Δράση από Κομισιόν για την υπεράσπιση του κράτους δικαίου στην Πολωνία

15:12 26/7/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Τη ανάληψη δράσης για την υπεράσπιση του κράτους δικαίου στην Πολωνία ανακοίνωσε την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εγκρίνοντας μια τρίτη δέσμη συστάσεων που συμπληρώνει δύο προηγούμενες που εγκρίθηκαν στις 27 Ιουλίου και 21 Δεκεμβρίου 2016 και αφορά την έλλειψη ανεξάρτητης και νόμιμης συνταγματικής επανεξέτασης στην Πολωνία.

«Οι συστάσεις μας προς τις πολωνικές αρχές είναι σαφείς. Οφείλουν να αποκαταστήσουν την ανεξαρτησία του Συνταγματικού Δικαστηρίου και να αποσύρουν τους νόμους για τη μεταρρύθμιση της δικαστικής εξουσίας είτε να τους ευθυγραμμίσουν

με το πολωνικό Σύνταγμα και με τα ευρωπαϊκά στάνταρ», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο πρώτος αντιπρόεδρος της Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς, μετά την τελευταία συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων πριν από το καλοκαίρι.

Ο ίδιος επανέλαβε ότι η Επιτροπή συνεχίζει «να απλώνει το χέρι» στην πολωνική κυβέρνηση για διάλογο, σημειώνοντας ωστόσο, ότι δεν θα διστάσει να ενεργοποιήσει το άρθρο 7 για παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων, εάν η Πολωνία δεν συμμορφωθεί με τις συστάσεις της εντός ενός μηνός.

Επίσης, ο Φρανς Τίμερμανς ξεκαθάρισε ότι η πρώτη παράγραφος του άρθρου 7 -μια επίσημη προειδοποίηση από την ΕΕ, η οποία μπορεί να εκδοθεί από τα 4/5 των κρατών μελών στο Συμβούλιο των Υπουργών- ενδέχεται να ενεργοποιηθεί ακόμα και νωρίτερα, εάν οι πολωνικές αρχές λάβουν μέτρα για την απόλυση ή την αναγκαστική αποχώρηση των δικαστών του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Η Επιτροπή αποφάσισε, τέλος, να κινήσει διαδικασία επί παραβάσει κατά της Πολωνίας για παραβιάσεις της νομοθεσίας της ΕΕ και θα αποστείλει επιστολή επίσημης κοινοποίησης μόλις δημοσιευθεί ο νόμος για τα τακτικά δικαστήρια.

Η βασική νομική ανησυχία της Επιτροπής που προσδιορίζεται σε αυτόν τον νόμο αφορά ενδεχόμενη διάκριση λόγω της πρόβλεψης διαφορετικής ηλικίας συνταξιοδότησης για γυναίκες δικαστές (60 ετών) και άντρες δικαστές (65 ετών).

Ο Κόνραντ Σιμάνσκι, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας, αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων PAP πως οι αμφιβολίες που εξέφρασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσον αφορά τη μεταρρύθμιση του πολωνικού δικαστικού συστήματος είναι αβάσιμες.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Keywords
Τυχαία Θέματα