Ειδήσεις ΕΡΤ Κομοτηνής 28-11-2017

10:21 28/11/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

ΔΠΘ

Εκ νέου έκκληση του Πρύτανη για λύση της κατάληψης στο ΔΠΘ

Συνεχίζεται για 10η μέρα η κατάληψη στο κτίριο Διοίκησης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου στην πανεπιστημιούπολη Κομοτηνής.
Εκ νέου έκκληση απηύθυνε μιλώντας στην περιφερειακή Ραδιοεφημερίδα της ΕΡΤ ΑΜ-Θ, ο πρύτανης του ΔΠΘ, Σταύρος Τουλουπίδης, να λυθεί η κατάληψη, καθώς συσσωρεύονται ζητήματα ζωτικής λειτουργίας του πανεπιστημίου, για το

εκπαιδευτικό του έργο, αλλά και για την εξωστρέφεια του.

Ο κ. Τουλουπίδης σε επικοινωνία που είχε με τον αρμόδιο υπουργό Παιδείας, τον διαβεβαίωσε πως έχουν εξασφαλισθεί τα χρήματα, ωστόσο δεν μπορεί να δρομολογηθεί λύση, λόγω της κατάληψης και του ΙΝΕΔΙΒΙΜ από τους φοιτητές.
Στην κατάληψη έχει προστεθεί από χθες και η Σχολή Αρχιτεκτόνων της Ξάνθης, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τη μεταφορά τους στα Προκάτ. Η μεταφορά ωστόσο έχει δρομολογηθεί και θα γίνει, υπογράμμισε ο κ. Τουλουπίδης.

Εκπαίδευση

Η κατάληψη στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ δυσχεραίνει και τη λειτουργία των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας

Με προβλήματα και κενά εκπαιδευτικών ξεκίνησαν και τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, καθώς μέχρι στιγμής δεν έχουν στελεχωθεί από τον αριθμό των προβλεπόμενων εκπαιδευτικών, αλλά και συμβούλων.
Αυτή τη στιγμή στην Κομοτηνή τα μαθήματα των δύο επιπέδων τα έχουν αναλάβει η Δ/ντρια του Σχολείου, Μαρία Τσαούση και η Υποδιεθύντρια, Ελένη Μαχαιρά, δίνοντας έμφαση κυρίως στο δεύτερο επίπεδο.
Μιλώντας η κ. Τσαούση στην ΕΡΤ δήλωσε αισιόδοξη πως το θέμα θα λυθεί, καθώς έχει να κάνει με την κατάληψη του ΙΝΕΔΙΒΙΜ από τους φοιτητές και όχι από ολιγωρία της πολιτείας, η οποία φέτος φάνηκε έτοιμη όσο καμμία άλλη χρονιά.
Πάντως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κίνδυνος να χάσουν τη χρονιά τους οι μαθητές που φοιτούν στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας.

Κοινωνία

Ο Συνήγορος του Πολίτη στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη

Επίσκεψη στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης πραγµατοποιεί µέχρι την Παρασκευή 1/12, ο Συνήγορος του Πολίτη, Ανδρέας Ποττάκης, συνοδευόµενος από διευρυµένο κλιµάκιο στελεχών της Ανεξάρτητης Αρχής.
Ο Συνήγορος θα συναντηθεί µε εκπροσώπους φορέων της περιοχής και θα ενηµερωθεί για µια σειρά από θέµατα που απασχολούν τους πολίτες όπως προκύπτει από τις αναφορές τους στην Ανεξάρτητη Αρχή.
Στελέχη της Ανεξάρτητης Αρχής θα επισκεφθούν τις όλες Περιφερειακές Ενότητες, όπου θα πραγµατοποιήσουν συσκέψεις, συναντήσεις εργασίας και αυτοψίες σε χώρους µε ιδιαίτερο ενδιαφέρον από πλευράς ανθρώπινων δικαιωµάτων, δικαιωµάτων του παιδιού, δηµόσιας διοίκησης, προστασίας του περιβάλλοντος κλπ.
Πρόκειται για την τέταρτη Περιφέρεια που επισκέπτεται φέτος ο Συνήγορος του Πολίτη µετά το Βόρειο Αιγαίο, την Ήπειρο και την Κεντρική Μακεδονία.
Ο πρώτος αυτός κύκλος επισκέψεων στις Περιφέρειες θα ολοκληρωθεί στα τέλη του 2018, καθώς ο Συνήγορος θα συµπληρώνει τα 20 χρόνια λειτουργίας του.

Πρωτογενής Τομέας

Παράταση ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων για τις δράσεις μεταποίησης 4.2.1 και 4.2.2 του ΠΑΑ 2014 – 2020

Το ΥΠΑΑΤ γνωστοποιεί ότι παρατείνονται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου οι προθεσμίες της ηλεκτρονικής υποβολής των φακέλων υποψηφιότητας στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) των δράσεων 4.2.1 και 4.2.2 του Υπομέτρου 4.2 «Στήριξη για επενδύσεις στη μεταποίηση, εμπορία ή και ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020.

