Διαδρομές στην πόλη… Πειραιάς-Αθήνα

10:03 23/6/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Τι μπορεί να κάνουν η Ελένη Γερασιμίδου και ο Πέρης Μιχαηλίδης στην ιστορική γραμμή 040 του λεωφορείου που συνδέει την Αθήνα με τον Πειραιά; Ποιον αναζητούν στη Διαδρομή 904 που ξεκινά από το λιμάνι του Πειραιά και την Πλατεία Καραϊσκάκη, διασχίζει την πόλη και φθάνει ως τη Φρεαττύδα και την Πειραϊκή;

Στο πλαίσιο της πλατφόρμας δράσεων «Γεφυρώνοντας τις διαφορετικότητες» που παρουσιάζει το Φεστιβάλ Αθηνών

και Επιδαύρου σε συνεργασία με το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, η Ελένη Γερασιμίδου και ο Πέρης Μιχαηλίδης, μέσα στα λεωφορεία, τα οποία για χάρη τους και προς τέρψιν των επιβατών-θεατών, μεταμορφώνονται σε θεατρική σκηνή, ερμηνεύουν –ο καθένας ξεχωριστά και σε άλλες ώρες– δύο μονολόγους σύγχρονων Ελλήνων συγγραφέων: «Ραφέλ» του Χρήστου Οικονόμου και «Η ανεργία τέχνας κατεργάζεται» του Γιάννη Χρυσούλη.

Τόσο ο Χρήστος Οικονόμου όσο και ο Γιάννης Χρυσούλης επεξεργάζονται με τη μορφή μονολόγων δύο από τα πιο βασανιστικά προβλήματα της σημερινής κοινωνίας: τη μετανάστευση και την ανεργία.

Με πρωταγωνιστές έναν άντρα και μια γυναίκα, κάθε συγγραφέας με τον δικό του τρόπο και την προσωπική του αισθητική, κάποτε με το στοιχείο του τραγικού, συχνά με εκείνο του σουρεαλισμού και του χιούμορ, προσπαθεί να καταδείξει τις βαθύτατες επιδράσεις αυτών των προβλημάτων στην καθημερινή ζωή, στον ψυχισμό και στα ματαιωμένα όνειρα πολλών συνανθρώπων μας.

Παίζουν: Ελένη Γερασιμίδου, Πέρης Μιχαηλίδης

Φωτογραφίες: Εύα Πολυχρονιάδου

Με την υποστήριξη: Οδικές Συγκοινωνίες Α.Ε.

info

«Γεφυρώνοντας τις διαφορετικότητες»

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά – Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2017

Από 27 έως 30/06/2017

Ημέρες και ώρες:

Τρίτη 27 Ιουνίου, ώρα 11.30 | Διαδρομή 040 Πειραιάς-Σύνταγμα, Έναρξη: Αφετηρία 040, Πειραιάς (Ελένη Γερασιμίδου, Κείμενο: Γιάννης Χρυσούλης)

Τετάρτη 28 Ιουνίου, ώρα 11.30 | Διαδρομή 904 Πλατεία Καραϊσκάκη – Στ. Πειραιά – Φρεαττύδα. Έναρξη: Αφετηρία 904, Πειραιάς (Ελένη Γερασιμίδου, Κείμενο: Γιάννης Χρυσούλης)

Πέμπτη 29 Ιουνίου, ώρα 19.30 | Διαδρομή 904 Πλατεία Καραϊσκάκη – Στ. Πειραιά – Φρεαττύδα. Έναρξη: Αφετηρία 904, Πειραιάς (Πέρης Μιχαηλίδης, Κείμενο: Χρήστος Οικονόμου)

Παρασκευή 30 Ιουνίου, ώρα 19.30 | Διαδρομή 040 Πειραιάς-Σύνταγμα, Έναρξη: Αφετηρία 040, Πειραιάς (Πέρης Μιχαηλίδης, Κείμενο: Χρήστος Οικονόμου)

Γεφυρώνοντας τις διαφορετικότητες

Φέτος, το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου εγκαινιάζει την ενότητα «Άνοιγμα στην πόλη» και σε συνεργασία με το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά παρουσιάζει την πλατφόρμα δράσεων: «Γεφυρώνοντας τις διαφορετικότητες». Με βασικό άξονα τις έννοιες οικονομία, φύλο και σεξουαλικότητα, καταγωγή, θρησκεία, διαχείριση της πόλης, οργανώνονται ισάριθμες ομάδες που αποτελούνται από επαγγελματίες σκηνοθέτες, ηθοποιούς, χορευτές, εικαστικούς, ιστορικούς, μουσικούς, περφόρμερς κ.ά. Οι συμμετέχοντες προσεγγίζουν διαφορετικές κοινωνικές δομές, φορείς αλλά και ποικίλες κοινωνικές ομάδες της πόλης του Πειραιά, με σκοπό να χτίσουν γέφυρες επικοινωνίας και να ανασυνθέσουν την κοινωνική, ηλικιακή, οικονομική, ιστορική, μορφωτική ταυτότητα των συμμετεχόντων, δημιουργώντας ένα πλέγμα συνεκτικότητας και αποδοχής της διαφορετικότητας. Τα βασικά τους εργαλεία είναι η φωνή, η γλώσσα, οι λέξεις, οι κινήσεις, η αλληλεπίδραση, ο αυτοσχεδιασμός, μέσω των οποίων θα εστιάζουν στο προσωπικό βίωμα απεικονίζοντας ένα ευρύτερο πολιτικό, κοινωνικό και πολιτιστικό πλαίσιο. Η δημιουργία του παλίμψηστου των δράσεων της ενότητας «Γεφυρώνοντας τις διαφορετικότητες» θα ολοκληρωθεί με άξονα την πόλη του Πειραιά και το Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά. Η πόλη και οι δομές της καθορίζουν το στίγμα των ανθρώπων που λαμβάνουν μέρος στο πρόγραμμα.

Καλλιτεχνική διεύθυνση-δραματουργία: Νίκος Διαμαντής

Βοηθός διεύθυνσης-συντονισμός: Χρήστος Χρυσανθόπουλος

info

Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2017

Ημερομηνίες: Ιούνιος 2017 | Τόπος: Πειραιάς

Keywords
Τυχαία Θέματα