Εγκαινιάστηκε ο ΧΥΤΑ στη Νάξο

11:29 9/2/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Ένα σημαντικό έργο, που για πολλά χρόνια περίμεναν τα νησιά Νάξος, Δονούσα, Ηρακλειά, Κουφονήσι και Σχοινούσα, εγκαινιάστηκε χθες, με την επισημότητα που αρμόζει στη μεγάλη σημασία του και στην επίδρασή του τόσο στην ποιότητα ζωής των κατοίκων όσο και στο ευαίσθητο οικοσύστημα των νησιών.

Πρόκειται για το Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων της Νάξου.

Ο Περιφερειάρχης, στη διάρκεια των εγκαινίων, αναφέρθηκε στη μεγάλη σημασία του ΧΥΤΑ για τα νησιά, όσο και στις δυσκολίες που χρειάστηκε

να ξεπεραστούν, για να παραδοθεί το έργο στους νησιώτες.

«Ίσως κάποιοι να αμφέβαλαν ότι το έργο θα προχωρούσε και θα έμπαινε σε λειτουργία, όταν πριν χρόνια ξεκινούσε ο σχεδιασμός του. Η κατασκευή του ήταν κάθε άλλο παρά εύκολη και παρουσιάστηκαν πολλά προβλήματα που δημιούργησαν καθυστερήσεις. Το γεγονός ότι είμαστε σήμερα εδώ, είναι η απόδειξη ότι πιστέψαμε σ’ αυτό και ότι αυτό που χρειαζόμαστε, αυτό που χρειάζεται πρωτίστως η χώρα μας, είναι η αφοσίωση στον στόχο, η συνεργασία και η σκληρή δουλειά. Η λειτουργία του ΧΥΤΑ σηματοδοτεί μια νέα εποχή για τη Νάξο και τα γύρω νησιά, όχι μόνο γιατί βάζει τέλος στον εφιάλτη της περιβαλλοντικής υποβάθμισης, αλλά και γιατί από εδώ και εμπρός οφείλουμε να αλλάξουμε νοοτροπία στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων».

Σημειώνεται ότι ο ΧΥΤΑ της Νάξου, όχι μόνο βάζει τέλος στην περιβαλλοντική υποβάθμιση των πέντε νησιών, η οποία συνεπάγεται υπέρογκα πρόστιμα για το Δήμο και τη χώρα, αλλά επιπλέον αποτρέπει τον υπαρκτό κίνδυνο, ο τελευταίος ενεργός Χώρος Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων στη θέση Τίμιος Σταυρός, να υποστεί κατολίσθηση από μια έντονη βροχόπτωση ή από άλλη αιτία και τόνοι σκουπιδιών να καταλήξουν στη θάλασσα και από εκεί σε παραλίες των νησιών.

Keywords
Τυχαία Θέματα