Δεν εμφανίστηκε η πλειοψηφία στη συνεδρίαση για το νερό

15:22 20/2/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Αναβλήθηκε για την ερχόμενη Παρασκευή η ειδική συνεδρίαση για το Βιολογικό καθώς δεν υπήρξε απαρτία του Δημοτικού Συμβουλίου, στην προγραμματισμένη για σήμερα ειδική συνεδρίαση, λόγω μη παρουσίας σύσσωμης της πλειοψηφίας.

Στο χώρο πραγματοποιήθηκε ενημερωτική συνέλευση των κατοίκων και μελών της κίνησης «Συμμαχία για το Νερό» παρουσία των μειοψηφιών, πλην της ΛΑΣ.

Η μη απαρτία προκάλεσε την έντονη αντίδραση τόσο των μειοψηφιών όσο και των πολιτών που είχαν συγκεντρωθεί στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου. “Ντροπή, αίσχος, παραιτηθείτε” φώναζαν, “αφήστε να αναλάβουμε εμείς”.

Ο

Μαργαρίτης Πατσιαντάς των «Δρόμων Συνεργασίας» προήδρευσε της συνέλευσης, επισημαίνοντας ότι η συνεδρίαση δεν διεξήχθη
με υπαιτιότητα της δημοτικής πλειοψηφίας που απέφυγε να δώσει το παρών στη σημερινή κρίσιμη συνεδρίαση. “Αυτό ενδεχομένως να επαναληφθεί και επόμενη φορά. Να είστε έτοιμοι να παραστείτε και στην επόμενη συνεδρίαση που μπορεί να συμβεί το ίδιο, αλλά στην τρίτη συνεδρίαση θα είναι υποχρεωτική η παρουσία τους στο δημοτικό συμβούλιο” εξήγησε.

Πρώτος το λόγο πήρε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στη ΔΕΥΑΜΒ. κ. Ζεμπέογλου ο οποίος απηύθυνε έκκληση προς όλους τους κυρίους δημοτικούς συμβούλους οι αποφάσεις των οποίων κρίνουν το μέλλον της πόλης μας, να αποσύρουν κάθε σκέψη για πλήρη παραχώρηση της λειτουργίας του βιολογικού καθαρισμού σε ιδιώτη.
“Μη δίνετε την ευκαιρία να ζωντανέψουν μνήμες του παρελθόντος με την εμφάνιση φυτοπλαγκτόν από την ανεξέλεγκτη νιτρορύπανση και τις τραγικές συνέπειες για τον Παγασητικό. Μη μας στερείτε τη δυνατότητα να απολαμβάνουμε τον καφέ μας στην όμορφη παραλία μας. Αφήστε τους εκατοντάδες επαγγελματίες να ζούνε από τον τουρισμό, τους αλιείς να αλιεύουν τα εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα και τις ασθενέστερες οικονομικά οικογένειες να κάνουν τα μπάνια τους στις κοντινές παραλίες του Αναύρου και των Αλυκών.
Τι είναι αυτό που θα κάνει ο ιδιώτης και δε μπορεί να το κάνει η ΔΕΥΑΜΒ? Η ΔΕΥΑΜΒ μέσα στη μακρόχρονη πορεία της έχει μελετήσει και υλοποιήσει με το υφιστάμενο προσωπικό της, μεγάλα και σημαντικά έργα ένα εκ των οποίων είναι κι ο βιολογικός καθαρισμός ο οποίος σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε για να εξυπηρετεί 170.000 ισοδύναμους κατοίκους και λειτουργεί με τα χαμηλότερα οικονομικά κριτήρια για βιολογικούς αυτού του δυναμικού. Οποιαδήποτε μείωση κόστους είναι βέβαιο πως θα επιφέρει έκπτωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών που μεταφράζεται σε μείωση του βαθμού επεξεργασίας των λυμάτων που πέφτουν στον Παγασητικό.
Σας καλούμε να δείτε τα πραγματικά προβλήματα και μαζί με τους εργαζομένους μακριά από κάθε σκοπιμότητα να είστε βέβαια ότι θα βρεθούν οι λύσεις διατηρώντας τον δημόσιο χαρακτήρα της λειτουργίας του βιολογικού καθαρισμού
Εϊμαστε υπέρ της διαφάνειας και της ενημέρωσης των πολιτών και της ανάδειξης των προβλημάτων στην πραγματική της διάσταση όταν πρόκειται για θέματα που αφορούν τη δημόσια υγεία. Θέλουμε οι πολίτες να αποτελούν τον αυστηρότερο κριτή της εργασίας μας.
Προχωρήστε στην υλοποίηση της πρόσφατης απόφασης του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού 24 ατόμων εντός του 2017 ώστε να ενισχυθεί το υποστελεχωμένο δυναμικό. Μην απαξιώνετε την εργασία μας και την πολυετή προσφορά μας”.

