Διεθνή ΜΜΕ: «Εξελέγη μεν πρόεδρος, αλλά δεν έχει κερδίσει ακόμη»

09:16 8/5/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Επιφυλακτική στάση τηρεί ο διεθνής Τύπος έναντι του νεότερου Προέδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν με ενδεικτικά σχόλια ότι «μετά το Brexit και τον Τραμπ, δεν τρίτωσε με την Λεπέν», ωστόσο «ο Εμανουέλ Μακρόν εξασφάλισε νίκη όχι ιδιαίτερα πειστική» ενώ προβλέπεται ότι «θα αμφισβητηθεί πιο γρήγορα από κάθε προκάτοχο του».

Le Monde: «Μεγάλο μέρος των Γάλλων δεν ψήφισε «υπέρ» ενός υποψηφίου, αλλά «εναντίον» της ακροδεξιάς», με ρεκόρ αποχής, των λευκών και των άκυρων.

Libération:

«Νίκη υπό πίεση» αφού «η μεγάλη αποχή, δίνει ήδη μια ένδειξη δυσαρέσκειας έναντι του νέου προέδρου».

Le Figaro: «Εκλογική νίκη κάθε άλλο παρά πειστική, λαμβανομένης υπόψη της υψηλότερης αποχής από το 1969 και της διαίρεσης του εκλογικού σώματος σε τέσσερα μπλοκ. Οι βουλευτικές εκλογές θα είναι δύσκολες για τον Μακρόν, ο οποίος, δεν θα έχει περίοδο χάριτος».

Les Echos: «Επιλογή της ελπίδας» και το «νέο πρόσωπο της Γαλλίας, νεανικό, τολμηρό, κατακτητικό».

L’Humanité: «Ξεκινάει μια νέα μάχη» για να «αμφισβητηθούν οι φιλελεύθερες πολιτικές που εξήγγειλε ο νέος αρχηγός του κράτους.

How the French press have reacted to Macron's victory pic.twitter.com/x6Cqb0POUq

— euronews (@euronews) May 8, 2017

Για την ισπανική εφημερίδα El País, «Η Γαλλία επέλεξε τον Μακρόν και αναχαίτισε τον λαϊκισμό»: «Η Γαλλία είπε όχι. Η νίκη στις προεδρικές εκλογές του Εμανουέλ Μακρόν», ενός υποψηφίου «υπέρ της Ευρώπης, φιλελεύθερου πρώην τραπεζίτη, αναχαίτισε το κύμα λαϊκιστικής δυσαρέσκειας το οποίο θριάμβευσε τον Νοέμβριο στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές και προηγουμένως στο βρετανικό δημοψήφισμα».

Για τη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung: «Η Ευρώπη απέφυγε τον εφιάλτη». «Το αδιανόητο αποφεύχθηκε: η Γαλλία δεν θα κυβερνηθεί από μια γυναίκα που ανήκει στην άκρα δεξιά. Η καθαρή νίκη του Εμανουέλ Μακρόν δημιουργεί εμπιστοσύνη, αλλά η Ευρώπη δεν πρέπει να έχει ψευδαισθήσεις».

To Spiegel Online σχολιάζει την επικράτηση του Μακρόν σε άρθρο με τίτλο «Εκλεγμένος πρόεδρος, αλλά όχι ακόμη νικητής». Σύμφωνα με το Spiegel «Η νίκη Μακρόν είναι μια επιβεβαίωση της ανοιχτής κοινωνίας και της ενωμένης Ευρώπης. Αλλά τίποτα δεν έχει ακόμη τελειώσει: Πολλοί ψηφοφόροι τον ψήφισαν λόγω απουσίας εναλλακτικών».

Stichwahl um die Präsidentschaft: Frankreich gewinnt Macron

SPIEGEL ONLINE Top (@SPIEGEL_Top) May 8, 2017

Η εφημερίδα Tageszeitung έκανε λόγο για μια «τεράστια ανακούφιση για τη Γαλλία». Ωστόσο, το έργο που καλείται στο εξής να φέρει εις πέρας ο Μακρόν παρομοιάζεται με τους «άθλους του Ηρακλή».

Η ελβετική εφημερίδα Le temps: «Με αποχή, ριζοσπαστικοποίηση των άκρων της δεξιάς και της αριστεράς και αποσάθρωση των παραδοσιακών κομμάτων, η Γαλλία επέλεξε έναν νέο άνδρα για να αρχίσει τη μεταμόρφωσή της».

Η ρωσική εφημερίδα Vedomosti: Οι Γάλλοι επέλεξαν «τον υποψήφιο που εκπροσωπεί βασικές αρχές της πέμπτης δημοκρατίας: την διακυβέρνηση από μια ελίτ με προσόντα» και «τη δέσμευση στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση».

One NYT reader's reaction to the French election pic.twitter.com/QUc46rdBtb

— The New York Times (@nytimes) May 8, 2017

Η αμερικανική εφημερίδα New York Times : «Μεγάλη ανακούφιση για την Ευρώπη»

Η βρετανική εφημερίδα The Guardian:«Καλή τύχη κ. Μακρόν, θα τη χρειαστείτε – Κάθε άλλο αποτέλεσμα θα ήταν καταστροφή για την Ευρώπη και για μια φορά, ευτυχώς, οι δημοσκοπήσεις είχαν δίκιο».

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ
Σχετική είδηση:Διεθνείς αντιδράσεις για τη νίκη Εμμανουέλ Μακρόν
Σχετική είδηση:Πώς σχολιάζει η Ελλάδα την εκλογική νίκη του Εμμανουέλ Μακρόν

Keywords
Τυχαία Θέματα