Διεθνής διάκριση για καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ

14:28 24/10/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Το Διεθνές Βραβείο «Ratzinger 2016» του Ιδρύματος «Γιόζεφ Ράτσιγκερ-Βενέδικτος XVI» που εδρεύει στο Βατικανό, απονέμεται στον Καθηγητή Δογματικής και Συμβολικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ κ. Ιωάννη Κουρεμπελέ. Η Τελετή Απονομής θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016, στο «Palazzo Apostolico» στο Βατικανό.

Είναι η πρώτη φορά που το Διεθνές Βραβείο δίδεται σε ορθόδοξο θεολόγο ερευνητή- πανεπιστημιακό. Ας σημειωθεί ότι ο κ. Κουρεμπελές σέ Διεθνή Συνάντηση του «Κύκλου των Μαθητών του J. Ratzinger»,

που πραγματοποιήθηκε στις 1-4 Μαΐου στην Κωνσταντινούπολη, μίλησε για τη θεολογική σημασία του έργου του Πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ΄ και τη σχέση του με την ορθόδοξη θεολογία. Στην εισήγησή του είχε κάνει σχετική αντιφώνηση ο καρδινάλιος Kurt Koch.

Το Βραβείο «Ratzinger» (όπως είναι το κοσμικό όνομα του Πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ΄) θεσπίστηκε το 2011 και απονέμεται από το ανωτέρω Ίδρυμα με σκοπό να εκφραστεί η ευγνωμοσύνη της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας σε ερευνητές και καθηγητές για τις σημαντικές επιστημονικές δραστηριότητες και δημοσιεύσεις τους.

Σύντομο Βιογραφικό

Ο Ιωάννης Κουρεμπελές γεννήθηκε στην Αθήνα το 1965 και σπούδασε Θεολογία στο ΑΠΘ και στα πανεπιστήμια του Erlangen και της Χαίδελβέγης (Γερμανία). Είναι διδάκτορας του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ (1998) με θέμα διατριβής «Η Χριστολογία του Ρωμανού του Μελωδού και η σωτηριολογική σημασία της». Έχει διδάξει ως καθηγητής Θεολόγος στη Μέση Εκκλησιαστική Εκπαίδευση. Επίσης, δίδαξε το αντικείμενο «Συμβολική-Διορθόδοξες και Διαχριστιανικές Σχέσεις» στο Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του ΑΠΘ στη βαθμίδα του Λέκτορα. Είναι καθηγητής στο Τμήμα Θεολογίας με αντικείμενο: «Δογματική και Συμβολική Θεολογία». Έχει διατελέσει επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βέρνης (Ελβετία). Είναι συγγραφέας ειδικών στο αντικείμενο της Δογματικής Θεολογίας μονογραφιών και άρθρων και έχει συμμετάσχει σε πολλά σχετικά ως προς το ερευνητικό του αντικείμενο επιστημονικά συνέδρια.

Keywords
Τυχαία Θέματα