Eκκλησία

Συνάντηση των Μητροπολιτών της Θράκης με τον υπουργό Παιδείας κ. Γαβρόγλου

Την περασμένη Παρασκευή 24 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε στήν Αθήνα, συνάντηση όλων των Μητροπολιτών της Θράκης μέ τόν υπουργό Παιδείας Έρευνας καί Θρησκευμάτων κ. Κωνσταντίνο Γαβρόγλου όπου συζητήθηκαν τόσο θέματα εθνικής σημασίας όσο καί άμεσου ενδιαφέροντος γιά τήν Θράκη.
Συγκεκριμένα οι Μητροπολίτες έθεσαν το δημογραφικό ζήτημα, το μάθημα των Θρησκευτικών, για το οποίο ζήτησαν να παραμείνει η διδασκαλία του μαθήματος υποχρωτική και να έχει ορθόδοξο προσανατολισμό.
Ο κ. Γαβρόγλου ανέφερε για το συγκεκριμένο θέμα πως
η διδασκαλία εφαρμόζεται πιλοτικά γιά τό τρέχον σχολικό έτος.
Γιά τό θέμα της Σαρίας, οι τρεις Μητροπολίτες της Θράκης μετέφεραν στον κ. Γαβρόγλου την κοινή τους θέση γιά τήν διατήρησή της –Σαρίας- όχι ως υποχρέωση αλλά ως ελεύθερη επιλογή, διατηρώντας από τήν μία τήν δικαιοδοσία του εκάστοτε Μουφτή αλλά καί εξασφαλίζοντας τήν δυνατότητα προσφυγής των Μουσουλμάνων στά αρμόδια δικαστικά όργανα, προκειμένου ελέγχονται καί τυχόν παραβιάσεις του Συντάγματος.

Αυτοδιοίκηση

Μειώνονται τα δημοτικά τέλη στο Δήμο Ξάνθης

Σε δραστικές μειώσεις που φτάνουν και το 50% των Δημοτικών τελών προχωρά για το 2018 ο Δήμος Ξάνθης.
Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου, προτεραιότητα του δήμου αποτελεί η ενίσχυση και προστασία της οικογένειας, των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, καθώς και των επαγγελματιών.

Συνδικαλιστικά

Στις 4 Δεκεμβρίου εκλέγει νέα Γραμματεία η ΑΔΕΔΥ Ξάνθης
Μετά από σχετικό αίτημα σωματείων που ανήκουν στην ΑΔΕΔΥ, οι εκλογές για την Εκτελεστική Γραμματεία του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ θα γίνουν τελικά τη Δευτέρα 4/12/2017. Τα σωματεία που ανήκουν στην ΑΔΕΔΥ καλούνται να κοινοποιήσουν στην Εκτελεστική Γραμματεία τους καταλόγους των αντιπροσώπων που έχουν εκλεγεί την Τρίτη 28/11 στα γραφεία της ΕΛΜΕ Ξάνθης από τις 6:30 έως τις 8:30μμ.

Επαγγελματίες-Αλληλεγγύη

Παράταση προσφοράς, λόγω μεγάλης ανταπόκρισης για το μικρόΧρήστο
Λόγω της πολύ μεγάλης συμμετοχής των επαγγελματιών και των καταναλωτών στην πρωτοβουλία της ΟΕΒΕΣ Ροδόπης, για την συγκέντρωση χρημάτων για τον μικρό Χρήστο αποφασίστηκε, σε συνεννόηση με την οικογένεια του, η παράταση της παραμονής των κουμπαράδων στα καταστήματα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2017. Ευχαριστούμε τους πολίτες – καταναλωτές και τους επαγγελματίες για την συγκινητική προσφορά τους.

Κινήματα

Παζάρι Χωρίς Μεσάζοντες την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου στην Ξάνθη

Η Κίνηση Ενεργών Πολιτών Ξάνθης και Ομάδα Δράσης Ξάνθης Χωρίς Μεσάζοντες προχωρά σε νέα προώθηση προϊόντων το πρωί (09.00) της Κυριακής 3 Δεκεμβρίου, στον περιφραγμένο χώρο απέναντι από το 7ο δημοτικό σχολείο (δίπλα στο γήπεδο του Α.Ο.Ξ.). Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δουν και να παραγγέλλουν τα προϊόντα από την ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected] η στα τηλ. παραγγελιών 6998166416
και 6949208482.

