Ειδήσεις ΕΡΤ Κομοτηνής 6-3-2017

11:07 6/3/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Κοινωνική Οικονομία

Το ποσό των 161 εκ θα διαθέσει η κυβέρνηση για την Κοινωνική Οικονομία

Το ποσό των 161 εκ ευρώ θα διαθέσει η πολιτεία για την Κοινωνική Οικονομία. Τα 79 εκ προκύπτουν από τα ΠΕΠ των περιφερειών και τα υπόλοιπα από τα τομεακά των υπουργείων, όπως το ΥΠΑΑΤ από τα Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και Αλιείας.

Αυτό ανακοίνωσαν τα στελέχη του υπουργείο Εργασίας, Ιωάννης Μπάρκας και Έλενα Καλημέρη στην εκδήλωση του Δικτύου ΚΟΙΝΣΕΠ ΑΜ-Θ, στην

Κομοτηνή το περασμένο Σάββατο.
Τα στελέχη του υπουργείου πρόσθεσαν πως στόχος της κυβέρνησης είναι η δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για αυτόνομη ανάπτυξη του οικοσυστήματος Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας.
Επι πλέον ανέφεραν και τις υποστηρικτικές δομές που θα λειτουργήσουν σε όλη την Ελλάδα.
Από την πλευρά του το Δίκτυο ΚΟΙΝΣΕΠ ΑΜ-Θ θα δώσει βάρος το επόμενο χρονικό διάστημα στην εξωστρέφεια και την ενημέρωση. Για το λόγο αυτό θα συμμετέχει στα τέλη του μήνα φόρουμ για την Κοινωνική Οικονομία στην Φιλιππούπολη της Βουλγαρίας.
Επίσης προγραμματίζεται και το πρώτο φεστιβάλ Κοινωνικής Οικονομίας στα τέλη του Ιούλη, στο Δασικό χωριό Παγγαίου, που είναι βάση ομώνυμης ΚΟΙΣΕΠ που ανέλαβε να αναζωογονήσει δημοτική περιουσία.
Άνοιγμα προς τις ΚΟΙΝΣΕΠ του Έβρου και της Δράμας, δήλωσε πως επιθυμεί η πρόεδρος του Δικτύου ΚΟΙΝΣΕΠ ΑΜ-Θ, Λουΐζα Σαλτσίδου, ανακοινώνοντας πως από 10 μέλη, σε λίγο καιρό θα γίνουν 12.
Τα εργαστήρια για το πώς ιδρύω μια ΚΟΙΝΣΕΠ, αλλά και η Παρασκευή ψωμιού από αλεύρι δίκοκκου σιταριού, πλαισίωσαν την εκδήλωση, όπως και η συναυλία των Μπλάϊντ Μπούλετς.
Το εξαιρετικά θετικό ήταν η παρουσία κι άλλων ενδιαφερομένων από νομούς όπως οι Σέρρες και οι πολλές ερωτήσεις για τη νέα νομοθεσία για την Κοινωνική Οικονομία, από πολλούς ενδιαφερόμενους.
Στην εκδήλωση υπήρχε και κουτί για την ενίσχυση των παιδικών χωριών ΣΟΣ.

Τα στελέχη του Υπουργείου Εργασίας στην Ξάνθη

Η ίδια διαδικασία με ερωτήσεις για τη νέα νομοθεσία για την Κοινωνική Οικονομία πραγματοποιήθηκε χθες και στην Ξάνθη.
Μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο Βουλευτής Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ Γρήγορης Στογιαννιδης τόνισε ότι οι ανεπάρκειες και οι δυσλειτουργίες που θα διαπιστωθούν με την συμβολή των συμμετεχόντων στην Κοινωνική Οικονομία, θα προστεθούν μελλοντικά με τροποποιήσεις, ώστε ο νόμος να είναι λειτουργικός και ωφέλιμος για την Κοινωνική Οικονομία .

Κυβέρνηση-Πολιτική

Επίσκεψη Υπουργού Εσωτερικών στην Ξάνθη

Σήμερα θα βρίσκεται στην Ξάνθη ο Υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης για να πραγματοποιήσει συναντήσεις με φορείς της πόλης και αυτοδιοικητικούς, το μεσημέρι.
Το απόγευμα θα είναι ο κεντρικός ομιλητής σε ανοιχτή – κεντρική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης στο Ελισσώ ,στις 19:00 μμ.

