Δημοσιονομικό, εργασιακά στο τραπέζι του EuroWorking Group

11:51 28/11/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Τις διαφορές απόψεων που υπάρχουν σε διάφορα θέματa της 2ης αξιολόγησης αλλά και την πρόοδο που έχει συντελεστεί σε άλλα αναμένεται να καταγράψει η σημερινή συνεδρίαση του EuroWorking Group (EWG) που θα προετοιμάσει το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup) στις 5 Δεκεμβρίου.

Το EWG αναμένεται να κάνει μια επισκόπηση της πορείας των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται στο πλαίσιο της 2ης αξιολόγησης και να καταγράψει τις διαφορές στο δημοσιονομικό μέτωπο και τα εργασιακά.

Η

τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς το απόγευμα του Σαββάτου δεν κατέληξε σε συμφωνία και οι εμπλεκόμενες πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν τις συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο.

Ως εκ τούτου δεν θεωρείται πιθανό να βγεί λευκός καπνός από το σημερινό EWG που όμως θα μπορούσε να συγκληθεί εκ νέου το πρωί της 5ης Δεκεμβρίου πριν το Eurogroup αν χρειασθεί.

Οπως βεβαιώνουν πηγές από την Αθήνα και τις Βρυξέλλες, τα μεγάλα ανοιχτά θέματα εντοπίζονται στα δημοσιονομικά και στα εργασιακά.

Το ΔΝΤ εμφανίζεται να θέτει θέμα λήψης σημαντικών επιπρόσθετων περιοριστικών μέτρων για την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018. Η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι δεν χρειάζονται ενώ πολύ κοντά στις θέσεις της Αθήνας βρίσκεται η Κομισιόν.

Υψηλόβαθμο κοινοτικό στέλεχος μας ανέφερε την προηγούμενη εβδομάδα ότι οι εκτιμήσεις του Ταμείου δεν είναι ρεαλιστικές και δεν μπορεί να υποστηρίξει επαρκώς τεχνοκρατικά τα νούμερα. Το ΔΝΤ έχει υποστηρίξει επανειλημμένα ότι τα υφιστάμενα μέτρα μπορούν να οδηγήσουν σε πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ αλλά η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει περισσότερα μέτρα για να φθάσει το 3,5% του ΑΕΠ.

Ανοικτό παραμένει το θέμα του ελληνικού μεσοπρόθεσμου προγράμματος καθώς οι Ευρωπαίοι δανειστές εμμένουν σε πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ και μετά το 2018 ενώ η Αθήνα επιδιώκει να χαμηλώσει ο στόχος μέσω των κινήσεων για την ελάφρυνση του χρέους, π.χ. βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα μέτρα.

Το ΔΝΤ ζητά τον προσδιορισμό των επιπρόσθετων μέτρων τώρα. Το θέμα αναμένετο να τεθεί στη συνεδρίαση του Washington Group για το ελληνικό χρέος που ακυρώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα.

To άλλο μεγάλο θέμα στο υπάρχουν διαφορές είναι τα εργασιακά.

Στο τελευταίο προσχέδιο που οι εκπρόσωποι των δανειστών έδωσαν στην ελληνική πλευρά τις προηγούμενες μέρες είναι φανερό ότι οι διαφορές σε θέματα όπως οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, ο ΟΜΕΔ, οι ομαδικές απολύσεις και ο συνδικαλιστικός νόμος παραμένουν.

Ειδικότερα, στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, οι πιστωτές ζητούν να επεκταθεί η αναστολή της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης και της επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων. Στις ομαδικές απολύσεις ζητούν να αυξηθεί το ποσοστό στο 10% από 5%.

Keywords
Τυχαία Θέματα