Νεολαία

Πρόσκληση σε Δημόσια Διαβούλευση με τον Γενικό Γραμματέα Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς

Η Γενική Γραμματεία Διά Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς (Γ.Γ.Δ.Β.Μ.Ν.Γ.) σε συνεργασία με το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Κομοτηνής και το Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης/Εθνική Μονάδα Συντονισμού Erasmus+ για τον τομέα Νεολαία – Eurodesk Ελλάδας και με την υποστήριξη του Δήμου Κομοτηνής, διοργανώνουν ανοιχτή εκδήλωση με σκοπό τη διαβούλευση πάνω στο προσχέδιο του «Νεολαία ’17-‘27» Πλαίσιο Στρατηγικής και Δράσεων για την Ενδυνάμωση των Νέων.
Η εκδήλωση θα λάβει χώρα αύριο στις 5 το απόγευμα στο Ξενοδοχείο Χρήστος και Εϋη και διεξάγεται στο πλαίσιο των περιφερειακών, διά ζώσης, διαβουλεύσεων που διοργανώνονται από τη Γενική Γραμματεία Διά Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς σε συνεργασία με δήμους και τοπικές οργανώσεις νέων.
Παρών στην εκδήλωση θα είναι ο Γενικός Γραμματέας Διά Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς, Παυσανίας Παπαγεωργίου.

Σύλλογοι
Γεγονός η πρώτη γιορτή τσίπουρου στον Ίασμο

Την πρώτη γιορτή τσίπουρου διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ιάσμου, στις 9-10 Δεκεμβρίου στον Ίασμο, μια περιοχή με μακρά παράδοση την καλλιέργεια της αμπέλου και της παραγωγής τσίπουρου.

Το Διημερο πρόγραμμα περιλαμβάνει, ημερίδα για την διαδικασία της παραγωγής τσίπουρου, αναπαράσταση απόσταξης τσίπουρου και εμφάνιση πολλών μουσικών σχημάτων σε συνδυασμό με τοπικά εδέσματα.

Πολιτισμός

Θίασος Σκιών «Τα παραμύθια του Καραγκιόζη»

Ο Θίασος Σκιών «Τα παραμύθια του Καραγκιόζη» παρουσιάζει τη χριστουγεννιάτικη παράσταση θεάτρου σκιών «Τα Κάλαντα του Καραγκιόζη» στην Ξάνθη, την ερχόμενη Κυριακή 03 Δεκεμβρίου στις 17:30 στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Ξάνθη.
Αθλητική Ενημέρωση

Πανεπιστημιακό Πρωτάθλημα Καλαθοσφαίρισης Ανδρών & Γυναικών και το Πανεπιστημιακό Πρωτάθλημα Πάλης Γυναικών

Ξεκίνησε από χθες και θα ολοκληρωθεί αύριο το Πανεπιστημιακό Πρωτάθλημα Καλαθοσφαίρισης Ανδρών Γυναικών και το Πανεπιστημιακό Πρωτάθλημα Πάλης Γυναικών, που διοργανώνει το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.
Η διοργάνωση τελεί υπό την Αιγίδα του Δήμου Κομοτηνής και με την απόλυτη υποστήριξη του διδακτικού προσωπικού και των φοιτητών της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

Keywords
ειδήσεις, ΕΡΤ, σχολεία δεύτερης ευκαιρίας, λύση, δπθ, σχολεια, κομοτηνη, αιγαιο, παα, υπαατ, αθηνα, συγκεκριμένο, νέα, ΑΔΕΔΥ, εκλογες, ελμε, προσφορες, ηλεκτρονική, τηλ, europe, ελλαδα, διημερο, εμφάνιση, ξανθη, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, αποτελεσματα περιφερειακων εκλογων, σταση εργασιας, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, σχεδιο αθηνα, εκλογες 2014, δημος ξανθης, χωρις μεσαζοντες, ελενη, καλαντα, δημοκριτειο, σχολεία δεύτερης ευκαιρίας, ηλεκτρονική, το θεμα, δπθ, θεμα, θιασος, θρακη, πλαισιο, προγραμμα, γινει, γηπεδο, γραφεια, δευτερο, δευτερα, διευθυνση, δυνατοτητα, δημος, διημερο, υπαρχει, ελμε, εμφάνιση, εξωστρεφεια, επικοινωνια, επενδυσεις, ετος, ιδρυμα, κινηση, κυκλος, κτιριο, λειτουργια, λύση, μακεδονια, μικρο, μαρια, νεολαια, ξενοδοχειο, ομαδα, οικογενεια, παα, παραμυθια, προβληματα, προκατ, πρυτανης, πρωι, συγκεκριμένο, σειρα, συγκεντρωση, σχολειο, τηλ, τριτη, υπαατ, χρηστος, δημοτικα, εμφαση, ετοιμη, europe, γιορτη, ηπειρο, χωρα, ιδιαιτερο, κυριακη, οργανα, θεματα
Τυχαία Θέματα