Ειδήσεις ΕΡΤ Κομοτηνής 28-3-2017

10:52 28/3/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Μουφτεία

Ένα από τα μεγαλύτερα κομπολόγια του κόσμου

Ένα από τα μεγαλύτερα κομπολόγια του κόσμου με 999 κομμάτια, βρέθηκε στο πλαίσιο των εργασιών ανακαίνισης τους τεμένους Ταμπακχανέ στην Κομοτηνή, τα εγκαίνια του οποίου θα γίνουν αύριο στις 12 το μεσημέρι, όπου θα παρουσιασθεί και το τεράστιο κομπολόϊ.
Το τέμενος μετράει πάνω από 150 χρόνια και σύμφωνα με το Σοφολογιώτατο Μουφτή Κομοτηνής, Μέτζο Τζεμαλή, ο οποίος μίλησε στο σταθμό μας, πρόκειται για ένα από τα τρία μεγαλύτερα κομπολόγια του κόσμου

και έχει σχέση με τα 99 ονόματα, σύμφωνα με το Ισλάμ, του Θεού, το οποίο θα ανήκε σε κάποιον από τους Σούφι.
Το τέμενος θα λειτουργεί ως λατρευτικός χώρος των Μουσουλμάνων, ενώ παράλληλα θα λειτουργεί και ως Μουσείο, για όποιον ενδιαφέρεται να το δει, μαζί με το μεγαλύτερο κομπολόϊ του κόσμου.

Υγεία

Τέσσερις νέες δομές υγείας για τη Ξάνθη

Ένα νέο θεσμό είναι έτοιμη να εισαγάγει η κυβέρνηση στον χώρο της Υγείας με χρονικό ορίζοντα το προσεχές καλοκαίρι. Πρόκειται για τα Κέντρα Φροντίδας τα πρώτα 60 από τα οποία αναμένεται να λειτουργήσουν μέχρι το καλοκαίρι σε ολόκληρη την χώρα ενώ τέσσερα από αυτά θα λειτουργήσουν και στην Ξάνθη.
Τη συνεργασία των τοπικών δημοτικών αρχών για την εξεύρεση κτηρίων που θα στεγάσουν τα Κέντρα Φροντίδας που θέλει να δημιουργήσει η κυβέρνηση στο νομό Ξάνθης ζήτησε ο γραμματέας της νομαρχιακής οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ για την Ξάνθη, Γιώργος Χατζηθεοδώρου, τονίζοντας ότι οι δομές αυτές θα έχουν αρχίσει να εγκαινιάζονται μέχρι τον προσεχή Ιούνιο, αναβαθμίζοντας ανάλογα την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των πολιτών.

Πρωτογενής Τομέας

Αναγραφή χώρας προέλευσης για γάλα και κρέας-Άμεση πληρωμή παραγωγών

Αναρτήθηκε για διαβούλευση ( νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τίτλο: «Διακίνηση και εμπορία νωπών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων και άλλες διατάξεις».

Με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου ο έμπορος είναι υποχρεωμένος να εξοφλήσει στον παραγωγό νωπών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων το αντίστοιχο τιμολόγιο σε διάστημα όχι μεγαλύτερο των 60 ημερών. Σε αντίθετη περίπτωση επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 30% της αξίας του τιμολογίου.

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση: «Η διάταξη αυτή στοχεύει να αποκαταστήσει τη δίκαιη ισορροπία μεταξύ παραγωγών και μεταπωλητών, εξαλείφοντας τα φαινόμενα της αδικαιολόγητης και προδήλως καταχρηστικής επιβολής όρων που ευνοούν το φαινόμενο πολύμηνων καθυστερήσεων στις πληρωμές των νωπών και ευαλλοίωτων προϊόντων της αγροδιατροφικής αλυσίδας».
Επίσης με το νομοσχέδιο αυτό ρυθμίζονται θέματα που αφορούν την υποχρεωτική αναγραφή προέλευσης στο γάλα και το κρέας.
Ειδικότερα θεσπίζονται μέτρα ελέγχου για τη διαφάνεια της αγοράς και την αντιμετώπιση των Ελληνοποιήσεων με σκοπό την προστασία της εγχώριας πρωτογενούς παραγωγής.
Τέλος για το κρέας προβλέπονται έλεγχοι σε όλη τη χώρα για την εφαρμογή της υποχρεωτικής αναγραφής της χώρας προέλευσης στα εμπορικά έγγραφα και σε κάθε μορφής σήμανσης των προϊόντων των επιχειρήσεων/εκμεταλλεύσεων που διακινούν κρέας.

