Ειδήσεις από την ΕΡΤ Καβάλας

09:29 27/9/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Δελτίο τοπικών ειδήσεων

** Μετά από μεγάλες προσπάθειες του Δήμου Θάσου έχει αποκατασταθεί πλήρως η κυκλοφορία στο νησί, όπως το διαβεβαίωσε με δηλώσεις του στην ΕΡΤ ο δήμαρχος Κώστας Χατζηεμμανουήλ.
Μεγάλα προβλήματα στη Θάσο προκάλεσε η σφοδρή βροχόπτωση της Δευτέρας κυρίως στον Πρίνο και το Καζαβήτι όπου πλημμύρισαν σπίτια και καταστήματα, ενώ φερτές ύλες μεταφέρθηκαν σε αρκετά σημεία του οδικού δικτύου στο δυτικό τμήμα του νομού.
Εξάλλου στο μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα στο Καζαβήτι εγκλωβίστηκαν πιστοί που βρισκόντουσαν

εκεί για αγρυπνία. Οι πλημμύρες έπληξαν και πολλά μελίσσια.

** Παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου ξεκινούν αύριος τις 9 το πρωί στην Καβάλα (στο ξενοδοχείο Λούσυ) οι εργασίες της πρώτης συνεδρίασης της Επιτροπής Παρακολούθησης του επιχειρησιακού προγράμματος «Αλιείας» της Ε.Ε..

** Ξεκίνησαν οι εργασίες αποκατάστασης του Φράγματος των Μαριών στην ορεινή περιοχή βόρεια του ομώνυμου οικισμού της Θάσου. Το Φράγμα, το οποίο είχε κατασκευασθεί γύρω στο 1984, είχε παύσει να είναι χρηστικό μετά τις πυρκαγιές του 1989, οπότε μεγάλες ποσότητες φερτών υλικών συγκεντρώθηκαν και συμπλήρωσαν τόσο το Φράγμα αυτό καθεαυτό όσο και το πρόφραγμα μην αφήνοντας περιθώριο για τη συγκέντρωση νερού.
Με το έργο της αποκατάστασης θα επανέλθει το Φράγμα στην πραγματική του χωρητικότητα και θα καταστεί λειτουργικό, ενώ το νερό του θα αξιοποιείται τόσο για αγροτική χρήση όπως άρδευση, όσο και για λόγους που ανάγονται σε θέματα πολιτικής προστασίας όπως ενδεχόμενη περίπτωση πυρόσβεσης.

** Πλήθος οικοπεδούχων παρέστη στο Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας το βράδυ της Δευτέρας κατά τη συζήτηση του θέματος εισφοράς σε χρήμα των οικοπεδούχων για τη δημιουργία υποδομών στο Περιγιάλι. Διευκρινίστηκε ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν δεσμεύσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς των ιδιοκτητών που δεν μπορούν να πληρώσουν. Έγινε γνωστό ότι οι οικοπεδούχοι μπορούν να πληρώσουν την εισφορά σε χρήμα εφάπαξ επιτυγχάνοντας έκπτωση 20% ή σε πολλές δόσεις.

** Συνεχίζεται το πρόβλημα με τους συμβασιούχους της Υπηρεσίας Καθαριότητας Δήμου Καβάλας καθώς ο Επίτροπος δεν υπογράφει τα εντάλματα πληρωμής τους. Ο πρόεδρος του Συλλόγου ΟΤΑ Καβάλας κ. Γιάννης Χατζηκωνσταντίνου επιρρίπτει ευθύνες στον Επίτροπο για την συμπεριφορά του διότι για μια ακόμη φορά έχει τις αντιρρήσεις για τις διατάξεις του νόμου με τον οποίο οι συμβάσεις των εργαζομένων στο Δήμο Καβάλας, απλά ανανεώθηκαν. Στο πλαίσιο αυτό οι συμβασιούχοι πρέπει να καταθέσουν ασφαλιστικά μέτρα για να πληρωθούν την μισθοδοσία του Ιουλίου και του Αυγούστου.

** Νέες ρυθμίσεις οφειλών προς τους Δήμους ισχύουν για τους ελεύθερους επαγγελματίες της Καβάλας. Συγκεκριμένα δίνεται η δυνατότητα ρύθμισης των βεβαιωμένων οφειλών έως 100 δόσεις με μειωμένες προσαυξήσεις ανάλογα τις δόσεις, έως και μηδενικές προσαυξήσεις σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης της οφειλής. Επίσης δίνεται η δυνατότητα με την εξόφληση μέρους της ρυθμιζόμενης οφειλής της άρσης της δέσμευσης αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. και η δυνατότητα άρσης κατάσχεσης στα χέρια τρίτων ήτοι δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών.
Η αίτηση του οφειλέτη μπορεί να γίνει έως τις 30/11/2017.

** Τρίωρη διακοπή των εργασιών στο Δικαστήριο της Καβάλας χθες μετά από φάρσα για βόμβα. Το κτίριο εκκενώθηκε στις 9.30 περίπου το πρωί έως τη 1 που ολοκληρώθηκε η έρευνα με τη συμβολή ειδικά εκπαιδευμένου σκύλου.

** Την 4η Εβδομάδα Αρχιτεκτονικής με θέμα «Καβάλα όριο ρευστό. Σχεδιάζοντας το παράλιο μέτωπο» διοργανώνει ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Ν. Καβάλας. Η έναρξη θα γίνει αύριο Πέμπτη στην Πλατεία Καπνεργάτη στις 6.30 το απόγευμα. Στα πλαίσια της διοργάνωσης θα πραγματοποιηθούν διάφορες εκδηλώσεις και δράσεις με επίκεντρο το παράλιο μέτωπο.

** Σχολή Αγιογραφίας λειτουργεί και φέτος η Μητρόπολη Φιλίππων Νεαπόλεως Θάσου. Οι εγγραφές για το φετινό σχολικό έτος (2017-2018) άρχισαν και συνεχίζονται μέχρι και τις 15 Οκτωβρίου, στο Κέντρο Νεότητος του Αγίου Ιωάννου για την περιφέρεια της Καβάλας και των Φιλίππων και στο Πνευματικό Κέντρο του ιερού Ναού Αγ. Γεωργίου Χρυσουπόλεως για την περιφέρεια του Νέστου.

** Για 19η συνεχή χρονιά θα πραγματοποιηθεί 1η του Οκτώβρη στον Πλαταμώνα η εκδήλωση που είναι αφιερωμένη στην Ορεινή Κτηνοτροφία. Η εκδήλωση θα πλαισιώνεται από παραδοσιακή μουσική και χορευτικά συγκροτήματα.

** Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες; προβλέπονται για σήμερα στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Οι άνεμοι πνέουν βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία κυμαίνεται από 13 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα