Ειδήσεις ΕΡΤ Κομοτηνής 11-07-2017

11:42 11/7/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Απλοποιείται περαιτέρω η διαδικασία για τα προϊόντα οικοτεχνίας

Υπογράφηκε από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλη Αποστόλου τροποποίηση της απόφασης που αφορά την οικοτεχνία.
Με την νέα απόφαση απλοποιείται η διαδικασία αίτησης των αγροτών στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Οικοτεχνίας (ΚΗΜΟ). Για διευκόλυνση των αιτούντων αγροτών, το ΚΗΜΟ και το Μητρώο καταχώρισης Γαλακτοκομικών προϊόντων ιδιοπαραγωγής που διαχειρίζονται από τις ΔΑΟΚ (Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειών),

ενοποιούνται σε ένα μητρώο και στο οποίο καταγράφονται τα γαλακτοκομικά προϊόντα ιδιοπαραγωγής των αγροτών καθώς και τα προϊόντα φυτικής προέλευσης οικοτεχνίας.

Σύσκεψη του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για Νιτρορύπανση και Σχέδια Βελτίωσης
Με πρωτοβουλία του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βασίλη Kόκκαλη, πραγματοποιήθηκε διευρυμένη σύσκεψη στο ΥΠΑΑΤ με βασικά θέματα συζήτησης τη «Μείωση της ρύπανσης του νερού από γεωργική δραστηριότητα», τη «Στήριξη για επενδύσεις σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις» και «Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στη χρήση Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειες, καθώς και στην προστασία του περιβάλλοντος» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης –ΠΑΑ- 2014-2020.
Στο πλαίσιο της ενημέρωσης για τη νιτρορύπανση διερευνήθηκαν εκτενώς οι δυνατότητες ένταξης νέων επιλέξιμων καλλιεργειών στη δράση μετά το 2018, με στόχο την καθολική χωρική αποτύπωση των ευπρόσβλητων από τη νιτρορύπανση περιοχών.
Αναμένεται σύντομα η προκήρυξη της δράσης.
Ακολούθησε συζήτηση για τα Σχέδια Βελτίωσης, η οποία και επικεντρώθηκε στα κριτήρια επιλογής ένταξης των υποψηφίων στα δύο υπομέτρα.
Ο κ. Κόκκαλης δήλωσε ότι στην τροποποίηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, που υποβλήθηκε πρόσφατα προς έγκριση στην Ε.Ε., έχουν ήδη αλλάξει οι αρχές κριτηρίων επιλογής για το Υπομέτρο 4.1.3 που αφορά στο «net metering» στη βάση των σχετικών αιτημάτων των παραγωγών.

Συνάντηση του Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής με την Κινεζική Πρεσβεία στην Αθήνα

Συνάντηση με αντιπροσωπεία από την Κινεζική Πρεσβεία στην Αθήνα, είχε ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Χαράλαμπος Κασίμης.
Οι δύο πλευρές συζήτησαν θέματα σχετικά με την ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών σε ότι αφορά στο διμερές εμπόριο αγροτικών προϊόντων, τροφίμων και ποτών.
Η κινεζική πλευρά εξέφρασε έντονο ενδιαφέρον για τα Ελληνικά αγροτικά προϊόντα και την εισαγωγή τους στην Κίνα.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Κασίμης ζήτησε από την κινεζική πλευρά περαιτέρω διευκρινήσεις σχετικά με το νέο πιστοποιητικό για εξαγωγή στην Κίνα τροφίμων και ποτών χαμηλής επικινδυνότητας.

Οι δεκαεννιά νέες άδειες φύτευσης αμπελιών στην Ξάνθη

Τις τελικές βαθμολογίες των αιτήσεων για νέες άδειες φύτευσης οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου βάσει των σχετικών κοινοτικών κανονισμών, εξέδωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με τη διαδικασία των ενστάσεων να έχει ήδη ανοίξει και να τρέχει ως τις 14 Ιουλίου.
Όσοι από τους αιτούντες επιθυμούν να υποβάλλουν ένσταση επί της βαθμολογίας, μπορούν να το κάνουν ως τις 14 Ιουλίου στη Δ.Α.Ο.Κ. της Περιφερειακής Ενότητάς τους.

