ΕΚΑ: Στήριξη των συνταξιούχων – Άμεση επαναφορά 13ης και 14ης σύνταξης

15:23 29/9/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Τη στήριξη των συνταξιούχων ζητάει με ανακοίνωσή του το εργατοϋπαλληλικό κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ) και παράλληλα καλεί την κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε νέες μειώσεις συντάξεων.

Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων το ΕΚΑ: «Δεν τσιμπάμε στον κοινωνικό αυτοματισμό και στην κυβερνητική προπαγάνδα ότι δήθεν φταίνε πότε οι υψηλές συντάξεις και πότε τα εργασιακά δικαιώματα, στην προσπάθεια να στρέψουν τους εργαζόμενους απέναντι στους συνταξιούχους.

Γνωρίζουμε

πολύ καλά ότι κάθε συνταξιούχος έχει πληρώσει κατά μέσο όρο πάνω από 300.000€ σε όλο τον εργάσιμο βίο του. Αυτός ο πλούτος, που από το 1950 έως σήμερα φτάνει τα 110 δις. €, λεηλατήθηκε διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις με αποτέλεσμα τα συνταξιουχικά και κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα να γίνουν θαλασσοδάνεια, στήριξη της επιχειρηματικότητας και τζόγος στο χρηματιστήριο. Τέρμα λοιπόν το παραμύθι για τα άδεια ταμεία.

Καλούμε την κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε καμία νέα μείωση. Οι προηγούμενες 13 περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, που μείωσαν πάνω από 40% τις κύριες και πάνω από 65% τις επικουρικές συντάξεις, όπως επίσης στις συντάξεις χηρείας, στις αναπηρικές, η περικοπή και η πλήρης κατάργηση του ΕΚΑΣ έχουν εξαθλιώσει την συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων που στήριζαν και στηρίζουν τα άνεργα παιδιά και εγγόνια τους».

Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης, το ΕΚΑ παρουσιάζει τι διεκδικητικό του πλαίσιο, που είναι το ακόλουθο: «Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών, αντισυνταξιουχικών και αντεργατικών μέτρων, μνημονίων και εφαρμοστικών νόμων που ψηφίστηκαν από τις προηγούμενες και τη σημερινή κυβέρνηση.

Αποκατάσταση των κύριων και επικουρικών συντάξεων στα επίπεδα πριν τις περικοπές.
Άμεση επαναφορά των συντάξεων χηρείας, αναπηρικών συντάξεων και του ΕΚΑΣ.
Άμεση επαναφορά 13ης και 14ης σύνταξης.

Να πληρώσει το κράτος και το κεφάλαιο που έχουν την ευθύνη για την κρίση και τα ελλείμματα στα ταμεία. Το κράτος με επαρκή χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων και το κεφάλαιο με την κατάργηση όλων των απαλλαγών που έχουν γίνει στις εισφορές των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, αποδίδοντας άμεσα όσα οφείλουν στα ασφαλιστικά ταμεία».

Keywords
Τυχαία Θέματα