Η επικεφαλής της παράταξης “Επιλογή Ευθύνης”, Νατάσσα Οικονόμου, έκανε λόγο για ολέθρια πολιτική επιλογή της δημοτικής αρχής να παραχωρήσει σε ιδιώτη τη λειτουργία του Βιολογικού. “Ο Βιολογικός δεν είναι οποιαδήποτε έργο. Αποτελεί βασικό παράγοντα για την προστασία του οικοσυστήματος του Παγασητικούκαι πρέπει να λειτουργεί υπέρ του δημοσίου συμφέροντος. Θα πρέπει να μπορούμε να κάνουμε μπάνιο στις ακτές μας και να προστατεύσουμε το περιβάλλον. Μήνες κάναμε να μάθουμε για το πρόβλημα στον Βιολογικό”, επισήμανε και αναφέρθηκε στο ιστορικό των μετρήσεων και των αποτελεσμάτων.

Ο Τέλης Δουλόπουλος της “Δύναμης Βόλου” τόνισε ότι η πλειοψηφία σε διατεταγμένη υπηρεσία αποχώρησε. Εμείς ήλθαμε να λύσουμε ευαίσθητα προβλήματα πόλης. Η συνεδρίαση θα επαναληφθεί και εμείς θα είμαστε εδώ. Θα έπρεπε όμως η δημοτική αρχή να προσκαλέσει και εκπροσώπους της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, του ΤΕΕ κ.α. Μετά από συνεννόηση που είχα με μέλη της παράταξής μου, σας μεταφέρω ότι είμαστε κάθετα αντίθετοι στην παραχώρηση του Βιολογικού σε ιδιώτη”.

Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Κ. Γαργάλας επισήμανε ότι η ΔΕΥΑΜΒ θα πρέπει να προσλάβει μόνιμο προσωπικό στις θέσεις που ο σύλλογος εργαζομένων έχει αναφέρει, εξηγώντας ότι το θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει δεν αφαιρεί το δικαίωμα από τη ΔΕΥΑΜΒ να προσλάβει προσωπικό, εφαρμόζοντας τον κανόνα του ένα προς πέντε”. Επιπλέον τόνισε ότι ο Βιολογικός θα πρέπει να λειτουργεί εύρυθμα και σύμφωνα με μία εκτίμηση των ίδιων των εργαζόμενων απαιτείται ένα ποσό της τάξης του 1,5 εκ. που μπορεί να εξευρεθεί ή από το νέο ΕΣΠΑ ή από τα πλεονάσματα που ισχυρίζεται ότι έχει στο ταμείο της η δημοτική αρχή.

Ενάντια στην παραχώρηση του Βιολογικού σε ιδιώτη τάχθηκε και ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Θεολόγος Διαμαντένιας ενώ ο Νίκος Καννελής επισήμανε ότι αν δεν υπάρχει νεργοποίηση των πολιτών δεν σταματήσει η ιδιωτικοποίηση. “ Ο αγώνας θα πρέπει να συνεχιστεί. Υπάρχει κεντρική θέση για είσοδο ιδιωτικών κεφαλαίων στις ΔΕΥΑ της χώρας. Αποτελεί κοροϊδία προς την πόλη να λείπει η δημοτική αρχή και να μην οργανώνει μία σημαντική συζήτηση με τους εργαζόμενους, το κίνημα, την τοπική κοινωνία και επιστημονικούς φορείς και να μην γίνεται το Δ.Σ. γιατί φεύγουν” τόνισε. “Εμείς λέμε όχι στην παραχώρηση του Βιολογικού ή άλλου τομέα της ΔΕΥΑΜΒ σε ιδιώτες εργολάβους. Απαιτούμε πρόσληψη προσωπικού, να γίνουν επενδύσεις και να λειτουργήσουν ΔΕΥΑΜΒ και βιολογικός σωστά. Να υπάρχει κοινωνικός έλεγχος κκαι η τοπική κοινωνία να έχει λόγοσε αυτά που γίνονται. Επίσης ανοίγουν δρόμοι για ιδιωτικοποίηση της ΔΕΥΑΜΒ και άλλων επιχειρήσεων. Χρειάζεται προσοχή”.