ΣΔΟΕ

Παραβάσεις σε πρατήρια υγρών καυσίμων στην Ξάνθη βεβαιώσαν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί

Δύο παραβάσεις σε πρατήρια στην Ξάνθη διαπίστωσαν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί που βρέθηκαν στην περιοχή κατόπιν καταγγελιών του σωματείου βενζινοπωλών και αναμένεται να δοθούν στην δημοσιότητα προς προστασία των καταναλωτών. Παραβάσεις που σίγουρα πλήττουν τον κλάδο και μάλιστα σε μια περίοδο όπου οι τζίροι καταγράφουν πτώση λόγω του αθέμιτου συναγωνισμού από την γειτονική Βουλγαρία.

Αυτοδιοίκηση

Συνάντηση του Περιφερειάρχη ΑΜΘ με τον Πρέσβη της Τουρκίας στην Αθήνα

Συνάντηση είχε στο γραφείο του στην Κομοτηνή ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Χρήστος Μέτιος με τον Πρέσβη της Τουρκίας στην Αθήνα, Γιασάρ Χαλήτ Τσεβίκ.
Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι σχέσεις και η συνεργασία ανάμεσα στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ με τις τουρκικές επαρχίες, και ιδιαίτερα με την όμορη επαρχία Αδριανούπολης, σε μια σειρά από θέματα, όπως τουρισμός, επιχειρηματικότητα, ειδικά με το πρόγραμμα Δρόμοι του Μεταξιού, καθώς επίσης αντιμετώπιση ζωονόσων και καταπολέμηση κουνουπιών.

Πρόβλημα υδροδότησης της παραλιακής ζώνης του δήμου Κομοτηναίων

Σοβαρό πρόβλημα με την υδροδότηση της παραλιακής ζώνης του Δήμου Κομοτηναίων, επισημαίνει η επικεφαλής της Παράταξης ΠΟΛΗ-τική Ανατροπή, Ελένη Λαφτσή.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε, το χρόνιο πρόβλημα της υδροδότησης των οικισμών της παραλιακής ζώνης,- σύμφωνα με τα λεγόμενα του προέδρου της ΔΕΥΑΚ-αναμενόταν να λυθεί με τη νέα γεώτρηση στην περιοχή της Πόρπης.
Τελικά αποδείχτηκε ότι αντί να αντιμετωπιστεί ,συνεχίζει να υφίσταται, αποδεικνύοντας την ανετοιμότητα του Δήμου να υποστηρίξει στοιχειωδώς την περιοχή Αρωγής-Φαναρίου, που αποτελεί πλέον έναν αξιοσημείωτο πόλο έλξης τουριστών από τις γειτονικές χώρες.
«Ενα σοβαρό θέμα υποδομών για μια περιοχή του Δήμου Κομοτηνής με κομβική σημασία, με πόση προχειρότητα μπορεί να αντιμετωπίζεται από τους ιθύνοντες;», καταλήγει η ανακοίνωση της κ. Λαφτσή.

Aρχαιολογία

Ο αγωγός TAP έφερε στο φως νέους αρχαιολογικούς θησαυρούς

Οι εργασίες κατασκευής του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (ΤΑΡ) έφεραν στο φως πολύτιμες μαρτυρίες του παρελθόντος. Σύμφωνα με την υπεύθυνη αρχαιολόγο κα Μαρίνα Τασακλάκη, ένας νέος αρχαιολογικός χώρος ήρθε στο φως στο Αρσάκειο της Ροδόπης.
«Στο πλαίσιο των εργασιών διάνοιξης της τάφρου για την τοποθέτηση του αγωγού στην περιοχή του Αρσακείου τον Φεβρουάριο του 2017 εντοπίστηκαν αρχικά τμήματα πίθων, οστά και ίχνη καύσης», δηλώνει στην ΕΡΤ Κομοτηνής η κα Τασακλάκη και σημειώνει ότι ακολούθησε ανασκαφική διερεύνηση, η οποία έφερε στο φως : – τάφους και ένα επίμηκες μονόχωρο ορθογώνιο κτίριο, έναν κεραμικό κλίβανο, ένα πηγάδι και μια κυκλική κατασκευή.

