ΕΚΑ: Προτάσεις για το πρόβλημα της απλήρωτης εργασίας

18:13 4/7/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Δέσμη προτάσεων για την αντιμετώπιση της απλήρωτης εργασίας επεξεργάστηκε το εργατοϋπαλληλικό κέντρο Αθήνας. Για το θέμα αυτό που έχει πάρει διαστάσεις, πρόσφατα πραγματοποίησε και σύσκεψη σωματείων για ανταλλαγή απόψεων.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το ΕΚΑ: «Η απλήρωτη εργασία όμως είναι σύνηθες φαινόμενο και σε εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης. Από την εμπειρική έρευνα που το ΕΚΑ

έχει διεξάγει, είτε με επιτόπιες αυτοψίες είτε με καταγγελίες είτε με αιτήματα παρεμβάσεων είτε με ερωτήματα στη Νομική μας Υπηρεσία, προκύπτει ότι το ποσο-στό των εργαζομένων που λαμβάνει το μισθό εκτός της προκαθορισμένης από το νόμο ή τη σύμβαση εργασίας ημέρα, έστω και κατά μία ημέρα, είναι πάνω από τους μισούς!

Το νέο φαινόμενο που έχει καταγγελθεί στο ΕΚΑ είναι ο εργοδότης, συνήθως μετά την πίεση των συναδέλφων για πληρωμή, να εμφανίζει ως οικειοθελείς τις αποχωρήσεις των εργαζομένων για να αποφεύγει τις αποζημιώσεις.

Φυσικά παρουσιάστηκε και το εξωφρενικό παράδειγμα εργοδότη που απέλυσε δύο εργαζόμενες σε εταιρία τηλεπωλήσεων και τους ζήτησε να μείνουν κάποιους μήνες για να πάρουν την αποζημίωση με τις νέες πωλήσεις που θα κάνουν!! Για το λόγο αυτό έχουν πολλαπλασιαστεί τα φαινόμενα ηθικής παρενόχλησης (mobbing) στο χώρο εργασίας, τα οποία μάλιστα συνοδεύονται από ευθείες απειλές για μη καταβολή ούτε ενός ευρώ, φθάνοντας, σε κάποιες περιπτώσεις-ευτυχώς λίγες ακόμα-, σε απειλές κατά της σωματικής ακεραιότητας του εργαζόμενου».

Διαβάστε τη δέσμη προτάσεων του ΕΚΑ.

Σχετικές ειδήσεις:

EKA: Πρωτοβουλία για το πρόβλημα της απλήρωτης εργασίας

Παρεμβάσεις για την απλήρωτη εργασία από τα συνδικάτα

Keywords
Τυχαία Θέματα