Την εκτίμηση ότι δύσκολα ανατρέπεται ειλημμένη απόφαση της πλειοψηφίας, έκανε ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος κ. Λαίνας για να του επισημάνει ο κ. Πατσιαντάς ότι η παρουσία των πολιτών στο επόμενο συμβούλιο θα είναι μεγάλη και δεν θα πρέπει να δημιουργείται κλίμα απογοήτευσης. “Μπορούμε να τα ανατρέψουμε. Να διαφυλαχτεί δημόσιος χαρακτήρας ΔΕΥΑΜΒ”. Ο Ιάσων Αποστολάκης επισήμανε ότι η δημοτική αρχή μεθοδεύει τη συνολική απαξίωση της επιχείρησης.

“Να φύγουν από το χώρο οι χαφιέδες”

Παίρνοντας το λόγο εκ μέρους των πολιτών ο Θωμάς Κλημόπουλος. Επισήμανε ότι πρέπει να μεθοδευτούν ενέργειες για την επίλυση του προβλήματος και κανείς δεν μπορεί να έχει εμπιστοσύνη στη δημοτική αρχή. “Να πάψουμε να λέμε απαισιόδοξα πράγματα εδώ μέσα. Όλη η πόλη είναι απέναντί τους. Αν προσπαθήσουν να υλοποιήσουν ιδιωτικοποίηση, θα μας βρουν μπροστά τους. Υπάρχει χαφιές του υπόδικου στο και τον καλώ να φύγει. Απέξω βρίσκεται και πάλι αστυνομία και ΜΑΤ. Τον καλώ να σηκωθεί να φύγει. Φύγε, βγες έξω” φώναζε.
Επιπλέον επέκρινε την παράταξη “Επιλογή Ευθύνης” που ζήτησε η συζήτηση να γίνει μεσηέρι γιατί το βράδυ “κόβει την πίτα της. Επιπλέον είναι αδιανόητο ο Μουλάς που πληρώνεται από μας, κι ανέχεται πεπόνια στο Δ.Σ. και να λεει ο υπόδικος για καριόλες, να θίγεται από πανό που έγραφε “Όχι στη μόλυνση του Παγασητικού. Δεν πρέπει να υποχωρήσουμε ούτε ένα βήμα. Αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος να πετύχουμε λύση. Θέσεις για το τι πρέπει να γίνει έχουμε και θα τις πούμε εμπεριστατωμένα. Το θέμα είναι πως θα κοινωνήσουμε το έγκλημα που πάνε να κάνουν Μπέηδες και Μουλάδες σε αυτή την πόλη”.
Παίρνοντας το λόγο ο Τέλης Δουλόπουλος παρατήρησε στον κ. Κλημόπουλο ότι στο χώρο του δημαρχείου μπορεί να παρακολουθεί τη συζήτηση οποιοσδήποτε. “Δεν είναι εδώ γκέτο μόνο αυτών που αντιτίθενται στην ιδιωτικοποίηση του Βιολογικού”, επισήμανε.

Τις θέσεις της “Συμμαχίας για το Νερό”, ανέπτυξε μία από τα μέλη, επισημαίνοντας ότι “δεν πτοούμαστε και θα είμαστε εδώ όλοι παρόντες. Ήδη έχει ειπωθεί για το βιολογικό από περισσότερους. Είναι γνωστή η πλημμελής λειτουργία τόσο του Βιολογικού όσο και της ΔΕΥΑΜΒ. Απαιτούμε να υπάρχει κοινωνικός έλεγχος στη ΔΕΥΑΜΒ”.
Ο Αριστείδης Φραγκουδάκης επισήμανε ότι το πρόβλημα είναι πότε και πως θα γίνουν αυτά που προτείνονται. “Αν περιμένουμε πλειοψηφία δημοτικής αρχής εδώ θα είμαστε και θα ψαχνόμαστε. Το θέμα είναι τι θα κάνουμε εμείς σαν πολίτες και όλοι οι συμμετέχοντες στο Δημοτικό Συμβούλιο να κάνουμε πράξη άμεσα και οριστικά τη βελτίωση του βιολογικού καθαρισμού. Πρέπει να λάβουμε μέτρα ως πολίτες. Η Συμμαχία για το Νερό, θα σκεφθεί και θα σας καλέσει να συμμετέχετε να πείτε τις απόψεις σας”.
Σημειώνεται ότι η επόμενη συνέλευση της “Συμμαχίας για το Νερό” θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο Τετάρτη το απόγευμα στη Θόλο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα