξετάσουμε τις επιλογές για μια λύση» δήλωσε ο Ιβάνοφ.

Τέσσερεις βουλευτές μεταξύ των οποίων και ο επικεφαλής του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, τραυματίστηκαν, όταν οπαδοί του Γκρούεφσκι, επιτέθηκαν σε βουλευτές του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος και των κομμάτων της αλβανικής μειονότητας, οι οποίοι εκείνη την ώρα εξέλεγαν για πρώτη φορά, Αλβανό πρόεδρο της Βουλής.

Σύμφωνα με την διευθύντρια του κεντρικού νοσοκομείου των Σκοπίων 42 άτομα τραυματίστηκαν στα επεισόδια στο κτήριο της Βουλής και ζήτησαν ιατρική βοήθεια μεταξύ των οποίων τρεις αστυνομικοί και άνδρες της ασφάλειας της Βουλής.

Η βία δεν είναι λύση διαμήνυσε μέσω Facebook, ο Νίκολα Γκρούεφσκι και κάλεσε τον κόσμο σε αυτοσυγκράτηση.

Την επίθεση καταδίκασαν ΕΕ, ΗΠΑ, καθώς και οι ξένοι πρέσβεις στα Σκόπια.

«Με λύπη και ανησυχία διαπιστώνουμε ότι η ΠΓΔΜ διολισθαίνει σε βαθιά πολιτική κρίση, που για να αντιμετωπιστεί χρειάζεται οι εμπλεκόμενες πλευρές να επιδείξουν σεβασμό στις αρχές της δημοκρατίας, της νομιμότητας και του κράτους δικαίου», ανακοίνωσε το ελληνικό ΥΠΕΞ.

Σχετική είδηση: Εισβολή διαδηλωτών στο κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ (video)
Πηγή: ΕΡΤ, Α’ Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα