Δήμος Τεμπών: Προβλήματα από ανεξέλεγκτη αύξηση πληθυσμού αγριόχοιρων

12:42 14/10/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Σε απόγνωση βρίσκονται εκατοντάδες παραγωγοί στο Δήμο Τεμπών που είδαν τις καλλιέργειες τους να καταστρέφονται από επιδρομές ημίαιμων αγριόχοιρων. Το πρόβλημα έχει πάρει δραματικές διαστάσεις γεγονός που ανάγκασε το Δήμο Τεμπών να ζητήσει την βοήθεια των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Περιφέρειας Θεσσαλίας καθώς, των βουλευτών του νομού Λάρισας, του ΕΛΓΑ και του Δασαρχείου, τόσο για την αποζημίωση των πληγέντων όσο και για την προστασία τους από την εκρηκτική αύξηση πληθυσμών ημίαιμων

αγριόχοιρων.


Μιλώντας στο Δίκτυο Θεσσαλίας της ΕΡΤ ο Δήμαρχος Τεμπών κ. Κώστας Κολλάτος είπε:
« Οι παραγωγοί μας αισθάνονται αγανάκτηση και πικρία από ένα πρόβλημα που τείνει να λάβει δραματικές διαστάσεις, αυτό της εκρηκτικής αύξησης ημίαιμων αγριόχοιρων στην περιοχή μας.
Η ανεξέλεγκτη αύξηση του πληθυσμού τους και η φυσιολογική αναζήτηση τροφής επιφέρουν ανυπολόγιστες ζημιές στις καλλιέργειες των σιτηρών, αραβοσίτου, αμπελώνων, κάστανου κ.α. Η μείωση του αγροτικού εισοδήματος είναι σχεδόν ολοκληρωτική ενώ είναι βέβαιο ότι σε λίγο καιρό κανείς δε θα μπορεί να καλλιεργήσει τα προϊόντα του, ειδικά σε μια εποχή που πολλοί επιστρέφουν στην ύπαιθρο για να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα. Πρέπει επομένως, με κάθε τρόπο να προστατευθεί το εισόδημα των παραγωγών και αν δε ληφθούν εγκαίρως μέτρα διαχείρισης του πληθυσμού τους πέραν των καλλιεργειών θα προκληθούν προβλήματα και σε άλλα είδη της άγριας πανίδας όπως το ζαρκάδι, το ελάφι κ.α.
Με αφορμή λοιπόν την επιστολή καλλιεργητών, κατοίκων του Δήμου Τεμπών και συγκεκριμένα της περιοχής του Πυργετού, της Δημοτικής Ενότητας Κ. Ολύμπου καταθέτουμε κάποιες προτάσεις και συγκεκριμένα:
• Την αποζημίωση των καλλιεργητών από τις εκτεταμένες καταστροφές μέσω του ΕΛΓΑ, διότι ενώ δεν προβλέπεται μέχρι τώρα αποζημίωση, ο ρυθμός των καταστροφών είναι τέτοιος που θα οδηγήσει σε εγκατάλειψη του πρωτογενούς τομέα στην περιοχή.
• Να γίνει ολοκληρωμένη καταγραφή των πληθυσμών των ημίαιμων αγριογούρουνων στις πληγείσες περιφέρειες όπως είναι και η δική μας(Δήμος Τεμπών)

• Να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα από το αρμόδιο Υπουργείο είτε με την επιμήκυνση της κυνηγετικής περιόδου, είτε με την αύξηση του περιορισμού κάρπωσης για ένα είδος που ο πληθυσμός του τείνει να επικαλύψει άλλα είδη.

• Την κατάργηση ορισμένων καταφυγίων
Απευθυνόμενος προς τους αρμόδιους υπουργούς, βουλευτές και τοπικούς φορείς ο κ. Κολλάτος επεσήμανε ότι «γνωρίζοντας την ευαισθησία που σας διακρίνει και την προσπάθειά σας για ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα που τόσο πολύ έχει ανάγκη η πατρίδα μας, περιμένουμε τη θετική σας ανταπόκριση και σας παρακαλούμε να λάβετε σοβαρά υπόψη σας το παραπάνω ζήτημα προχωρώντας στις απαραίτητες ενέργειες».

Keywords
Τυχαία Θέματα