Πράσινο φως για τα «Πολυλειτουργικά Αγροκτήματα»
δίνει το ΥΠΑΑΤ

Την προώθηση Κοινής Υπουργικής Απόφασης με την οποία ορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη δημιουργία, λειτουργία και πιστοποίηση ενός «Πολυλειτουργικού Αγροκτήματος» ανακοίνωσε μιλώντας στην Αμφίκλεια, σε σχετικό Συνέδριο που οργάνωσαν ο Δήμος Αμφίκλειας – Ελάτειας και η Αναπτυξιακή Εταιρία Στερεάς Ελλάδας, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου.
Συγκεκριμένα το ΥΠΑΑΤ προχώρησε στη σύνταξη σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης η οποία κατοχυρώνει και ρυθμίζει τις λεπτομέρειες του θεσμικού πλαισίου των πολυλειτουργικών αγροκτημάτων.
Πρόκειται για αγροτικές εκμεταλλεύσεις που διαθέτουν καλλιεργήσιμη έκταση, φυτικό ή ζωικό κεφάλαιο και χώρο εστίασης, δυνατότητα εκπαίδευσης ή επίδειξης και παρακολούθησης της παραγωγικής διαδικασίας και της οικοτεχνικής μεταποίησης, με έμφαση στις τοπικές παραγωγικές δυνατότητες κάθε περιοχής.

Κόμματα

Σύμπραξη δημόσιου ιδιωτικού

Την πρόταση Σύμπραξης Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα στο χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης κατέθεσε σε Νομικό Συνέδριο στην Κύπρο ο επισκ. Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, πρώην Υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης.
Ενδιαφέρον για την πρόταση έδειξε μελετητική ομάδα του Ελληνικού ΣΕΒ που ασχολείται με έξυπνες λύσεις για την Ελληνική πραγματική Οικονομία. Το επόμενο διάστημα προγραμματίζεται σχετική ημερίδα να διοργανωθεί και στην Κομοτηνή.

ΔΠΘ
Μετά την ληστεία φοιτητή οι φοιτητές ζητούν βελτίωση της φύλαξης στις Εστίες των Κιμμερίων

Παρέμβαση με ανακοίνωσή της κάνει η Επιτροπή Αγώνα Οικοτρόφων Φοιτητών της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης, μετά το περιστατικό της ληστείας σε βάρος 20χρονου φοιτητή, που σημειώθηκε στις Εστίες των Κιμμερίων, ζητώντας βελτίωση της φύλαξης.
Ωστόσο εξιχνιάσθηκε, ύστερα από τις έρευνες των αστυνομικών του Τμήματος Ασφάλειας Ξάνθης, η ληστεία σε βάρος 20χρονου φοιτητή. Σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος δύο (2) ημεδαπών, ηλικίας 32 και 22 ετών, για ληστεία και παράνομη κατακράτηση.

Εκπαίδευση

Για τα προβλήματα στον χώρο της εκπαίδευσης εγκαλεί την κυβέρνηση η ΝΟΔΕ Ξάνθης

Ανακοίνωση με την οποία αναφέρεται στα προβλήματα που υπάρχουν στον χώρο της εκπαίδευσης εξέδωσε η ΝΟΔΕ της ΝΔ Ξάνθης καλώντας την κυβέρνηση να ανταποκριθεί άμεσα και να τα επιλύσει πριν δημιουργηθούν δυσλειτουργίες στο εκπαιδευτικό έργο των σχολικών μονάδων της χώρας.

Εργασιακά

Εξελίξεις στις Εργασιακές Σχέσεις και την Κοινωνική Ασφάλιση

H ΑΔΕΔΥ, το Νομαρχιακό τμήμα Ξάνθης της ΑΔΕΔΥ, και το Κοινωνικό Πολύκεντρο διοργανώνουν σήμερα στις 6 μ.μ. εκδήλωση με θέμα:
«Εξελίξεις στις Εργασιακές Σχέσεις και την Κοινωνική Ασφάλιση»
Στην εκδήλωση που θα λάβει χώρα στο αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης, θα παρουσιαστούν οι τρέχουσες εξελίξεις στις εργασιακές σχέσεις και στην κοινωνική ασφάλιση από τον καθηγητή του Πάντειου Πανεπιστημίου Γιάννη Κουζή και τον Dr Μενέλαο Θεοδωρουλάκη.
– Ο προεδρεύων της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ Γιάννης Πάϊδας και τα μέλη της, Μπάμπης Λυμπεράς και Γιάνης Μετόκης, θα αναπτύξουν τις θέσεις της ΑΔΕΔΥ για τις σχετικές εξελίξεις στο δημόσιο τομέα και τις προοπτικές του κοινωνικού κράτους και των δικαιωμάτων των εργαζόμενων σε περίοδο δημοσιονομικων περιορισμών και περιστολής των σχετικών δικαιωμάτων.
Θα ακολουθήσουν τοποθετήσεις των συμμετεχόντων και σχετική συζήτηση.

Συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜ-Θ

Συνεδριάζει αύριο στις 18:30 μ.μ.το Περιφερειακό Συμβούλιο της ΑΜ-Θ.
Τα θέματα που θα συζητηθούν αφορούν Ευρωπαϊκά προγράμματα, Συμβάσεις, Οικονομικά και Διοικητικά θέματα.
Η συνεδρίαση θα λάβει χώρα στην αίθουσα συνεδριάσεων «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ» της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης (Διοικητήριο) 1ος όροφος, Λεωφ. Δημοκρατίας 1, Κομοτηνή
Συνεργασία σχολείου-οικογένειας: μια πολύτιμη σχέση
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Διδασκαλικού Συλλόγου Ξάνθης διοργανώνει εκδήλωση με θέμα:
«Συνεργασία σχολείου-οικογένειας: μια πολύτιμη σχέση»
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 6:30 μ.μ. στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης (Καπναποθήκη Π) με ομιλήτρια:
την Διούδη Παγώνα, Ψυχολόγος υγείας Msc, Επιστ. Υπεύθυνη Κέντρου Πρόληψης και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ν. Ξάνθης «ΕΚΦΡΑΣΗ».

Σύλλογοι

Επιστημονική Ημερίδα

Επιστημονική Ημερίδα Ποντιακού Πολιτισμού, με τρεις άξονες: χορός-ενδυμασία-μουσική θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 7 Μαϊου από τον Σύλλογο Ποντίων ο Εύξεινος Πόντος σε συνδιοργάνωση με την ΔΕΚΚΕΠΑΚ Κομοτηνής, στο πλαίσιο των Ελευθερίων Θράκης.. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της 7ης Μαΐου στο αμφιθέατρο του Μουσικού Σχολείου Κομοτηνής.

Πολιτισμός

Έκθεση Ζωγραφικής – Αγιογραφίας του Στράτου Ιωαννίδη

Έκθεση Ζωγραφικής – Αγιογραφίας του Στράτου Ιωανίδη θα πραγματοποιηθεί στο αίθριο του μουσείου από τις 27 Μαρτίου εώς τις 9 Απριλίου. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν αύριο στις 20:00. Είναι η πρώτη ατομική έκθεση του Αλεξανδρουπολίτη καλλιτέχνη Στράτου Ιωαννίδη, η οποία θα έχει θέμα «Βήματα στον Έβρο».

Keywords
Τυχαία Θέματα