Κόμματα

Βαρβιτσιώτης-Παναγιωτόπουλος μίλησαν σε εκδήλωση στην Ξάνθη

Πραγματοποιήθηκε χθες στο Ξενοδοχείο Z-Palace της Ξάνθης η πολιτική εκδήλωση με θέμα,« Νέα Δημοκρατία Ξεκίνημα Αλήθειας και Ελπίδας για την Ελλάδα. Μεταναστευτική Πολιτική σε συνδυασμό με τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ».
Ομιλητές ήταν ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης , πρώην Υπουργός και Τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής ΝΔ και ο Νίκος Παναγιωτόπουλος , πρώην Υπουργός και Τομεάρχης Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Βουλευτής Καβάλας.
Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος Τομεάρχης Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων άσκησε δριμύτατη κριτική για την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση τόνισε δε ,ότι οι πρώην Κνίτες είναι αδύνατον να υλοποιήσουν ιδιωτικοποιήσεις και ότι η φιλοσοφία της κυβέρνησης είναι ισοπέδωση της κατάστασης προς τα κάτω και ισότητα στην φτώχεια και όχι στην δημιουργία επιχειρηματικών ευκαιριών .
Στο θέμα της μεταναστευτικής πολιτικής τόνισε πως οι όποιες πρωτοβουλίες πρέπει να γίνονται με την συναίνεση της κοινωνίας το οποίο όμως λόγω της κρίσης δεν υπάρχει.
Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης , Τομέαρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής ΝΔ στην ομιλία του, επίσης άσκησε δριμύτατη κριτική για την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση, τόνισε ότι πριν αναλάβει η τωρινή κυβέρνηση η μεταναστευτικές ροές ήταν περίπου 40 χιλιάδες τον χρόνο στην Ελλάδα και με της πολιτικές της κυβέρνησης έφτασαν στο 1 εκατομμύριο.

Γενική Συνέλευση της ΛΑΕ Ξάνθης την Τρίτη

Τον προγραμματισμό πολιτικής – πολιτιστικής εκδήλωσης για τις 17-3-2017 με θέμα «ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ;» με κεντρικούς ομιλητές ανώτατα στελέχη της ΛΑΕ και άλλων αντιμνημονιακών-αριστερών χώρων που θα ανακοινωθούν σύντομα.
Αυτό ανακοινώθηκε μετα το τέλος της Γενικής Συνέλευσης του κόμματος που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα.
Επίσης έγιναν νέες εγγραφές μελών και εξουσιοδοτήθηκε η γραμματεία της ΛΑΕ Ξάνθης να προγραμματίσει ημερομηνίες εξόρμησης στα ορεινά και πεδινά καθώς και στην πόλη της Ξάνθης σε θέματα αγροτικά – επαγγελματοβιοτεχνών και εξόδου από την ευρωπαϊκή νομισματική σύνδεση.

Πρωτογενής Τομέας

Σε κλειστούς χώρους τα οικόσιτα πτηνα

Εκδόθηκε από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων απόφαση, η οποία επεκτείνει τα μέτρα βιοασφάλειας και καθιστά υποχρεωτική τη διατήρηση των πουλερικών, οικόσιτων και συστηματικών εκμεταλλεύσεων, αποκλειστικά σε κλειστούς χώρους σε όλη την επικράτεια. Η Δνση Κτηνιατρικής, υπενθυμίζει ότι τα οικόσιτα πουλερικά διατηρούνται ΜΟΝΟ σε κλειστούς χώρους, λαμβάνονται μέτρα που αποκλείουν την επαφή τους με άγρια πτηνά και οι τυχόν εκτρεφόμενες πάπιες και χήνες διατηρούνται χωριστά από άλλα είδη πουλερικών.

