Εκδηλώσεις για την 195η επέτειο της Α Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων

11:16 23/1/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Πραγματοποιήθηκαν χθες το πρωί, στην Επίδαυρο Αργολίδας, οι εορταστικές εκδηλώσεις για την 195η επέτειο της Α Εθνικής Συνέλευσης των Ελλήνων.

Στις εκδηλώσεις παρέστησαν ο Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Δημ. Κρεμαστινός, ο τέως πρόεδρος της Βουλής κ. Φίλ. Πετσάλνικος, ο πρόεδρος της Ν. Δ. Κυρ. Μητσοτάκης,

της Ένωσης Κεντρώων Βασ. Λεβέντης, οι βουλευτές του νομού (στη φωτό ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Γιάννης Γκιόλας), ο Περιφερειάρχης Π. Τατούλης και μέλη του Π.Σ. , ο δήμαρχος Επιδαύρου Κώστας Γκάτζιος , οι τοπικές αρχές και πολλοί κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής.
Η Εθνοσυνέλευση ήταν ένα μεγάλο γεγονός-ορόσημο, που σηματοδότησε την πορεία του νεότερου Ελληνικού κράτους και κατέστησε τη Νέα Επίδαυρο σημείο αναφοράς.
Στην Εθνική Συνέλευση της Επιδαύρου γράφτηκε η Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας της Ελλάδος, ορίστηκε ο τρόπος της προσωρινής λειτουργίας του νεοσύστατου ελληνικού κράτους και ψηφίστηκε την 1η Ιανουαρίου 1822 το πρώτο Σύνταγμα της Ελλάδας, το «Προσωρινόν Πολίτευμα της Ελλάδος», έργο του Ιταλού Βιντσέντζο Γκαλίνα (Vincenzo Gallina) μαζί με τον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο και τον Θεόδωρο Νέγρη.
Η κυρία Αγγελική Καραπάνου, στέλεχος της Βιβλιοθήκης της Βουλής, εκφώνησε την κεντρική ομιλία με θέμα «Α΄ Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου: Η πρώτη Δημοκρατία της σύγχρονης Ελλάδας».

Keywords
Τυχαία Θέματα