Δύο διαφορετικοί τοπικοί αξιωματούχοι στο τραυματισμένο Πουέρτο Ρίκο

08:15 23/10/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια αναμένεται να διοχετευτούν από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση στο Πουέρτο Ρίκο, το οποίο επλήγη από δύο καταστροφικούς τυφώνες, οι οποίοι αποδεκάτισαν την εκ των προτέρων τραυματισμένη από οικονομικά και διοικητικά προβλήματα κοινωνία. Πολλά μέρη του νησιού παραμένουν χωρίς ρεύμα και επικοινωνία, το πόσιμο νερό είναι σε πολλές περιπτώσεις αμφίβολης ποιότητας, και η βοήθεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες χαρακτηρίζεται ως τουλάχιστον αμφίβολη, όπως φαίνεται από τις διάφορες αντικρουόμενες απόψεις. Τα προβλήματα έχουν δώσει αφορμή

για την ανακίνηση μιας σειράς ζητημάτων, στα οποία περιλαμβάνεται η ανακήρυξη του Πουέρτο Ρίκο σε πολιτεία, αλλά και η αντιμετώπιση της υπερχρεωμένης του οικονομίας. Το πλέον πιεστικό ζήτημα, όμως, είναι σίγουρα η υποστήριξη των κατοίκων του, οι οποίοι αντιμετωπίζουν ελλείψεις στέγασης, σίτισης και πρόσβασης σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Καθώς οι ανησυχίες εντείνονται, και γίνεται περισσότερο σαφές ότι η ανοικοδόμηση του Πουέρτο Ρίκο μπορεί να κρατήσει χρόνια, ενώ οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις και οι μονάδες αντιμετώπισης καταστροφών αναμένεται να αποχωρήσουν σχετικά σύντομα από το νησί, ο πρόεδρος Τραμπ είχε προ ολίγων ημερών συνάντηση στον Λευκό Οίκο με τον κυβερνήτη του Πουέρτο Ρίκο, Ρικάρντο Ροσέγιο. Ο Αμερικανός πρόεδρος αξιολόγησε την αντίδραση της κυβέρνησής του θετικά, και είπε μάλιστα πως θα της έβαζε 10, πριν γυρίσει στον κυβερνήτη Ροσέγιο για να ζητήσει τη γνώμη του, σύμφωνα με την οποία ο Ντόναλντ Τραμπ ανταποκρίθηκε αμέσως, μιλώντας στο τηλέφωνο με τον κυβερνήτη «ουσιαστικά κάθε μέρα». Ο κυβερνήτης του Πουέρτο Ρίκο ήταν επαινετικός, παρ’ ότι συμπλήρωσε: «Η αντίδραση υπάρχει. Χρειάζεται να κάνουμε πολλά περισσότερα; Ασφαλώς. Αλλά με την ηγεσία σας, και με όλους όσοι είναι εδώ, δεσμευόμαστε να πετύχουμε μακροπρόθεσμα».

Ο Ρικάρντο Ροσέγιο δεν έδωσε βάρος στις κατηγορίες του προέδρου Τραμπ πως η διαφθορά, η προβληματική οικονομία, και η έλλειψη υποδομών ήταν αυτά που πραγματικά δυσχεραίνουν την παροχή βοήθειας στο Πουέρτο Ρίκο. Η δήμαρχος της νησιωτικής πρωτεύουσας, όμως, ακολουθεί έναν απολύτως διαφορετικό δρόμο, ο οποίος και την έχει κάνει διάσημη ως το πρόσωπο των ανθρώπων που πλήττονται από τις συνέπειες των φυσικών καταστροφών.

Πολλά είναι τα μέσα, όπως η Washington Post, που γεμίζουν πολλές σελίδες με αφιερώματα στην Κάρμεν Γιουλίν Κρουθ –όταν δεν τις γεμίζουν με την ειδησεογραφική κάλυψη των ομολογουμένως χαρισματικών, επικοινωνιακά, πρωτοβουλιών της για την ανάδειξη των προβλημάτων στην πόλη και την χώρα της. Η Κρουθ έχει τοποθετηθεί εξ αρχής απέναντι από τον πρόεδρο Τραμπ, τον οποίο έχει κατηγορήσει ως «ασεβή», ή «επικεφαλής υβριστή», λέγοντας πως είναι αρχηγός μιας κυβέρνησης που «σκοτώνει με την αναποτελεσματικότητά της και τη γραφειοκρατία της». Τους χώρους του σταδίου όπου, ανάμεσα σε άλλους, μένει η ίδια και κάποιοι βοηθοί της μετά τους τυφώνες, τους έχει ονομάσει «οι προεδρικές σουίτες του πύργου Τραμπ». Σε αντάλλαγμα, η δήμαρχος του Σαν Χουάν δεν έχει κερδίσει μόνο προβολή και των σεβασμό των συμπολιτών της, αλλά και την έκδηλη απαξίωση της κυβέρνησης Τραμπ. Ο πρόεδρος των Η.Π.Α. την έχει χαρακτηρίσει με απαξιωτικούς όρους, και ο επικεφαλής της μονάδας αντιμετώπισης καταστροφών σχολίασε πρόσφατα πως «αγνοούμε την δήμαρχο καιρό τώρα».

Το σίγουρο είναι πως, ακόμα και αν η συμπεριφορά της δεν κερδίζει τη στήριξη του Λευκού Οίκου, κερδίζει τη στήριξη ιδιωτών επιχειρηματιών, οι οποίοι συνεισφέρουν στις προσπάθειες ανοικοδόμησης του νησιού, αντιδρώντας στην προβολή που η ίδια διασφαλίζει. Όσο για το πώς μπορεί να εκμεταλλευτεί η ίδια αυτήν την προβολή, και για τις σχετικές φήμες που τη θέλουν να στοχεύει στην εκλογή της ως κυβερνήτη, τις αρνείται, λέγοντας πως αν είναι υποψήφια για κάτι στις επόμενες εκλογές, θα είναι για δήμαρχος.

Keywords
Τυχαία Θέματα