Αυτοδιοίκηση

«Εκλογή Προεδρείου Περιφερειακού Συμβουλίου και Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας ΑΜΘ»

Νέος πρόεδρος στο Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜ-Θ , ο περιφερειακός σύμβουλος Σωτήριος Μποταΐτης. Η εκλογική διαδικασία για τη θέση του προέδρου και των μελών της νέας Οικονομικής Επιτροπής, κύλησε ομαλά και ανέδειξε εππίσης στη θέση του Αντιπροέδρου και του Γραμματέα οι περιφερειακοί σύμβουλοι Έβρου και Ξάνθης, Σταύρος Καβαρατζής και Χουσεΐν Μεχμέτ Ούστα.
Επίσης, νέα τακτικά μέλη της Οικονομικής Επιτροπής εξελέγησαν με σειρά κατάταξης από την πλειοψηφία και τη μειοψηφία οι:
1.Χρήστος Γεωργιτσόπουλος
2.Κυριακή Αλατζά-Παπαδοπούλου
3.Κωνσταντίνος Εξακουστός
4.Μετίν Μουσταφά
5.Κωνσταντίνος Αντωνιάδης
6.Φώτιος Καραλίδης
7.Αρχέλαος Γρανάς
8.Παντελής Λασκαρίδης
Με απόφαση του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χρήστου Μέτιου, Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής πρόκειται να οριστεί ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχη και Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου κ. Δημήτρης Πέτροβιτς.
Στο Δήμο Κομοτηνής νέα πρόεδρος στο Δημοτικό Συμβούλιο εξελέγη η Κλεοπάτρα Στογιαννίδου.
Σε ότι αφορά το Δήμο Ξάνθης Επανεξελέγη Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβούλιου ο Γιάννης Δρεμσίζης
Ο Νίκος Μαυρίδης με πρόταση Δημάρχου Αβδήρων πρόεδρος του Δημοτικού Συμβούλιου

Θετικές οι επαφές του Δήμαρχου Αβδήρων Γιώργου Τσιτιρίδη στην Αθήνα για Μουσικό και Ειδικό σχολειό

Σειρά επαφών είχε στην Αθήνα ο Δήμαρχος Αβδήρων Γιώργος Τσιτιρίδης .Μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο κ. Τσιτιρίδης τόνισε ότι μαζί με τον Βουλευτή Ξάνθης Στάθη Γιαννακίδη επισκεφτήκαν το Υπουργείο Περιβάλλοντος, όπου συζήτησαν για το αποχετευτικό και το βιολογικό καθαρισμός σε δυο σημεία του Δήμου Αβδήρων.
Επισήμανε ότι πραγματοποίησαν και μια επίσκεψη στο Υπουργείο Παιδείας μαζί με τον μηχανικό της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου για να δώσουν τα στοιχειά για το νέο κτήριο του Μουσικού Σχολειού Ξάνθης και να πάρουν τους συντελεστής δόμησης. Για το υπάρχον κτήριο του Μουσικού Σχολειού Ξάνθης τόνισε ότι από αύριο θα ξεκινήσουν εργασίες για την αλλαγή στέγης και περιφράξεις.
Στο πλαίσιο προετοιμασίας του Δήμου για την καλοκαιρινή περίοδο τόνισε ότι φέτος θα υπάρχει μια ειδική ράμπα για τα ΑΜΕΑ, που θα διευκολύνει την πρόσβαση τους στην παράλια του Μυρωδάτου.

ΔΠΘ
Απάντηση του Δ.Π.Θ. στους Συλλόγους των εκπαιδευτικών

«Εδώ και δεκαετίες το εκπαιδευτικό και επιστημονικό προσωπικό διαφόρων Τμημάτων του ΔΠΘ έχει κατά καιρούς συνεργασθεί με τους συλλόγους και τους εκπαιδευτικούς του μειονοτικού προγράμματος σε ποικίλα πλαίσια και συγκυρίες που συνδέονται με την εκπαίδευση τόσο των μαθητών όσο και των εκπαιδευτικών της μειονότητας (επιμορφωτικά σεμινάρια, διδακτικές παρεμβάσεις, κ.ά.)» αναφέρει σε απάντηση του το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης στους συλλόγους εκπαιδευτικών Δασκάλων Μειονοτικών Σχολείων οι οποίοι σε επιστολή τους προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Κώστα Γαβρόγλου, όπου οι σύλλογοι όχι απλώς συνηγορούν με την απόφαση της Πολιτείας να αναθέσει την εκπαίδευση των μελλοντικών εκπαιδευτικών του μειονοτικού προγράμματος στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης (ΠΤΔΕ) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) αλλά ευχαριστούν για τη σχετική διευθέτηση.

Εκπαίδευση

Κάλεσμα του Διδασκαλικού Συλλόγου Ξάνθης προς νηπιαγωγούς

Ο Διδασκαλικός Σύλλογος Ξάνθης καλεί τις/τους νηπιαγωγούς που υπηρετούν σε νηπιαγωγεία που λειτουργούν σε αμιγώς μειονοτικούς οικισμούς, σε συνάντηση στα γραφεία του σήμερα το απόγευμα (19.00) για συζήτηση σχετικά με την πρόταση του Ι.Ε.Π. για «Πιλοτική παρέμβαση στα νηπιαγωγεία της Θράκης».

ΠΥ-Εθελοντισμός

Ο Πολιτιστικός και Αθλητικός Σύλλογος Πυροσβεστών Ν. Ξάνθης διοργανώνει φιλανθρωπικό ποδοσφαιρικό τουρνουά για να βοηθήσει τη μικρή Μαρία
Ο Πολιτιστικός και Αθλητικός Σύλλογος Πυροσβεστών Ν. Ξάνθης διοργανώνει φιλανθρωπικό ποδοσφαιρικό τουρνουά με σκοπό την οικονομική ενίσχυση της έφηβης Μαρίας Π. που αντιμετωπίζει εκ γενετής σοβαρό πρόβλημα με την καρδιά της και χρήζει άμεσης χειρουργικής επέμβασης.
Ομάδες που συμμετέχουν: ποδοσφαιρική ομάδα Π&Α συλλόγου πυροσβεστών Ν.Ξάνθης, παλαίμαχοι Ασπίδας Ξάνθης, παλαίμαχοι Βιστωνίδας Δ. Αβδήρων και παλαίμαχοι Ηρακλή Ζυγού. Ο αγώνας θα διεξαχθεί την Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017 και ώρα 15:30 στο ΔΑΚ Ξάνθης (γήπεδο Ασπίδας). Τιμή εισιτηρίου 1 ευρώ.

Σύλλογοι

«Τα κορίτσια των Αβδήρων» στο Μουσείο για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ξάνθης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου οργανώνει στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αβδήρων Φωτογραφική έκθεση με τίτλο «Τα κορίτσια των Αβδήρων» και θέμα τη ζωή των κοριτσιών στα αρχαία Άβδηρα όπως μας είναι γνωστή από παιχνίδια, ειδώλια, κοσμήματα και άλλα αντικείμενα.
Στους επισκέπτες θα διανεμηθεί το φυλλάδιο «Κουβεντούλες με τις αρχαίες Αβδηρίτισσες».Διάρκεια έκθεσης: 8 Μαρτίου – 8 Απριλίου 2017
Επίσης θα υπάρξει Στοχευμένη ξενάγηση σε αντικείμενα της παιδικής και εφηβικής ηλικίας των κοριτσιών που εκτίθενται στο μουσείο των Αβδήρων.Η ξενάγηση θα πραγματοποιηθεί τις Πέμπτες 16, 23 και 30 Μαρτίου και ώρα 11.00 -12.00.
Οργάνωση-επιμέλεια έκθεσης και ξενάγηση: Κωνσταντίνα Καλλιντζή, Προϊσταμένη της ΕΦΑ Ξάνθης.
Η Είσοδος είναι ελεύθερη

Πολιτισμός

Έφυγε ξαφνικά από τη ζωή ο Γιώργος Κωτούλας

Σε ανακοπή καρδιάς οφείλεται ο ξαφνικός θάνατος του ποιητή Γιώργου Κωτούλα, το απόγευμα του Σαββάτου.
Ο Γιώργος Κωτούλας είχε γεννηθεί πριν από 60 χρόνια στην Κοζάνη και από το 1982 ζούσε στην Ξάνθη, όπου εργαζόταν στη ΔΕΥΑΞ. Ήταν από τους πρωτεργάτες του Δικτύου Λόγου και Πράξης και είχε εμπνευστεί «το Μονοπάτι της Ζωής», όπου συνέβαλλε αποφασιστικά με την προσωπική του εργασία.