ΑΜΕΑ
Εκτός λειτουργίας το seatrack

Εκτός λειτουργίας προσωρινά, για την υλοποίηση εργασιών που θα διασφαλίζουν το σωστό τρόπο λειτουργίας του, ο μηχανισμός seatrack που τοποθετήθηκε στην παραλία «Ιουλία» στο Φανάρι για την εξυπηρέτηση των ΑμεΑ. « Ζητάμε την κατανόηση και υπομονή των συναδέλφων ΑμεΑ και των οικογενειών τους για την λειτουργία seatrack». αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Περιφερειακό Σωματείο και σημειώνει «O Δήμος Κομοτηνής και το Σωματείο ΑμεΑ Π.Ε Ροδόπης βρίσκονται στο τελικό στάδιο διαμόρφωσης πλαισίου για την ασφαλή και αξιοπρεπή χρήση του μηχανήματος αλλά και του περιβάλλοντα χώρου για τα άτομα με αναπηρία .Μετά από συμφωνία με τον Δήμαρχο Γ Πετρίδη ο μηχανισμός θα λειτουργεί και τον Σεπτέμβριο».

Περιβάλλον-Οικολογία
Τραυματισμένη καρέτα – καρέτα

Μια τραυματισμένη θαλάσσια χελώνα κινητοποίησε για μια ακόμη φορά την εθελόντρια μέλος της Οικολογικής Ομάδας Ροδόπης κα Ξανθίππη Παρασκευά, αλλά και αρκετούς άλλους συνεργάτες της. Η χελώνα βρέθηκε προχθές στην παραλία του Πλατανίτη από ευαισθητοποιημένους κατοίκους της περιοχής, χτυπημένη στο κεφάλι, μάλλον από προπέλα . Αμέσως ειδοποιήθηκε το Λιμεναρχείο Μαρώνειας και η Οικολογική Ομάδα Ροδόπης. Το τραυματισμένο ζώο, ενός μέτρου και πενήντα σχεδόν κιλών, βρίσκεται σήμερα ζωντανό στην Κτηνιατρική Σχολή Θεσσαλονίκης, όπου λαμβάνει κατάλληλη φροντίδα δείχνοντας πως έχει διαφύγει τον κίνδυνο.

Πολιτισμός

Aqua aerobic και συναυλία

Με μαθήματα και παιχνίδια στη θάλασσα με την Κική Συνοδινού συνεχίζονται αύριο στην παραλία της Αρωγής οι πολιτιστικές εκδηλώσεις του δήμου Κομοτηνής στην παραλιακή ζώνη. Την Τετάρτη 12 Ιουλίου, 9 μ.μ. στο λιμάνι Φαναρίου θα παρουσιαστεί συναυλία Ελληνικής μουσικής.
Παίζουν: Νίκος Βερβερίδης, Λάζαρος Κεραμέας, Γιώργος Καρανίκας, Μαίρη Μπαχτιάρογλου (τραγούδι) και Βλαδίμηρος Καντανίδης (τύμπανα).

Αστυνομικό Δελτίο

Συνελήφθη 35χρονος για βιασμό 19 χρονης ανιψιά του

Έναν 35χρονος Ρομά στην Ξάνθη, κατήγγειλε στην Αστυνομία την περασμένη Παρασκευή η 19 χρονη ανιψιά του ότι τη βίαζε.
Ο άνδρας συνελήφθη άμεσα από τις αστυνομικές αρχές στην Ξάνθη.
Το Σάββατο απολογήθηκε ενώπιον της ανακρίτριας, στο δικαστικό μέγαρο Ξάνθης, όπου και ομολόγησε ότι βίαζε την 19χρονη ανιψιά του .
Η κράτησή του συνεχίζεται μέχρι να απολογηθεί εκ νέου, μετά την προθεσμία που ζήτησε και πήρε για την επόμενη Τετάρτη .

Νεκρός ανασύρθηκε 79χρονος στη Μέση Νομού Ροδόπης
Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε το απόγευμα της Δευτέρας από τη θαλάσσια περιοχή της παραλίας Μέσης Νομού Ροδόπης ένας 79χρονος.Ο άτυχος άνδρας διακομίστηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.
Από το Β’ Λιμενικό Τμήμα Πόρτο Λάγους του Κεντρικού Λιμεναρχείου Αλεξανδρούπολης που διενεργεί την προανάκριση παραγγέλθηκε η διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Θράκης.

Keywords
Τυχαία Θέματα