Το όνειρο ενός γελοίου» του Ντοστογιέφσκι, στο «Ανατολικά του Νέστου»

Το Θέατρο ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΤΟΥ ΝΕΣΤΟΥ φιλοξενεί το πιο αισιόδοξο έργο του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι: «Το όνειρο ενός γελοίου». Πρόκειται για έναν ονειρικό μονόλογο με τον Δημήτριο Βερύκιο επί σκηνής υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Τάκη Χρυσικάκου. Οι μοναδικές παραστάσεις θα δοθούν το Σάββατο 11 και την Κυριακή 12 Μαρτίου.

Η πτώση μιας δυναστείας

Οι εκδόσεις ΚΥΦΑΝΤΑ, ο Δικηγορικός Σύλλογος Ροδόπης και η Εταιρεία Παιδαγωγικών Επιστημών Κομοτηνής, διοργανώνουν παρουσίαση του βιβλίου «Χρυσή Εκδίκηση» της Έλενας Χουσνή, το Σάββατο 11 Μαρτίου 2017 και ώρα 19.00 στο χώρο του café-bar ΑΣΤΟΡΙΑ (Πλατεία Ειρήνης 20, Κομοτηνή).
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
Αναστασία Στεφίδου, δικηγόρος
Ελένη Χατζή, φιλόλογος
Τη συζήτηση θα συντονίσει η Δήμητρα Συμεωνίδου, δημοσιογράφος

Keywords
ειδήσεις, ΕΡΤ, νεα δημοκρατια, υπουργείο παιδείας, πεπ, υπαατ, κομοτηνη, ελλαδα, σερρες, νέα, σοσ, ξανθη, συριζα, ωφέλιμος, υπαρχει, αθηνα, αμεα, δπθ, σχολεια, πτδε, θεσσαλονικη, ΑΠΘ, αμιγώς, ηρακλης, οφείλεται, κοζανη, θεατρο, εταιρεία, κινηση στους δρομους, υπουργειο εσωτερικων, σταση εργασιας, ομαδα διας, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αλλαγη ωρας, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, σταυρος δημας, νεα κυβερνηση, πανο ηρακλη, Καλή Χρονιά, οφειλετες δημοσιου, υπουργειο δικαιοσυνης, η ημέρα της γης, θεμα εκθεσης 2012, αλλαγη ωρας 2012, τελος του κοσμου, νεος παπας, αλλαγη ωρας 2013, ανοιγμα σχολειων, ειρήνη παπαδοπούλου, ημερα της γυναικας, υπουργειο εργασιας, δημοκριτειο, ντοστογιεφσκι, ωφέλιμος, αμεα, δημοκρατια, δπθ, εργασια, θανατος, θεμα, οικονομια, ονειρο, παιχνιδια, πλαισιο, προγραμμα, πτηνα, υπουργείο παιδείας, φτωχεια, χηνες, ωρα, αμιγώς, ανθρωπινα δικαιωματα, αρχαια, αφορμη, βιβλιο, βρισκεται, δημητρα, γινονται, γραφεια, γρηγορης, διαστημα, δωσει, δικτυο, εγγραφες, ελενα, ευρω, υπαρχει, εκθεση, εκπαιδευση, ενημερωση, εξωστρεφεια, εσωτερικων, εταιρεία, εφορεια, ζωη, ιδια, θετικο, ομιλια, εκδοσεις, κυβερνηση, κλεοπατρα, κοσμηματα, λογο, μεχμετ, μιλτιαδης, ξεκινημα, ξενοδοχειο, ομαδα, οφείλεται, παρουσιαση, πεπ, περιφερειακο, πολιτεια, ροες, σαββατο, σεμιναρια, συζητηση, συντομα, σειρα, σοσ, συλλογοι, τιμη, τμημα, υπαατ, φεστιβαλ, φυλλαδιο, χρηστος, ιωαννης, κωνσταντινος, αγωνας, δημητρης, δικαιωματα, ειδη, ερωτησεις, υπουργειο, καρδια, κωνσταντινα, κωτουλας, κυριακη, ουστα, θεματα
Τυχαία Θέματα